羽絨/風褸/旅行用品討論[6][黑五] (Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
96 Like 5 Dislike
如果atom ar hoody去到$210左右就狗衝
去唔到$210就死死氣一月去日本買montbell
借個位先,因已入手另一件做mid layer,呢件羽絨功能上重覆咗,有冇巴打有興趣?全新S碼。正價US$299, 放平過7折

呢個色

Review :
https://arcteryx.com/es/en/shop/mens/thorium-ar-hoody
原價7折
danmark 勉強, 極光係無可能
7折係有機會, 等promo
你以靚仔角度買而有多餘錢的話, go for it. 不過要注意佢兩側係無袋插手. Beta ar 先有. 所有呢d 風褸係零保暖物料. 即係你當係雨褸咁. 雨褸幾暖佢就幾暖.
希望件TNF 夠頂,裡面著多件Heattech 同冷衫算
日本還好, 唔會凍得好緊要...只要唔係北海道. 裡面著多件fleece 實夠. 其實你鍾意佢個樣, 就足夠原因買, 最緊要你自己鍾意. 真係唔夠暖裡面著多件囉
潮偉巴 1月頭去韓國 仲未諗到買邊件
掙扎左好耐,permafrost light down parka 有折
但係我都係鐘意TNF 多啲,門市做緊3千幾,而家千幾搞掂
韓國我其實個人係好撚驚. 我3年前去, 12月中. 好似0度咁上下. 個種凍法我未試過係日本感受過. 係香港隻濕凍, 但係勁一倍, 我個身還好, d 手, 面, 耳係痛到俾刀割咁.

去韓國你真係要裝備係手套, 耳笠, 頸巾. 我係日本咁既溫度係未試過要係街行到想搵室內避.
如果係jacket
- Koda (不過驚black friday趕唔到)
- Montbell Permafrost Light Down Parka (好似至少香港有機會著得到,入面再著)
- Montbell Permafrost Down Parka
thanks 潮偉巴
睇你會唔會去-10度以下地方, 1年內唔會去既買Perma Light.

因為下年你見到呢個post 你都係忍唔到手會入件Koda.
我本身prefer koda 係驚趕唔到
係好大機會趕唔到
係咪直接去overlander買件light算 之後再入件koda/nucl ar
你買得Light, 就唔好買Nuclei ar. 功能重疊左. 買得light 就入Koda. Light 同koda 唔同溫度著, 無蝕
thanks a lot
咁要個美國frd幫手俾埋錢先ok

如果amazon同其他online shops有差唔多offer就唔買patagonia官網喇
如果雪山負二十度cerium lt加layering夠唔夠做呢
我都等緊 見依家多數做LT 有諗過買 但係都係怕唔夠暖
又請教吓各位Ching
如果想買montbell件zeo-line係香港邊到入手會平啲?
同埋著columbia件錫紙衫會出晒汗嘅話呢件會唔會好過佢?

Thanks
如果有退稅 就抵過Overlander85折少少
Mont-bell 專門店未必有退稅
D大百貨公司專櫃或者行山用品店 就有退稅
但係D款同碼未必齊
你有Overlander85折 就香港買啦 差幾十蚊內
雖然我唔太熟 但我覺得頂唔到
可能巴打你要買件Arcteryx嘅soft shell先掂 因為其實呢兩件個fill power都唔太高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞