首置上車綜合討論區

1001 回覆
21 Like 30 Dislike
十月買左屯碼居屋
最低層 剛好4球
東南 自住

劈價劈佢老味冚家產
成班首置都萬景峰
恭喜, 幾時收樓

趕唔趕到農歷新年前入伙

2月 收樓可即住
前業主靚裝 叫做慳返裝修

恭喜買到靚盤

但買完不斷睇到新聞 睇到驚
驚變負資產 又話就算準時供樓 都會比人call loan
用晒積蓄 冇多餘錢 又按盡
2月 收樓可即住

恭喜買到靚盤

自己google 下啦
成班首置都萬景峰

好多都新樓/member線屋苑, 實力強橫
成班首置都萬景峰

好多都新樓/一線屋苑, 實力強橫
2月 收樓可即住

恭喜買到靚盤

有穩定收入還好吧
成班首置都萬景峰

其實香港人整體有錢左
成班首置都萬景峰

其實香港人整體有錢左

中原:CSI終止13周連跌報34.60點

中原地產研究部高級聯席董事黃良昇指出,中原經紀人指數CSI最新報34.60點,較上周的33.77點上升0.82點。CSI跌勢沒有惡化,本周有止跌跡象,同時結束了13周最長連跌。樓價回軟,開始吸引買家陸續睇樓,部份個別減價單位獲得承接,市場氣氛緩和,沒有持續轉差,CSI走勢有回穩跡象。預期CSI在30點水平尋找支持位,如果CSI能守住30點水平,相信樓價調整幅度有限。

上一次CSI跌穿45點好淡爭持區間下限,是2015年9月份。當時CSI由77.10點急跌至33.05點,8周累跌44.05點。CSI跌至貼近30點水平時,曾經出現明顯反彈,並連續8周在30點到40點反覆尋找支持位。CSI其後12周守住20點至30點水平,其間最低跌至22.58點。同期樓價隨即見頂回落,當時CCL調整23周,累跌12.94%。

近22周計,CSI由80.75點下降至34.60點,期間累跌46.15點,反映前綫經紀人樂觀情緒明顯降溫,樓市已經進入下調階段。今年6月初政府放風將推行空置稅,CSI隨即由80.75點開始回軟,連跌7周共10.06點,跌幅輕微而溫和,同期CCL反覆微升。其後土耳其里拉開始急挫,加上銀行調高H按封頂息率,CSI跌幅開始擴大,由72.56點跌至33.77點,連續13周累跌38.79點,為2015年8月有紀錄以來歷史最長連跌,同期樓價見頂回軟。本周CSI止跌,前綫經紀人睇淡情緒明顯緩和,預示未來樓價跌幅有限。近8周,CCL暫時累跌2.52%。
而家驚 月底中美傾惦數 樓市反彈

加息呢?美國10年債息呢?空置稅呢?林鄭份施政報告呢?

假膠定真心?

民主黨拎左眾議院渣,對侵侵黎講係會有d阻濟,但唔代表佢出唔到招

同埋參眾兩院都係同一陣線要隊死中國
中原:CSI終止13周連跌報34.60點

中原地產研究部高級聯席董事黃良昇指出,中原經紀人指數CSI最新報34.60點,較上周的33.77點上升0.82點。CSI跌勢沒有惡化,本周有止跌跡象,同時結束了13周最長連跌。樓價回軟,開始吸引買家陸續睇樓,部份個別減價單位獲得承接,市場氣氛緩和,沒有持續轉差,CSI走勢有回穩跡象。預期CSI在30點水平尋找支持位,如果CSI能守住30點水平,相信樓價調整幅度有限。

上一次CSI跌穿45點好淡爭持區間下限,是2015年9月份。當時CSI由77.10點急跌至33.05點,8周累跌44.05點。CSI跌至貼近30點水平時,曾經出現明顯反彈,並連續8周在30點到40點反覆尋找支持位。CSI其後12周守住20點至30點水平,其間最低跌至22.58點。同期樓價隨即見頂回落,當時CCL調整23周,累跌12.94%。

近22周計,CSI由80.75點下降至34.60點,期間累跌46.15點,反映前綫經紀人樂觀情緒明顯降溫,樓市已經進入下調階段。今年6月初政府放風將推行空置稅,CSI隨即由80.75點開始回軟,連跌7周共10.06點,跌幅輕微而溫和,同期CCL反覆微升。其後土耳其里拉開始急挫,加上銀行調高H按封頂息率,CSI跌幅開始擴大,由72.56點跌至33.77點,連續13周累跌38.79點,為2015年8月有紀錄以來歷史最長連跌,同期樓價見頂回軟。本周CSI止跌,前綫經紀人睇淡情緒明顯緩和,預示未來樓價跌幅有限。近8周,CCL暫時累跌2.52%。

對唔住樓主,我POST 錯台你地繼續

留意緊大西北 暫時覺得尚城同聚康係幾吸引

聚康有SHK光環,不過近富泰邨同埋無叠茵庭咁近西鐵站,而家應該仲係貴過叠茵庭

假膠定真心?

民主黨拎左眾議院渣,對侵侵黎講係會有d阻濟,但唔代表佢出唔到招

邊驚得咁多?年年都有唔同新聞,消息講樓爆,諗掂自身最貼身問題衣食住行好過,唔係個個咁幸福可以痴屋企住,或者單身無住屋需要

假膠定真心?

邊驚得咁多?年年都有唔同新聞,消息講樓爆,諗掂自身最貼身問題衣食住行好過,唔係個個咁幸福可以痴屋企住,或者單身無住屋需要

下下要計到最盡先買樓咁真係一世都唔使買,買左樓又驚第二層買得平過你,咁都係一世唔使買樓
原來咁多ching 都想住荃灣西
根本荃灣先係香港最中心地方
揸車 搭車 都方便

諗緊要儲幾多首期就去馬

壹號九龍山頂

假膠定真心?

下下要計到最盡先買樓咁真係一世都唔使買,買左樓又驚第二層買得平過你,咁都係一世唔使買樓

如果睇得咁準,知幾時高位,幾時低位,訓身股市好過,就唔會有窮人.呢個世界幾時輪到普通市民去玩,大把人屋企唔夠坐,又到結婚生仔年齡,租又左租幾年,比人夾爆
恭喜買到靚盤

有穩定收入還好吧

公務員 應該ok掛

有穩定收入還好吧

公務員 應該ok掛

鐵飯碗唔怕銀行call loan

如果睇得咁準,知幾時高位,幾時低位,訓身股市好過,就唔會有窮人.呢個世界幾時輪到普通市民去玩,大把人屋企唔夠坐,又到結婚生仔年齡,租又左租幾年,比人夾爆

用股票理念去睇樓市應該一世都唔洗買
tko 沙田都見有劈價news, 反而馬鞍山好少, 有d意外

馬鞍山新區多新樓 通常新樓都企得硬
仲有靚校網 根本唔需要劈價

第一次聽馬鞍山靚校網 想問點靚法

馬鞍山小學校網同沙田係分開
但中學係用番沙田校網
或者巴打可以睇下全港最多英中既校網響邊
住宅區黎講
沙田校網係最好的
當然 最頂級中學都係集中響港島
但如果想子女易入英中 學好英中
沙田校網是最多選擇的
將軍澳係真正住宅區 荃灣新舊夾雜
將軍澳線 調景嶺至寶林 都各有一個大商場
唔會同人逼
tko 沙田都見有劈價news, 反而馬鞍山好少, 有d意外
馬鞍山新區多新樓 通常新樓都企得硬
仲有靚校網 根本唔需要劈價
第一次聽馬鞍山靚校網 想問點靚法

俾盡中學跟返沙田區叫唔錯
但小學應該唔太掂喎。

係我講得唔清楚
所以點解我心水係馬鞍同將軍澳
將軍澳中學校網唔多勁中學係事實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞