首置上車綜合討論區

1001 回覆
21 Like 30 Dislike
樓上有巴打講下自己既意見,隻垃圾的花生走入來無啦啦話人冇圖,其實係佢自己想貼戶口同糧單,月薪得三皮,現金得三球八(唔知輸曬未),呢d垃圾以為自己好撚把炮咁

繼續正常討論
我換全屋地板,新造廁廚,二十萬內搞掂,不過我冇乜整入牆櫃
又係長沙彎果堆
我覺得最好計埋家庭日常開支同每月儲蓄

例如家庭入息$50000
$20000供樓
$30000剩餘夠你正常支出,父母家用,子女開支,唔洗降低生活質素
市區要平係個頭啦
人人情況唔同,
有細路又唔好咁盡,
份工穩陣年年加人工又可以預多d,
父母自給自足又可以煩少d,
兩夫婦又比單人輕鬆d。

我覺得供款佔月入 <30% 會好d。
正路年年加人工負擔越嚟越細
新買上手業主入伙住到而家22年。都打算全拆做過水電廚廁 預廿萬頭 唔做傢私慳錢
不過好多都好細,但細得黎又會有一房甚至兩房
咁差唔多啦,如果整埋地台,廳入牆櫃要預多十萬內

不過你日後買收納傢俬條數可能係番度
關上車討論咩事
以前d樓細極都間到房,邊似而家新樓
咪理條窮西啦
要留意番呢類細單位,好多都五門歸心
新樓個露台已經用左你廿幾尺,變窗台放雜物好撚過,又唔洗日曬雨淋
我預家庭入息25-10%左右
今日焦點,德幅回升

德福花園2房造價再次重上$800萬。市場新近錄得德福花園N座高層11室成交,單位實用面積494平方呎,建築面積562平方呎,2房2廳間隔,景觀開揚,望小海景。

參考德福花園本月另一宗2房成交,一個A座中高層06室,實用面積538方呎,建築面積603方呎,於日前以$745萬沽出,實用呎價$13,848,建築呎價$12,355。

另外,屋苑於今年7月份亦錄得2個N座11室單位成交,一個為高層單位,造價$797萬,實用面積呎價$16,134,建築面積呎價$14,181;另一個為中層同面積單位,成交價亦為$800萬。
師兄地板鋪磚定無縫板呀?
幾間行估價差成10% 頭都癢埋
雲石磚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞