首置上車綜合討論區

1001 回覆
21 Like 30 Dislike
我見到既係有好友挑人機先
睇黎又有人想轉移視線
想買樓既巴打記得除左樓價仲要睇下個物業/個屋苑有冇準備要做啲咩大維修/夾錢整野

對於岩岩好既巴打如果買左番黎要就咁岩要夾錢既話可能會因為咁失左預算
非常認同,但有時候大維修在即的屋苑會多咗放盤,傻瓜都特別多
年頭換樓睇過哂泳池三寶
南浪料差,好多都有漏水問題,鑽石廳
海典嘉悅個則好細,唔介意都ok, 附近配套真心唔多

最尾簡咗卓爾居,位置方便,附件乜都有,最主要係入到屋個空間感係完全兩個世界,尤其主人房真係好正
其實你除左識分化 群鬥之外
可唔可以比返D有用既市場資訊大家呢?

其他人都會講下自己睇樓、其他經驗、有咩樓盤咁
我唔知你地睇跌既係有心買樓定點啦
要避開大修,一係樓齡低過廿五,一係啱啱執完無耐
最重要清楚自己嘅能力,計過現金足夠嘅不妨揾傻瓜扑
我個屋苑得140個單位,規模隨時細過單棟盤。如果巴打係屬意個盤但就黎做大維修,可以留意幾方面。
1. 大維修顧問或者法團顧問係邊間做
唔怕自爆埋喇,小弟屋苑搵萊坊做顧問,都應該唔洗驚圍標。如果單棟盤又無顧問跟就比較危險。
2. 決定咗維修項目未
呢點直接決定維修成本,好似年頭咁都未決定鋪牆磚定油漆算,咁巴打就要小心忽然加維修項目導致失去預算
3. 決定咗承辦商未
決定之前一定有份報價比業主睇,計返業權份數就知要夾幾多
4. 開始夾錢未,分幾多期
如果夾錢期間有業權轉讓,必定要係臨約上面寫明到底邊個負責之前之後幾期的支出,好多業主明知放盤係唔會交維修費,呢層要問清楚AA。而問管理處呢個動作好似要正約簽完先會做,所以要請識得程序的巴絲幫手睇睇。

上面幾個步驟快極都超過一年,所以巴打買二手樓一定要睇清睇楚,如果唔係你以為業主交咗咁你就大鑊喇。
幾時有係度講過樓市好淡既野
你自己追番個原post睇下我有冇講先啦
次次見再淡友一黎就亂屈人
要講出去講啦撚樣
一早睇撚過你果度啦 連樓下間稻香都執柒左成個死城咁
鬧少陣啦你地
講緊大維修呀卓爾居呀
無端端又變罵戰
原來係你
20-30萬
我意思係話你講下自己既樓市動向 分享下
好過你一黎就留言:
我見到既係有好友挑人機先
睇黎又有人想轉移視線

我無屈你 只係想大家唔好有挑釁大家既動作者
唔好誤會
基本上响隔離
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞