IT界討論區:狗,全部都係狗 (3)

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
失業IT狗留名
白紙 HD/IVE: 14k
白紙 Degree: 15k
呢個差唔多
隔離壇it po
又話咩fg 30k係度玩野
鑒於上個post有幾個巴打問CISSP,係度整理返一次

CISSP係張security既證書,類似既重有CISA/CISM,三個範疇/應用都有D唔同
https://www.isc2.org/cissp/default.aspx

1. 首先你要係8個domain入面最少2個domain做過5年以上,IT degree 可以減1年,亦都可以係考完試後6年內後補
2. 跟住考試,6個鐘,250條問題,7成合格
3. 搵人簽endorsement
4. 每3年續一次會,年費USD$85
2017 fg P仔 人工參考:
三大 +1k
有D底/有相關intern經驗/freelance +1~3k
有料既應該自己知價

終於有個正常既參考價
2017 fg P仔 人工參考:
三大 +1k
有D底/有相關intern經驗/freelance +1~3k
有料既應該自己知價

終於有個正常既參考價

LM
點先為之白紙
Lm
點叫老細簽pmp時數
IVE有咁高咩
對end user
最大問題係做啲野手版眼腳功夫
無咩knowledge 可言

唔同意,我都係由 user support 做起,一樣爬到呢個位,不過係辛苦 d, 你估淨係攪掂 user 就掂?一樣要做 document, 做得耐又要分析 d ticket 點解邊類型 request 咁多?係 hardware 定 system 定 application 問題,諗下點樣可以減低呢 d request, 做任何位都要諗多幾步,唔係人地俾野你做完就算, support role 我做過 user, server/system, network , voice, 新野就一定要學架喇,但係 support 黎講,同 user 溝通既 soft skill 先最重要, 呢 d 唔係話搵個 FG 學哂 d 新野就得,有好多 support 如果太毒既話好難上senior 如 support manager,因為上到呢 d 位除左 end user 仲要同好多 business user 溝通, 總之一句講哂,眼光放遠 d ,我覺得做 support 成日俾人睇低, 但我會撐做 support 既人

所以巴打咪做高層
我見過有啲真係逗份糧咁

巴打 有冇咩建議比新人?
自問本身算係aggresive嘅人 但又未識得拿捏幾時應該表現自己或者爭取機會
怕會得罪人多 稱呼人少

----------------------------

回應舊 post, 想表現自己就係唔好自把自為 show off 你識 d 乜野,就算係識既你都係私底下單對單問下 handle 個人,俾位人地落台都好緊要

有 project 做時主動問下人有乜野可以幫手,同同事關係打得好既話冇得益都唔會有壞處
回帶
2017 support 狗 人工草稿

個人意見唔代表本post立場

白紙:
中學
唔建議入行住,屬於食物鏈既底層,即使有
Operator/monitoring/cs既半IT工可能請你
但日後升職/轉工很可能比人質疑你既能力
心急入行學野,反而得不償失
HD/ive:12k+
本行中產階級,人數最多,多數有IT背景
同埋小小毒傾向,所以唔係幾鍾意做user
較多人做system/admin,搞下config,
然後叻d既,做infra/on site自由工,還有
做到network野,不過都要挨幾年騾仔先
可能做左5年+都未過20k(識幾個咁啦
Degree(non-it) / HD(exp):13k+
自己個行撈唔掂,轉行入黎,很多有自己
背景同經驗,貪support起薪比自己原本職
位高,以為有賺,殊不知已經跳入左條河,
IT野日日新鮮鑊鑊金,學習速度=游泳能力
游得快自然有位上,游慢d不進不退,都
冇咩野,一旦你比人爬左頭,對唔住,
公司會另「聘」高明(請有褒既意味)
Degree(it):14k+
識點考試同讀書,DSE成績較好,通常有
專業知識/技能,知道一些唔知點實踐既理
論,明白有些系統既運作,通常會優先比
大公司招攬/考慮,參加一系列既program
扶搖直上,唔係好駛點搵工,不過既然簡做
Support成績唔會好好或唔想做P仔轉入黎
(大公司分工較細,有自己條team,做得
比較專,請人比較疏爽,泛support工都
有15k+,中小企業財政預算較緊,唔會想
咁高,一般12-14k都有,黑心公司會趁
你唔知價套住你,小心,startup就咩價
都有,唔駛太在意薪金)

有自信+1k (唔係講笑,IT界自信係值錢野)
三大+0k (大公司先會睇,有一定經驗加成)
技能證書 (證明你有做野咁解)勿認真我唔知價

歡迎大家改動,有商有量

分類心得只係諗到咩寫咩,唔係必然既,
無需太執著,訓啦,聽日要早起返工

白紙:
中學
唔建議入行住,屬於食物鏈既底層,即使有
Operator/monitoring/cs既半IT工可能請你
但日後升職/轉工很可能比人質疑你既能力
心急入行學野,反而得不償失
本行中產階級,人數最多,多數有IT背景
同埋小小毒傾向,所以唔係幾鍾意做user
較多人做system/admin,搞下config,
然後叻d既,做infra/on site自由工,還有
做到network野,不過都要挨幾年騾仔先
可能做左5年+都未過20k(識幾個咁啦
自己個行撈唔掂,轉行入黎,很多有自己
背景同經驗,貪support起薪比自己原本職
位高,以為有賺,殊不知已經跳入左條河,
IT野日日新鮮鑊鑊金,學習速度=游泳能力
游得快自然有位上,游慢d不進不退,都
冇咩野,一旦你比人爬左頭,對唔住,
公司會另「聘」高明(請有褒既意味)
識點考試同讀書,DSE成績較好,通常有
專業知識/技能,知道一些唔知點實踐既理
論,明白有些系統既運作,通常會優先比
大公司招攬/考慮,參加一系列既program
扶搖直上,唔係好駛點搵工,不過既然簡做
Support成績唔會好好或唔想做P仔轉入黎
(大公司分工較細,有自己條team,做得
比較專,請人比較疏爽,泛support工都
有15k+,中小企業財政預算較緊,唔會想
咁高,一般12-14k都有,黑心公司會趁
你唔知價套住你,小心,startup就咩價
都有,唔駛太在意薪金)

歡迎大家改動,有商有量

福佳,明明整到好靚

白紙:
中學
唔建議入行住,屬於食物鏈既底層,即使有Operator/monitoring/cs既半IT工可能請你但日後升職/轉工很可能比人質疑你既能力心急入行學野,反而得不償失
本行中產階級,人數最多,多數有IT背景同埋小小毒傾向,所以唔係幾鍾意做user較多人做system/admin,搞下config,然後叻d既,做infra/on site自由工,還有做到network野,不過都要挨幾年騾仔先可能做左5年+都未過20k(識幾個咁啦
自己個行撈唔掂,轉行入黎,很多有自己背景同經驗,貪support起薪比自己原本職位高,以為有賺,殊不知已經跳入左條河,IT野日日新鮮鑊鑊金,學習速度=游泳能力游得快自然有位上,游慢d不進不退,都冇咩野,一旦你比人爬左頭,對唔住,公司會另「聘」高明(請有褒既意味)
識點考試同讀書,DSE成績較好,通常有專業知識/技能,知道一些唔知點實踐既理論,明白有些系統既運作,通常會優先比大公司招攬/考慮,參加一系列既program扶搖直上,唔係好駛點搵工,不過既然簡做Support成績唔會好好或唔想做P仔轉入黎(大公司分工較細,有自己條team,做得比較專,請人比較疏爽,泛support工都有15k+,中小企業財政預算較緊,唔會想咁高,一般12-14k都有,黑心公司會趁你唔知價套住你,小心,startup就咩價都有,唔駛太在意薪金)

歡迎大家改動,有商有量

新人搭單問

做緊marketing agency PM, 有冇工係半PM 半design (ui/ux)

想轉做design
IVE有咁高咩

14-15k差不多
IVE有咁高咩

14-15k差不多

你唔好以為IVE廢
有D老細鍾意請IVE仔,唔洗明咩理論,最緊要係要有舊product,同埋平,完美廉價勞工
其實我覺得IVE可能比HD更易搵工
其實我唔係好明, 點解大家要叫自己做 IT 狗, 自己都唔尊重自己, 人地點會尊重你呢個行業.
其實我唔係好明, 點解大家要叫自己做 IT 狗, 自己都唔尊重自己, 人地點會尊重你呢個行業.

仲有話自己得$32.5/h
因為唔想入嚟爭飯食
好正常啫
你睇有啲行業成日俾人吹奏
遲早爆煲

因為唔想入嚟爭飯食
好正常啫
遲早爆煲

自己行內講笑啫,冇話尊唔尊重既
但你試下俾個HR叫你做IT狗
即刻反枱走人

因為唔想入嚟爭飯食
好正常啫
遲早爆煲

自己行內講笑啫,冇話尊唔尊重既
但你試下俾個HR叫你做IT狗
即刻反枱走人

好似黑人自己叫黑人 niggas 咁
IVE有咁高咩

14-15k差不多

你唔好以為IVE廢
有D老細鍾意請IVE仔,唔洗明咩理論,最緊要係要有舊product,同埋平,完美廉價勞工
其實我覺得IVE可能比HD更易搵工

有咩分別 讀得IVE應該都係HD畢業
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞