首置上車綜合討論區

1001 回覆
21 Like 30 Dislike
恭喜買到優質盤
海景
其實好友淡友可否不在此post 恐嚇大家
咁呀 極低層得寶
唐樓洋樓得唔得
係囉 其實正常分享大家既市場資訊唔得咩?
係都要療交嘈
咁慈雲山啦 大把選擇
唔近鐵路
咁既銀碼又要近地鐵 不如黃大仙公屋啦

咁呀 極低層得寶

唐樓洋樓得唔得

咁慈雲山啦 大把選擇

慈雲山邊有地鐵站呀
係到分享係想俾d資訊大家 因為報紙唔會單單買賣都報導
Hse28 地產網d價又唔真實
卒之有個post 不談升跌
來來去去都係果幾個搞事
荃灣中心最新成交貼近4球,想係荃灣上車可以留意下
其實係得淡友搞事

一禁入黎第一個留言已經笑撚左
好似文盲咁,講明只傾靚盤唔傾升跌,係要嘈

出面已經好似落閘放狗成堆癲狗咁,難得有個安靜post都要衝入黎吠,好撚煩
真心不想大家互相挑釁
希望好友唔好恥笑唔買樓既人或租租
淡友亦不用不停挑高追左既業主瘡疤
要演譯自己觀點可以出去另外開post
唔洗入來踩場
上個星期見到好似500幾萬頂樓連天台
呢個真, 我上網都好難搵得晒 (同你心水有關既盤做對比)
Quote 1 quote 段facebook page既嘢比好淡友睇下
呢個page 都係唱淡樓市的

Source平行時空政經聚 - Polieconomics

[投資與人性心理#60]
[香港經濟 - 樓市#37]
《回應大量讀者關於置業時機的提問》

由開帖至今,多多少少,收到過100封讀者來信,查問置業/換樓時機,在此有點個人感受,希望分享一下。

關於樓市,升升跌跌,是分析;買樓與否,則是個人選擇。

於是,是否入市或換樓等問題。

答覆其實都很簡單,因人而異。

家庭穩定,子女讀書,夫妻關係等,比置業賺蝕的三幾百萬來得重要得多。而我唯一的意見是,非要買的話,減低負債,非要買的話,盡量低銀碼。

如不了解自身能力的,即使是升市時,也會變成空中人,也會可以是BBQ的主角。對了,升市有人賺錢,跌市也有人賺錢。不過,家庭和健康才是最重要的。

想起年前曾對內子的一句說話:
「如果不喜歡租住,其實隨時可以入市,買甚麼單位也可以,最重要的是家庭幸福快樂,那幾百萬賺蝕其實算不上甚麼。」

患難,有時可以見真情。貧賤夫妻,也可以百事哀。
雖然這裡重點討論升升跌跌,但相對於人生,其實又微不足道。
淡淡常用摸頂撈底concept去睇樓市,自住當投資工具就已經錯
又唔知啲樓淡唱左幾多年會跌
人地就係睇左佢地講咁多年都唔撚跌又有需要住,唔想交租幫人供樓先儲錢上車
到跌果陣就衝出黎話,話撚左跌架啦,接火棒啦

離不開呢三幅屁
跌個陣沖出嚟認叻 其實真係冇人想知
租緊樓 個個月萬幾蚊俾業主 壞左野叫佢整又推三推四。好彩中左白居二 傾到岩價供得起就去馬 唔駛咁受氣
好正路,比人加租迫遷感覺唔好受
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞