首置上車綜合討論區

1001 回覆
21 Like 30 Dislike
有冇人借稅貸放mortgage link ?
Citi 寫2.01% 有樓按喺身借唔借到?

要問返銀行先知借唔借到,唔等錢洗嘅可以賺下息差
又唔知啲樓淡唱左幾多年會跌
人地就係睇左佢地講咁多年都唔撚跌又有需要住,唔想交租幫人供樓先儲錢上車
到跌果陣就衝出黎話,話撚左跌架啦,接火棒啦

離不開呢三幅屁

租緊樓 個個月萬幾蚊俾業主 壞左野叫佢整又推三推四。好彩中左白居二 傾到岩價供得起就去馬 唔駛咁受氣

好正路,比人加租迫遷感覺唔好受

無錯, 年年俾業主鍊住春袋加租真係唔好受, 成日要隔住個AA 同業主討價還價, 好撚煩.
不過忍埋佢出年收咗樓就拜拜佢條尾.

認真問 有冇投資穩定有超過2.01回報?唔想借左後倒蝕
lm

要留意埋未還清稅貸去轉按時會計壓測。

有樓按係身都應該借到

不過,好似個個月還款,你稅貸筆錢擺係mortgage link 會愈來愈少,每個月賺既息會愈來愈少,cum 唔到稅貸既息,冇so

要請教下有冇高手計得岩條數
就算唔變負資產 無比銀行call loan
買完無哂錢 其實都唔應該買

其實有咩風險 我認真問
因絲打對投資乜都唔識
見到岩既樓 鐘意就9衝左

如果買完樓已經無錢剩
仲要比銀行call loan
到時仲邊有錢嘔出黎

最慘係變左負資產
賣埋樓都仲要差人錢

當然供得掂 工作穩定係完全無問題

傳說般既call loan
其實有咩風險 我認真問
因絲打對投資乜都唔識
見到岩既樓 鐘意就9衝左

如果買完樓已經無錢剩
仲要比銀行call loan
到時仲邊有錢嘔出黎

最慘係變左負資產
賣埋樓都仲要差人錢

當然供得掂 工作穩定係完全無問題

傳說般既call loan

萬中無一都俾你中,抵call啦
如果有急切需要的話都可以買嘅
但你預咗會買貴囉

急個班都入晒貨啦
而家皇帝急太監唔急
慢慢睇簡靚貨

心急人上

我唔同意就算有需要都要等到出年買
有需要就而家都要買
出年咩價邊個知
只要地點/環景好住10年賣 都大把人接

未必啦 到時成50年樓 又要夾錢又要大廈維修 而且咁多新樓出來/重建樓 新一代點同你接 你依家都唔住唐樓la

睇緊紅磡黃埔九龍城何文田..
個價硬到核爆

沙中綫,唔硬就奇啦

之前借過黎玩
急個班都入晒貨啦
而家皇帝急太監唔急
慢慢睇簡靚貨

心急人上

有需要就而家都要買
出年咩價邊個知

人地有人地既選擇
大家覺得,供樓應該佔家庭收入幾多%,先正常
努力咁計緊數,諗緊買幾錢樓先唔會爆大獲
心急人上

有需要就而家都要買
出年咩價邊個知

人地有人地既選擇

冇人知幾時撈到低,自住既話有能力買既就去馬啦

你指壓力測試?

Mortgage 話你知45%

睇你家庭成員,工種穩唔穩定,同埋個人覺得首期+雜費先係計得要最清楚
有無聽過銀行估價太高?

層樓業主開660 我傾緊630

大貓話估價下限係700

低過700按唔到

笑撚死,喂 宮園薰 你無撚病呀?日日唱淡樓市跌幾多幾多,業主嗌660 你還630? 又話樓爆點解唔鋤爆業主?

仲問樓按點做,你樓主專家喎,日日講樓市,咁都唔知?

等跌到330萬先啦,而家買接火棒呀

算啦
正經答下其他首置巴打算啦
有無聽過銀行估價太高?

層樓業主開660 我傾緊630

大貓話估價下限係700

低過700按唔到

笑撚死,喂 宮園薰 你無撚病呀?日日唱淡樓市跌幾多幾多,業主嗌660 你還630? 又話樓爆點解唔鋤爆業主?

仲問樓按點做,你樓主專家喎,日日講樓市,咁都唔知?

等跌到330萬先啦,而家買接火棒呀

算啦
正經答下其他首置巴打算啦

呢度大部分都正經答,笑人抽水個d出返去開post
加息呢?美國10年債息呢?空置稅呢?林鄭份施政報告呢?

假膠定真心?

民主黨拎左眾議院渣,對侵侵黎講係會有d阻濟,但唔代表佢出唔到招

同埋參眾兩院都係同一陣線要隊死中國

個人觀點
加息其實市場上預期加到2020 年仲有4-5次會加 即代表唔算多 美滙97 今年已經見頂 其實已經pricein左 之後加息既因素 即係話 加得太少 除非議息講加多過4次
10年債息3.2 回落左 個人覺對樓市影響不大 香港樓比大陸人買貴多過其他國家投資者 港幣pair美金 人民幣跌 香港樓係保值 又唔洗經crs 邊個套現? 又係香港業主
空置稅出現 新樓賤賣 ? 未見過發展商 set price 平過以前 同埋無機構做善堂 早年投地成本加上呢期建築成本都係cost 發展商主動推跌個市機會微
林鄭份報告有咩問題? 填完海再賣地 政府有錢 發展商建築商全部受惠 基建係每個地方都要做既事 可減低失業率 邊個唔收惠? 係交稅又無法享受房屋支助既白領中產呀

呢刻市場sell 咩? sell未來支爆 經濟下滑 骨牌效應

永遠無單邊長勝 市場永遠有供有求

利申 渣cash 等跌轉名再買多層

全部point都冇事唔洗驚既,即係硬好啦? 定供供呀? 跟本大家傾唔埋,直接公海貼新聞睇下邊面個勢強啦,講多真係無為

利申利申,冇圖我話我係誠哥私生子都得啦

圖都冇張學人利申

須然我唔叻但我起碼貼過下政府工糧單,同銀行筆定期存款
你呢? 咪利申囉

又想貼三球八戶口同糧單 走啦垃圾
個人觀點
加息其實市場上預期加到2020 年仲有4-5次會加 即代表唔算多 美滙97 今年已經見頂 其實已經pricein左 之後加息既因素 即係話 加得太少 除非議息講加多過4次
10年債息3.2 回落左 個人覺對樓市影響不大 香港樓比大陸人買貴多過其他國家投資者 港幣pair美金 人民幣跌 香港樓係保值 又唔洗經crs 邊個套現? 又係香港業主
空置稅出現 新樓賤賣 ? 未見過發展商 set price 平過以前 同埋無機構做善堂 早年投地成本加上呢期建築成本都係cost 發展商主動推跌個市機會微
林鄭份報告有咩問題? 填完海再賣地 政府有錢 發展商建築商全部受惠 基建係每個地方都要做既事 可減低失業率 邊個唔收惠? 係交稅又無法享受房屋支助既白領中產呀

呢刻市場sell 咩? sell未來支爆 經濟下滑 骨牌效應

全部point都冇事唔洗驚既,即係硬好啦? 定供供呀? 跟本大家傾唔埋,直接公海貼新聞睇下邊面個勢強啦,講多真係無為

圖都冇張學人利申

你呢? 咪利申囉

忍住呀,再講佢引貼架啦

守住呢到既高質討論氣氛

Mortgage 話你知45%

計埋壓測應該40%或以內。

即係要等到3xx先得

100鬆唔夠,其實除咗首期,450萬樓要俾13萬印花稅,你預有大約120萬先去馬

一般裝修連傢私電器要幾多

咩叫一般裝修先?全爆?定搞少少?個range 太大
個人觀點

圖都冇張學人利申

你呢? 咪利申囉

其實花生王係咪真心想入市?
唔見佢會正經討論下市場環境
每次都係療交嘈 真心佩服
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞