首置上車綜合討論區

1001 回覆
21 Like 30 Dislike

可能會低少少既 但應該點都低唔過500 (最低層都係咁話)

東涌只會愈來愈多人, 同遊客爭設施, 我都令願要大西北

東涌最大優勢係近機場同港豬噢,然後就沒有然後

我都睇緊東涌
不過港豬澳通車後
原本考慮裕東
宜家諗住睇下入d果d例如東環
不過太入又好煩 37 同38巴士d人多撚到
老婆之前住逸東
番機場工出門口計要40 分鍾
青衣機場快線仲快過佢
另外睇緊屯碼果邊
不過又驚連接橋通車後d蝗一車車咁送上黎
唔該之前巴絲教路屯碼一帶
搞掂首期筆錢就去睇樓
有無巴絲知海翠花園咩情況
見尺價低過啟豐園幾多下

我覺得港豬澳雖然係會搞到多左啲蝗黎,但可能都有機會帶動到啲樓價有支持
買樓自住雖然可以唔駛諗樓價升跌咁多,但佢升點都好過唔升or跌丫

海翠我有個親威以前係果到住,感覺上都幾大,應該某啲坐向仲係向海,佢果到係三房黎,我就覺得,廳ok大,但啲房好似細左小小,唔咁多人用可能打通兩間細房會舒服啲個感覺

呎價通常同大細有關
大啲size 通常呎價都平啲
簽臨約係咪即時比埋訂
果陣係咪應該未有律師
咁點知層樓有無問題
啲人話有票先還價
咁張票開咩名比邊個
傾唔成點攞番

訂金通常都分大細訂
你細訂就係簽臨約果陣俾,但如果好似我講果啲情況其實你可以要求細訂都hold住唔俾業主住
不過業主都可以話冇訂收我就唔賣,咁就真係邊個夠牙力

律師樓睇你有冇相熟,如果冇就aa果邊實有介紹,
放訂同hold訂 寫既名會唔同
前者會寫業主名,後者係業主用既律師樓

層樓有冇問題可以靠問下管理處,aa 可能都有啲資料本身,之後aa 都會幫你係個政府網到做一份物業查冊,如果有啲借財仔呀,釘契呀,會係果份野睇到,不過我地就未必識睇,靠aa解你知

傾唔成搵番aa囉番囉 ,業主收票就簽約=傾成架啦姐係

唔該哂巴打
大概都明白個流程
買之前先做land search應該就無走雞

岩呀
而家呢個市買家可以唔駛心急驚走寶,安全最緊要
訂金通常都分大細訂
你細訂就係簽臨約果陣俾,但如果好似我講果啲情況其實你可以要求細訂都hold住唔俾業主住
不過業主都可以話冇訂收我就唔賣,咁就真係邊個夠牙力

律師樓睇你有冇相熟,如果冇就aa果邊實有介紹,
放訂同hold訂 寫既名會唔同
前者會寫業主名,後者係業主用既律師樓

層樓有冇問題可以靠問下管理處,aa 可能都有啲資料本身,之後aa 都會幫你係個政府網到做一份物業查冊,如果有啲借財仔呀,釘契呀,會係果份野睇到,不過我地就未必識睇,靠aa解你知

傾唔成搵番aa囉番囉 ,業主收票就簽約=傾成架啦姐係

唔該哂巴打
大概都明白個流程
買之前先做land search應該就無走雞

岩呀
而家呢個市買家可以唔駛心急驚走寶,安全最緊要

咩市都安全為上啦 出過名城單野之後你唔驚代理律師都驚啦
有朋友住開將軍澳,我去過幾次覺得嗰頭環境幾好。未來置業都係打算係將軍澳。

想問而家首次置業係唔係都係做唔到九成?

我打算買5百萬左右嘅屋,係唔係最少都要有20% (100 萬)首期係手?

如果買全新嘅樓盤按揭成數係唔係唔同?
有朋友住開將軍澳,我去過幾次覺得嗰頭環境幾好。未來置業都係打算係將軍澳。

我打算買5百萬左右嘅屋,係唔係最少都要有20% (100 萬)首期係手?

100萬唔得
From 香討

22座 全部單位放租*
A)1049呎 月租$31,470
B)925呎 月租$27,750
C)588呎 月租$17,640
D)727呎 月租$21,810

示範單位:Park yoho現樓
開放時間:10:00-19:00(每天)

賣轉租?真?

100萬唔得

咁唯有繼續等啦
而家4百萬真係冇咩好選擇
From 香討

22座 全部單位放租*

賣轉租?真?

轉放租又如何丫 租都咁撚貴邊有人咁傻去租
From 香討

22座 全部單位放租*

賣轉租?真?

轉放租又如何丫 租都咁撚貴邊有人咁傻去租

處女無價

巴打意思係首期以外仲有印花稅等等其他雜費,預130萬走唔甩架喇
技術上,銀行對新舊樓盤係一視同仁。點解新盤可以按多少少係因為發展商推出自己的按揭優惠同計劃,令到按揭成數不受金管局限制。當然針無兩頭利,發展商按揭的利率一定高過普通銀行按揭,而大部分利率都會係兩三年後迅速攀升,所以新樓業主都會盡量係利率增加前轉返做銀行按揭,至於轉唔轉到就要睇市場喇

補充,四百萬或樓下係可以做9成按揭
大埔太貴喇又舊. 而家都係留意緊粉嶺果堆半新樓.

牽晴間岩唔岩心水?

我自己就望緊聯和墟果邊. 好似新啲.

成日覺得牽晴間太貴又唔好住. (以前上過去幫人補習.)

不過都係等多半年望下咩環境先諗上唔上車.

逸峰、4小龍 都ok的
不過逸峰會貴少少
真心有無可能還價可以還多過50萬?

如果你個目標價係低50萬既話咁你還個價一定要大過50萬
因為你又要預番人地又反價

同業主講要平一百萬 一定屌9你玩野

未必既 睇水位
而且叫價叫高預還價 都普遍
我一律睇住16年個價黎劈
150都咁劈

佢急放既 自然會回價

依家個市唔會太多人想爭

劈盡d根本無得輸
隨時有驚喜
150都咁劈

佢急放既 自然會回價

依家個市唔會太多人想爭

劈盡d根本無得輸
隨時有驚喜

如果開580
16年係350
咁都照開
150都咁劈

佢急放既 自然會回價

依家個市唔會太多人想爭

劈盡d根本無得輸
隨時有驚喜

如果開580
16年係350
咁都照開

照開10-15%
牽晴間岩唔岩心水?

我自己就望緊聯和墟果邊. 好似新啲.

成日覺得牽晴間太貴又唔好住. (以前上過去幫人補習.)

不過都係等多半年望下咩環境先諗上唔上車.

逸峰、4小龍 都ok的
不過逸峰會貴少少

應該都係諗逸峯. 再留意下個市先.

謝巴打.
150都咁劈

佢急放既 自然會回價

依家個市唔會太多人想爭

劈盡d根本無得輸
隨時有驚喜

如果開580
16年係350
咁都照開

照開10-15%

580*0.85?
350*1.15?
如果開580
16年係350
咁都照開

照開10-15%

580*0.85?
350*1.15?

前者

後者姐係渣幾年賺得15% 佢睬你都有味
屋企人買左南區綠表公屋,銀碼細同交通方便,5%首期搞掂

咁問得 應該新近見樓市回軟先睇bo 經驗淺記得唔好信aa咁多 好極有限架地產佬
按幾多唔太關首置事 亦唔關樓齡事
係關樓價事
4球下最盡九按 6球下最盡8按
但都要過壓測 太舊既樓如果銀行估價仲低過你成交價 有機會都會借唔足
仲有要預印花稅、雜費(較小數)
照開10-15%

580*0.85?
350*1.15?

前者

想買果啲一般都開500
我最多比到400
直接同aa講剩係買到400
會唔會無樓比我睇
定係吹大啲話自己買到500-600
屋企人買左南區綠表公屋,銀碼細同交通方便,5%首期搞掂

5%首期綠表專利
580*0.85?
350*1.15?

前者

想買果啲一般都開500
我最多比到400
直接同aa講剩係買到400
會唔會無樓比我睇
定係吹大啲話自己買到500-600

照講最多比到400,有人急賣自然肯減多d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞