羽絨/風褸/旅行用品討論[5] (Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
12 Like 4 Dislike
atom LT hoody 再唔怕凍嘅人, 都係10度以上著。 因為設計係兩邊入風嘅。 低過10度係搞唔掂。

2月哈爾濱係好大好大機會落 -15度。 件Atom Lt 當你唔怕凍可以10度著, 即係來回差左25度。 換個方法講, 30度嘅天氣, 同5度嘅天氣, 來回都係差25度。 你有乜野褸可以5度著會暖, 而同一件褸30度著會唔熱? 再layer 都好難搞到咁大溫差。

Kappa Hoody/ Permafrost 係hk 著你預10度以下先有機會唔熱。
GAMMA MX 真係好舒服,又岩香港冬天著,頂細雨又ok
仲要好多袋,好方便
利申:哩幾日揸26著緊,岩岩好
如果around 0度係咪都夠做,我諗住保暖i底衫+sweater+fleece再加tnf風褸 準備去外國留學
但自己唔太中意羽絨個d
你講開又真係覺得似 d 鐵騎士皮褸 High Tech 版。
不過呢隻料應該會入風,揸26著呢件唔會凍死嗎?
上年著件 Ops Jacket,12 度以下有微風都已經頂唔順。
去到八九度用黎打底就得。
揸80KM內都唔會點入風

15度左右,我都係佢再加件衛衣+打底
唔該晒巴打分析
Btw二合一果d衫係咪唔推薦
如果著完保暖內衣再著件普通長袖衫,加爪毛外套,再加件保暖少少既防風外套有無得諗
呢個係芬蘭旅遊局建議d 人冬天點著.

https://www.youtube.com/watch?v=sIEfOu7IzK4

2月哈爾濱最凍落到-20幾度, 基本上同芬蘭差不多. 我諗你可以當做參考
咁比起 Blackhawk 既物料好,Blackhawk 既防風就係好勉強。
睇下 d 舊貨會唔會降到 120-130 左右,用黎替換件就爛既 Ops Jacket 都唔錯。
我再search 左下google, 哈爾濱裝備應該係同我去睇極光差唔多.

https://www.backpackers.com.tw/forum/showthread.php?t=1824027

都幾肯定唔係爪毛外套+保暖少少既防風外套會攪得掂. 睇個post d 人不論上身, 同下身, 連鞋買定好重裝備去, 都唔夠暖. 要去到再買雪褲同雪鞋先掂.

你2月去係最冷最冷個陣. 我估你真係research 清楚d 人個個月份點著先好去. 我諗唔係你咁簡單.
想問75折code係咩?

家陣同個朋友傾緊,可以去南小小落吉林省
溫度無咁低,不過一樣好鳩凍
負十五至負五度
同負廿五至負十五度分別大唔大
klattermusen allgron 有半價 舊款 紅定黑靚d

定係新款好
放全新 Arc'teryx Gamma LT
Size M / Color Heron
$1400

https://t.me/timesfai

氣溫係個邊係差唔得好多喎
嘩屌 唯有乖乖比錢買衫
最多安慰自己以後冬天可以去遠d地方旅行
我自己就無試過零下溫度
我信巴打經驗之談,話晒去差唔多成星期
費時慳完仲後悔
Btw 唔該晒巴打
https://www.zhihu.com/question/33577669

呢個係殘體字, 不過 information 有用, 因為係一個廣東人去東北個邊, 問着咩衫. 所以係relevant 既.
岩岩行左幾間overlander
試左Montbell Permafrost Down Parka
真心著上身幾舒服又易著,
係有d米芝連,但行動都輕鬆
試過u記899果件羽絨,一著上身感覺好逼好腫
不過就搵唔到arcteryx kappa hoody試
So far montbell果件又平d又唔算難睇
香港montbell 邊到買平,黎緊去台灣,係咪唔會平好多
你係試Montbell Permaforst Down parka 定係 Montbell Permafrost Light down parka?

Light 個件對你要去既地方唔係好幫到手
Montbell Permaforst Down parka
我試果件就係第一頁果款
不過我上網搵見到有純色款
究竟係咪同一款黎
定佢年年都出唔同色

呢件.

呢隻色係今年新出, hk 賣應該$2300幾蚊.
Kappa Hoody 沙木尼有一件M碼試
Fission SV都有,不過係大碼
你件風褸要有返咁上下大件,先塞得入retro x , 着完效果都可能會好臃腫
係呢件,今年新果兩隻都ok

得閒出去搵埋全純黑款睇下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞