首置上車綜合討論區

1001 回覆
21 Like 30 Dislike
真係睇個人需要,如果無小朋友就唔洗考慮校網同老家距離,自己返工果頭又多人又迫,希望收工返到屋企舒服d,住大d,放假輕鬆下,唔洗同人迫,所以我揀大西北,由細住九龍住到大,住村屋無適應問題,反而唔想再搬返九龍
其實睇樓時睇裝修款式同新舊,大概可以估到業主持貨幾耐,例如我舊年睇咗幾個兆康苑,其中一個404呎叫價375萬,一睇知第一手業主,間屋爛爛溶溶,原屋嘅舊爐灶仲喺度,同aa探口風業主老豆獨居,業主自己另外住另一間,老豆之前入廠去咗

我講價落368萬,業主最少372萬,咁我唔買,三日後373萬成交,因為我可買可唔買,要擺廿萬全屋執過放租收得1萬就冇所謂
因為我宜家住梗則魚涌(已買
宜家買第二間係用黎作為儲備,將來結婚先搬出去
近幾年應該都會同返屋企人住,其中一間放租等人幫手供
所以呢間我應該係先考慮放租潛力同升值潛力
到將來有需要自己搬出黎,再樓換樓
不過我聽好多係女方家長唔比個女搬咁遠 我同事焗住要揀觀塘果頭,最遠只可以去到將軍澳或者黃大仙
咁我覺得呢個時候絕唔需要急
萬一傻瓜出現就大力扑落去
投資買錯嘢好揼心
你同事搵到樓未?
傻瓜好少見,見親都係人地賽後檢討🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️
所以我一開始都係揀大西北村屋租,睇下自己適唔適應到,又唔係其他人口中講到咁恐怖,住落無咩問題,變相而家多左好多屋苑可以揀,接受範圍都大好多
準備租九龍舊樓,租住儲錢等買,無計,家家有本難念的經
觀塘區算係budget friendly
有無話觀塘邊度啱心水
我諗梗自己搬入屯門好唔好
聽人講瀧門住得好爽
跟住則魚涌近太古坊又唔愁放租
其實你都唔知人地做幾多成按
你點知人負資產?
唔係你買入個價低過而家就叫負資產喎....
租就可以,買就不了 好麻煩,首期又大舊,純粹測試下自己接唔接受到住大西北,身邊個圈子全部都係住九龍,個個都對大西北好反感,話最遠只接受去到沙田大圍
ok啦, 如果鐵路可以cover到你日常去處
觀塘的確好住,不過真係好貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞