首置上車綜合討論區

1001 回覆
21 Like 30 Dislike
可能大家住開邊到,就對邊到有感情
2邊揀 我會卓爾, 一來近閪鐵 ,2來買餸 食野 行去新墟大把 再唔係樓下商場仔 翠林都有細舖

果個年代53x 2房 一定見洗d , 南浪就唔係鑽石廳果隻都ok

但你都知方便都係卓爾好 , 南浪要轉多程輕鐵, 隨非你日日係搭巴士 又唔怕塞
我都想睇荃灣西,萬景峰/爵悅庭 係咪俾新樓擋晒無海景架喇?
我睇荃西 近我返中環
5月買左大圍 等下年入伙
有冇人睇開校網區 或者紅磡黃埔新蒲崗
長成交?
買得起先得ga 買得起嗰啲又太舊 成30-40年樓 下手邊個接
作為居民提提大家
因為沙中線買第一城要考慮清楚座數
近馬鐵站果邊係樓齡新D,但離大涌橋路遠
果邊巴士站係四通八達, 好多時係快過鐵路
相反住銀城果邊離馬鐵站隨時行超過十分鐘 夏天好係野 過左商場就無遮無擋
新樓呀 貪環境清幽

不過我2020年先結婚 下年年頭收樓係咪應該放租一年先?驚租客用到間屋殘曬
上環西環算唔算
拎得出50%首期咁有財力就唔好貪果1年租金啦
第1手入住自我良好既感覺都遠超過一年租值
你買左個邊?
未買,mon緊帝后/聚賢
40%咋 一年租都差唔多20萬 結婚可以幫補下 同埋都諗住油過個牆身 到時搵師傅一次過搞埋
不過都諗緊
我揀卓爾居,原因

1.近市中心,較近鐵路站
2.間隔四正,易擺傢私
3.安靜
通常會熟路d, 唔係太差都會揀返附近。
我比較鐘意九龍個邊,貪佢有沙中綫升值潛力
一收樓咁多盤要減價同人搶租客
不如自己住
留意緊大西北 暫時覺得尚城同聚康係幾吸引
其實沙中線會唔會拖到2046 我買大圍都貪佢有沙中線 返工方便 而家咁搞落去有d擔心
九龍樓已有,下間港島啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞