首置上車綜合討論區

1001 回覆
21 Like 30 Dislike
嘩…真係高見呀
你貼臨約,貼唔出死全家,唔係平市價兩成死全家

唔好意思,層樓我自己買。唔使好似你咁痴老母住公屋
咁你認為應該點?
賣樓業主會有個底價,一般我會分幾類

投資客 - 求有得賺,講價機會大啲,佢哋但求貨如輪轉

換樓客 - 大幅講價機會微,佢平賣咗唔夠錢換樓

混吉 - 擺個盤去市場試探,未必有心賣(例如我 )

當中第一類型又要估計佢實力,正現金流可以收租,講價幅度細好多,負現金流個個月貼錢供樓嘅幅度大

舊屋苑上咗廿幾三十年,例如居屋自由市場一手業主,可以估贖咗樓,如非個人財務問題,大幅減價機會微

另外如見到業主求減價用軟功好過硬功,例如上去彈三彈四間屋然後大幅講價,99%嘥時間,唔會買到

個人睇法,信唔信隨你
巴打係咪留意開西中半山, 有無多少少介紹, 其實加少少都得係唔想供咁辛苦同留D錢裝修 雨時呢D我鐘意, 咁岩我屋企都係呢度附近落少少方便照應
所見略同
我都覺得三者中疊茵會係最好,另外兩個最麻煩係交通唔夠方便
聽講豫豐夜晚果邊啲治安都唔係咁好
有妻有子果啲都係小心啲為上
THANKS BRO, 但樂高之外會唔會有多三二個你認識選擇? 港島樓預左舊, 岩岩年頭住唔慣賣走左層新界樓, 寜願港島買細D, 但完全無從入手
豫豐附近有妙法寺保佑
預算7球半
想買十年內半新樓,有無好野推介?
呢期我見瀧門個價直插
本身兩房都要講價,宜家3房都就黎買到
呢D就業主嘅有用資訊,不過連登仔中意睇juicy野

你去睇樓一尻話一律劈人兩三成,係人都知你混吉,aa9有筍盤都唔會益你個混吉客。

宮園薰 你繼續扮睇樓放假料啦,錯到無譜穿晒崩。
呢個位交通真係好死, 明明靚對面綠咩居咁多但都賣唔起價, 我覺得係車位比例問題, 似乎保佑到其他野但保佑唔到車位同交通,
暫時半新盤得屯門同將軍澳響預算內
綠怡居個則靚啲喎
補充多點,豫豐狗樂園黎

試過夜晚係入面BBQ見到好多狗主一齊放狗
唔鍾意狗應該好難接受
極樂寺 v.s. 妙法寺

b.t.w 疊茵 1至3座 東南向應都望到有祖墳 4 5 座東向 樓下都有
豫豐唔係差到尚悅或者愉城果D細鐨先咁先, 似車位問題多
我覺得同原生家庭唔好咁遠就最好
新界九龍港島都唔係最大問題
唔通雙方家長都屯門,你要搬去太古城咁樣叫好咩
原來就開第二個post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞