IT界討論區:狗,全部都係狗 (3)

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
17 fg information security master想入行做security, 而家報左big4 cyber security 同另外幾間有related position既公司, 諗緊考唔考埋CISSP做Associate再儲經驗, 各位師兄點睇?
利申 裸操cissp卷個分夠pass

想問下咩master? 我都有興趣讀返個security master
17 fg information security master想入行做security, 而家報左big4 cyber security 同另外幾間有related position既公司, 諗緊考唔考埋CISSP做Associate再儲經驗, 各位師兄點睇?

想問下咩master? 我都有興趣讀返個security master

好似幾間u都有,eg kong u cs master security stream

小弟bachelor grad之後去左英國讀master 以我所知香港好似暫時未有MSc Information Security

fg無工作exp都可以考cissp?

可以做associate 6年內再儲5年exp, 我本身有Security+可以減一年
香港啲咩security全部係security audit,得個講字, 完全冇technique野
香港啲咩security全部係security audit,得個講字, 完全冇technique野

一係就soc,一係就真係做保安

一係就soc,一係就真係做保安

Forensic囉,不過香港好少
其實人到中年轉業做教書有冇得諗
香港好小information security工😟
三大CS fg 做銀行IT狗17k 會否太少

外判??

外判??

graduate program 黎
應該唔係外判

外判??

應該唔係外判

17k 幾耐約
做P dog??

外判??

應該唔係外判

17k 幾耐約
做P dog??

頭6個月departments rotation
我都唔知最後會做邊種狗
Mobile developer 人工高定web 高d?
今年三大cs畢業
暫時搵左份做寫apps,
但想做寫web多d, web方面識 node js / react / angular / laravel 等等
自己間唔中都有寫下project
應該叫幾錢人工好?

17-18k

如果我開價21 22 會唔會有d過份
因為我想搵份比而家果份人工高d

如果我開價21 22 會唔會有d過份
因為我想搵份比而家果份人工高d

你開30k都唔過份,不過你要解釋到你值呢個價錢
請it 人除左jobsdb 落adv 其實仲有咩渠道多人先
落一個月adv 5份cv 都收唔到
我就快失業喇

不如你講下出手幾多先啦
ap都要5年 見到都卻步啦
Non-IT degree grad 點先可以有料升上去

fg無工作exp都可以考cissp?

可以做associate 6年內再儲5年exp, 我本身有Security+可以減一年

巴打你係指考左comptia 個security+可以減一年exp requirement? btw 個幾年exp 係咪m定要全security? 如係network or server exp 計唔計?
有冇人見過40/50歲仲係做緊打CODE汪汪?
(唔係PM/SA果個level, 真係純programmer)

我見自己果頭SUP叔叔多
對end user都可以有互動下
又可以捐臺底插下線郁動下

反而想知打左20幾30年既汪汪會係咩樣
日日對著部腦又唔郁, 食哂D幅射
自己同自己內心爭扎+debug
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞