首置上車綜合討論區

1001 回覆
21 Like 30 Dislike

4年前因為呢個原因買左屯門樓

巴打住落感覺如何
周邊配套 同埋多唔多食肆
以前住將軍澳, 過左9 點得m記
同宜家租大角咀兩個世界

夜晚食嘢你唔使怕,大把選擇
屯碼返中環,如果搭巴士有時可能冇位,要自己識搵村巴

住落ok, 起碼單位大啲先

唔該巴打 揾日落區行下先
所以呢個區可以比大家問問意見
一齊建議有咩盤好
咁想上車的巴絲就趁呢段時間睇盤
到價就出手,咁就唔怕買錯嘢啦

利申唔好同我講會買貴
你買股票都唔一定撈到底
何況間間不同的樓

荃灣區有咩盤好
希望遲下有機會買多間

呢度係首置區

唔好咁啦
有人話萬景峰個頭夜晚好多老鼠
有冇人證實下
有無聽過銀行估價太高?

層樓業主開660 我傾緊630

大貓話估價下限係700

低過700按唔到

笑撚死,喂 宮園薰 你無撚病呀?日日唱淡樓市跌幾多幾多,業主嗌660 你還630? 又話樓爆點解唔鋤爆業主?

仲問樓按點做,你樓主專家喎,日日講樓市,咁都唔知?

等跌到330萬先啦,而家買接火棒呀
而家驚 月底中美傾惦數 樓市反彈

加息呢?美國10年債息呢?空置稅呢?林鄭份施政報告呢?

假膠定真心?

民主黨拎左眾議院渣,對侵侵黎講係會有d阻濟,但唔代表佢出唔到招

同埋參眾兩院都係同一陣線要隊死中國

個人觀點
加息其實市場上預期加到2020 年仲有4-5次會加 即代表唔算多 美滙97 今年已經見頂 其實已經pricein左 之後加息既因素 即係話 加得太少 除非議息講加多過4次
10年債息3.2 回落左 個人覺對樓市影響不大 香港樓比大陸人買貴多過其他國家投資者 港幣pair美金 人民幣跌 香港樓係保值 又唔洗經crs 邊個套現? 又係香港業主
空置稅出現 新樓賤賣 ? 未見過發展商 set price 平過以前 同埋無機構做善堂 早年投地成本加上呢期建築成本都係cost 發展商主動推跌個市機會微
林鄭份報告有咩問題? 填完海再賣地 政府有錢 發展商建築商全部受惠 基建係每個地方都要做既事 可減低失業率 邊個唔收惠? 係交稅又無法享受房屋支助既白領中產呀

呢刻市場sell 咩? sell未來支爆 經濟下滑 骨牌效應

永遠無單邊長勝 市場永遠有供有求

利申 渣cash 等跌轉名再買多層

假膠定真心?

民主黨拎左眾議院渣,對侵侵黎講係會有d阻濟,但唔代表佢出唔到招

個人觀點
加息其實市場上預期加到2020 年仲有4-5次會加 即代表唔算多 美滙97 今年已經見頂 其實已經pricein左 之後加息既因素 即係話 加得太少 除非議息講加多過4次
10年債息3.2 回落左 個人覺對樓市影響不大 香港樓比大陸人買貴多過其他國家投資者 港幣pair美金 人民幣跌 香港樓係保值 又唔洗經crs 邊個套現? 又係香港業主
空置稅出現 新樓賤賣 ? 未見過發展商 set price 平過以前 同埋無機構做善堂 早年投地成本加上呢期建築成本都係cost 發展商主動推跌個市機會微
林鄭份報告有咩問題? 填完海再賣地 政府有錢 發展商建築商全部受惠 基建係每個地方都要做既事 可減低失業率 邊個唔收惠? 係交稅又無法享受房屋支助既白領中產呀

呢刻市場sell 咩? sell未來支爆 經濟下滑 骨牌效應

全部point都冇事唔洗驚既,即係硬好啦? 定供供呀? 跟本大家傾唔埋,直接公海貼新聞睇下邊面個勢強啦,講多真係無為

利申利申,冇圖我話我係誠哥私生子都得啦

圖都冇張學人利申

須然我唔叻但我起碼貼過下政府工糧單,同銀行筆定期存款
你呢? 咪利申囉

假膠定真心?

講少左樣仲有美國收水"縮表"
IT9我比個機會你

你真心問下自己,

1. 遲買一個月同一座向平三十萬低層變高層,你想唔想?

2. 你有無後悔呢個時間買左樓?

3. 你仲記唔記得邊隻aa9昆你買樓?我諗你一世都記得

4. 而家跌一兩個月你就要白做幾年,點平伏心情?

5. 你d低技術it9有無諗過經濟差第一時間就炒鳩你隻it9?

自住樓確實要買,但唔係摸頂買囉

幾個月前係連登提過第四點,比人串到仆街
十月買左屯碼居屋
最低層 剛好4球
東南 自住

條橋就係碼頭位

内河碼頭

假膠定真心?

個人觀點

全部point都冇事唔洗驚既,即係硬好啦? 定供供呀? 跟本大家傾唔埋,直接公海貼新聞睇下邊面個勢強啦,講多真係無為

圖都冇張學人利申

你呢? 咪利申囉

個人觀點 可以唔跟既
我企起跌果邊又叫硬好...
個人觀點

圖都冇張學人利申

你呢? 咪利申囉

個人觀點 可以唔跟既

唔洗回覆條柒頭啦
條友成日都妄想財經台好多AA水人買樓

圖都冇張學人利申

你呢? 咪利申囉

個人觀點 可以唔跟既

唔洗回覆條柒頭啦

AA靠呢度搵客應該食得屎
所以呢個區可以比大家問問意見
一齊建議有咩盤好
咁想上車的巴絲就趁呢段時間睇盤
到價就出手,咁就唔怕買錯嘢啦

利申唔好同我講會買貴
你買股票都唔一定撈到底
何況間間不同的樓
荃灣區有咩盤好
希望遲下有機會買多間
呢度係首置區
唔好咁啦
有人話萬景峰個頭夜晚好多老鼠
有冇人證實下

使條撚證實咩
大大個楊屋道街市喺隔籬,點可能冇老鼠
有無聽過銀行估價太高?

層樓業主開660 我傾緊630

大貓話估價下限係700

低過700按唔到

笑撚死,喂 宮園薰 你無撚病呀?日日唱淡樓市跌幾多幾多,業主嗌660 你還630? 又話樓爆點解唔鋤爆業主?

仲問樓按點做,你樓主專家喎,日日講樓市,咁都唔知?

等跌到330萬先啦,而家買接火棒呀

佢吹水友勿認真
630同600個首期都爭好遠。 起佢底都知佢無料扮四條
十月買左屯碼居屋
最低層 剛好4球
東南 自住

去機埸 應該要睇有咩巴士係碼頭出發
聽講10分鐘去到機埸 計埋出門等車可能唔洗半個鐘到機埸
條橋好似係龍鼓灘個邊 我冇乜留意 有錯請更正
因自己都係屯門返工 我諗少用到條橋
而家屯碼去西鐵站唔方便 要搭唯一一架輕鐵去屯門站 另外可坐506巴士去 但輕鐵起碼要15分鐘 未計等車 506巴士行蹤飄忽 一時黎幾架一時等好耐
如果起左南延線 之後就好方便 直接行去西鐵站 總站上車 屯碼去中環搭962x好 朝早好多快車 45分鐘到中環 有錯請更正

荃中

荃中

十月買左屯碼居屋
最低層 剛好4球
東南 自住

去機埸 應該要睇有咩巴士係碼頭出發
聽講10分鐘去到機埸 計埋出門等車可能唔洗半個鐘到機埸
條橋好似係龍鼓灘個邊 我冇乜留意 有錯請更正
因自己都係屯門返工 我諗少用到條橋
而家屯碼去西鐵站唔方便 要搭唯一一架輕鐵去屯門站 另外可坐506巴士去 但輕鐵起碼要15分鐘 未計等車 506巴士行蹤飄忽 一時黎幾架一時等好耐
如果起左南延線 之後就好方便 直接行去西鐵站 總站上車 屯碼去中環搭962x好 朝早好多快車 45分鐘到中環 有錯請更正

我估條屯赤隧道通車之後
好多機場巴都會改道行呢條路
返機場會多咗選擇
IT9我比個機會你

你真心問下自己,

1. 遲買一個月同一座向平三十萬低層變高層,你想唔想?

2. 你有無後悔呢個時間買左樓?

3. 你仲記唔記得邊隻aa9昆你買樓?我諗你一世都記得

4. 而家跌一兩個月你就要白做幾年,點平伏心情?

5. 你d低技術it9有無諗過經濟差第一時間就炒鳩你隻it9?

自住樓確實要買,但唔係摸頂買囉

幾個月前係連登提過第四點,比人串到仆街

班低置仔日日龍巿gogogo,害撚死人
個人觀點 可以唔跟既

唔洗回覆條柒頭啦

所以啲低置仔咪咁得閒
唔洗回覆條柒頭啦

所以啲低置仔咪咁得閒

咁狂開劈價post嘅實係AA嚟

荃中

好似無咩選擇
十月尾中左車 白居二
馬鞍山錦豐 中層500幾呎 有海景
460萬成交 8400$呎左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞