羽絨/風褸/旅行用品討論[5] (Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
12 Like 4 Dislike
保暖衫褲之前好似消委會試過uniqlo 係好ok 既
我覺得裡面著件uniqlo 保暖內衣都ok. 負5 度其實唔係特別凍

呢d 咁樣?
如果本身件insulated jacket有防風洗水,有冇需要到買件softshell / hardshell?
睇你係咩用途. 普通旅行係無需要
softshell/hardshell 係咪主要for 滑雪或者落大雨情況?
防風, 檔大雨, 滑雪
通常softshell都只係跣水,佢寫waterproof先係全防水,倒水都唔入嗰隻
師兄介唔介意係tg 再講多啲
https://t.me/Llf_llf
應該買Permafrost light定俾多少少錢買permafrost,人係英國工作想買件羽絨保暖
想問下係咪香港columbia 特別少款?
有D款喺其他網見到 香港官網都係無
仲要個價3in1都係千幾
香港買件件都3000起跳
其實好多brand喺香港都係少咗好多款,Arc’teryx Haglöfs 都一樣,而且香港標價極高,所以先個有呢個post,唔同巴打分享邊個網有折
Btw Columbia 唔好買喇,質量參差
想買佢嗰種3in1款 有咩其他推介?
想問下大家意見
因為小弟黎緊聖誕會去東京 其中會去埋富士山附近嘅城市玩
咁其實我應該襯黎緊個black friday買左褸再去呀
定係
去到東京嘅時候再買?
10度以下著既時間多的話, 直接permafrost
montbell 3 in 1, 第一頁有圖. 不過注意, 3 in 1 大部份牌子都唔係特別暖, 所以睇你去邊度
日本只買到Montbell. Black friday 係買歐美牌子
而家上網訂thx
上次我去新宿 好日山莊 outlet, d野都唔平,因為平時去開美國網買野,美國價30-60%折扣好爽皮

去日本買Montbell最好,又平又足料又岩cutting。要特別怕撞款可以去睇下finetrack 仲有日版tnf,要著tnf唔著日版點得
north face嗰啲係日本買係咪好貴?
mont bell啲款揀唔落
north face 日版肯定貴. 不過靚仔.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞