首置上車綜合討論區

1001 回覆
21 Like 30 Dislike
可能住慣西區 我覺得第一城要行商場出新城市
仲遠過我出銅鑼灣

藍田 其實好唔好住?

唔想晒左張白居2

藍田食野買野算平,附近基本設施都齊,鯉安其實行到去觀塘

其實上少少 康逸 好似仲好過鯉安

有個700 無敵海景 3房 650尺

幾吸引

康逸除非你買到呢個景,唔係嘅話location冇後者咁方便
藍田食野買野算平,附近基本設施都齊,鯉安其實行到去觀塘

幾吸引

康逸我睇過 其實落地鐵站 真係同鯉安差 3-4分鐘到
同埋上面個套配仲好過鯉安 街市 食鋪 都係康逸果邊
我都想睇荃灣西,萬景峰/爵悅庭 係咪俾新樓擋晒無海景架喇?

爵悅庭 如果你個單位本身望到海, 都仲會望到
環宇海灣唔係屏風樓, 遠望分開一橦橦一支支, 擋唔到幾多個海
珀傲灣更加完全擋唔到

巴打你都係要親身上去睇, 高中低層, 座向影響最大
我係西爵高層住戶, 暫時仲係覺得景觀一流的

加油

因為價錢未啱,睇緊舊D果幾橦
下次白撞睇下幾個座向先

BTW,你住開爵悅覺得點?

多士巴, 我本人就好鍾意既 16年年尾睇左好多單位
最後揀左爵仔上車
唔好既, 上面都有巴打提過
1. 你首先要唔介意開放式廚房, 冇明火
2. 屋苑因為可以養寵物, 所以超多戶會養, 某部份狗主衛生打理好差, 公共設施位有間中有異味(各人喜好問題, 可能你好like)
3. 大部份單位係黑廁, 你睇樓時要睇清楚廁所有冇窗, 我就揀左有窗既. 但你預左叫價會貴d

至於話中央冷氣就唔太需要擔心, 佢都係分體式咁, 一舊屋入面, 一舊屋出面. 佢中央都係屋出面個part, 水冷黎. 電費會比較平添.
夏天你晚晚開就可以比較下電費, 不過你預左壞機就仆街
換一set要萬幾
點解咁多人買將軍澳 我反而想買荃灣

荃灣/葵青
巴打睇緊邊d

將軍澳係真正住宅區 荃灣新舊夾雜
將軍澳線 調景嶺至寶林 都各有一個大商場
唔會同人逼

將軍澳住就舒服。
要娛樂要出觀塘
富榮 地段好似最靚?
愛蝶睇過 果區幾舊

地段係,不過富榮我嫌樓底太矮,返中環都買得過嘅

巴打都對居屋有d研究

有綠表? 定都係白居2

我都想,邊有咁好彩抽到
我都想討論下 沙田 同藍田 點揀好?

睇中 愉翠 同鯉安
再加埋富榮 愛蝶 大家又會點揀?

咁我會撐沙田
區內設施完善
單車徑屈機
校網頂級

呢個都係我當初買大圍最大原因
沙中線搞掂埋就真係perfect

校網沙田馬鞍山係屈機既
唔差得過港島
我都想睇荃灣西,萬景峰/爵悅庭 係咪俾新樓擋晒無海景架喇?

爵悅庭 如果你個單位本身望到海, 都仲會望到
環宇海灣唔係屏風樓, 遠望分開一橦橦一支支, 擋唔到幾多個海
珀傲灣更加完全擋唔到

巴打你都係要親身上去睇, 高中低層, 座向影響最大
我係西爵高層住戶, 暫時仲係覺得景觀一流的

加油

因為價錢未啱,睇緊舊D果幾橦
下次白撞睇下幾個座向先

BTW,你住開爵悅覺得點?

會唔會睇富康花園?舊D,5M左右,近地鐵站
有冇壓力測試既 App / 網頁可以分享,想上車但唔識計壓測。
萬景峯,名逸居,縉庭山
荃灣巴打依三個你地點揀?

荃灣重有咩好介紹?

唔睇價錢一定係萬景峯啦

另外2個冇得比

不能同意更多
荃灣/葵青
巴打睇緊邊d

唔會同人逼

將軍澳住就舒服。
要娛樂要出觀塘

我多數直出銅鑼灣 20分鐘左右到
有冇壓力測試既 App / 網頁可以分享,想上車但唔識計壓測。

中源
原來咁多ching 都想住荃灣西
根本荃灣先係香港最中心地方
揸車 搭車 都方便

諗緊要儲幾多首期就去馬

唔係咩無敵地區 只係買唔起港島九龍 捒返新界嘅話首選會去荃灣
呢幾個月見樓價冇咁硬都想樓換樓
睇九龍西屋苑1000萬上下果堆真係冇乜點減
同樣地我放緊既都唔會點減, 因為目標企得硬唔急賣
唔會同人逼

將軍澳住就舒服。
要娛樂要出觀塘

地段係,不過富榮我嫌樓底太矮,返中環都買得過嘅

巴打都對居屋有d研究

有綠表? 定都係白居2

我都想,邊有咁好彩抽到

中白居易真係行運 一野爆買3房就打爆機

經絡
將軍澳住就舒服。
要娛樂要出觀塘

真係20分鐘左右渣巴打

真係20分鐘左右渣巴打

幾吸引

康逸我睇過 其實落地鐵站 真係同鯉安差 3-4分鐘到
同埋上面個套配仲好過鯉安 街市 食鋪 都係康逸果邊

康逸主要街市食鋪都係去返啟田商場個邊,兩者去啟田唔差得遠,鯉安勝在隔離仲有匯景個up dup商場有平野食,超市同各類小店,所以鯉安選擇多d,唔洗食死啟田商場,仲未計隔離就係觀塘游泳池同警署,步行距離去到觀塘apm
萬景峯,名逸居,縉庭山

荃灣重有咩好介紹?

如果有錢都唔駛揀啦
你幾多預算先
荃灣平既四百幾萬又有 幾千萬又有

400-450萬首期
穩定收入
唔識揀
呢幾個月見樓價冇咁硬都想樓換樓
睇九龍西屋苑1000萬上下果堆真係冇乜點減
同樣地我放緊既都唔會點減, 因為目標企得硬唔急賣

九龍西真係好強 有冇巴打解釋到
將軍澳住就舒服。
要娛樂要出觀塘

真係試唔多 自己試吓
萬景峯,名逸居,縉庭山

荃灣重有咩好介紹?

如果有錢都唔駛揀啦
你幾多預算先
荃灣平既四百幾萬又有 幾千萬又有

400-450萬首期
穩定收入
唔識揀

450萬首期

真係20分鐘左右渣巴打

就算寶林都係要25-26分鐘左右

真係20分鐘左右渣巴打

就算寶林都係要25-26分鐘左右

又岩,我用寶林坑口計,so sorry 巴打,將軍澳純講住真係好好住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞