首置上車綜合討論區

1001 回覆
21 Like 30 Dislike
唔夠錢就無謂嘥時間睇
唔通買唔起山頂都照睇咩,有時間都唔係咁浪費
差唔遠就睇下,差一二百以上搵其它啦
巴打有無介紹, 睇緊灣仔至西半山一帶, 最好唔過6M.....
一係好舊一係好細,如果可以加多少少上雨時大廈,充大頭之選
開放式
唔想話你智將都唔得 雖然呢度唔係罵戰區,但你講D野真係流到仆街

你入到平貨記得出post講,比大家見識下
南區校網係咪差過中西/灣仔區?
同人講住中半麥當勞道,扺哂
南區校網衰在少選擇,唔少係直資
邊有咁低呀 借一球以上先可能有 依家一般借幾十萬都要比5.x%
睇餸食飯
睇下自己有冇本錢等樓爆,無樓爆又有冇兩手準備,無樓爆又有冇心理質素去食更貴嘅價。
人地要西半。。。
3度都睇過,有以下感覺:

-豫豐
內園景同大堂都靚仔, 綠化多, 外型新近睇都仲KEEP到, 有露台, 張則都算好用但車位嚴重不足, 屋企接駁巴士位少車疏, 巴士線選擇少到同無一樣,行出輕鐵站講緊10分鐘無遮無掩預仲要轉, 無大型街市. 交通上見唔到有機會有重大進步, 市區番工會有D折磨

-叠茵
大堂都開始舊, 年紀都唔輕但勉強都叫現代樓格局, 當中三房單位實用唔大但其實幾好用, 車位租金尚可, 行到去西鐵, 衣食住行肯行少少可以去富泰, 但屋苑樓下真係咩都無有時想落街買下野都要有D決心先掂, 至於附近有仙人我唔太介意唔係日日起身同痂尿對正就得, 加上價錢反映左, 我覺可接受.

-尚悅
雖然係香討成日俾人笑, 但佢係新既大型屋苑屬事實, 由大堂會所到上落客區都相當靚仔, 晚黑同另一半行去新B果邊都唔算遠有D野行, 但番放工時間如果夾唔到屋苑接駁就肯定係麻煩, 比起住YOHO系果班日日真係可能要花多30分鐘係交通上面, 落雨要再預多D時間, 不過最致命係佢張則, 如果唔係買大單位真係好差, 特別係比較交投活躍個隻房半單位個廳細到唔知點用, 同價錢上面2個地方可以住得更有尊嚴只係比近年D劏房好.

我覺得, 屋企係日日都要番既地方, 我會係可妥協既配套下簡最大空間, 我會選舉叠茵, 如果無小學年紀既小朋友會買林太山莊, 同樣價錢加少少可以買多個車位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞