羽絨/風褸/旅行用品討論[5] (Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
12 Like 4 Dislike
想問下alpha sl同beta sl有咩分別? 我見aloha平啲
我有買開,等緊Rab Photon X跌價,85折都唔算最平
atom lt都要xs
atom ar xs係咪都會大好多唔洗考慮?
patagonia 有冇類似ar?
alpha 得一個袋係心口, beta 有2個袋係左右插手, 所以正常係買beta, 除非你攀山
我係finland 個陣ok
atom ar xs 約莫等如atom lt S size. 你自己去試下

Patagonia https://www.patagonia.com/product/mens-hyper-puff-hoody/84390.html
巴打,我都係,有果陣可唔可以講聲
而家有做75折。
諗緊beta sl黑定綠好。
唔等Rab Photon X?
香港著咋。
Beta SL夠唔夠做?
Shell jacket 九成都係唔保暖,除非巴打係冬天的冠軍
入面都會著長袖衫。
你預只可以秋天著. 其實你冬天笠件雨衣係面係唔會暖.
Patagonia 車胎人咁款
btw 香港地邊到有ar xs試
Arcteryx Beta SV Size M Rigel 買大左唔岩size 有冇Ching 有興趣?
120g coreloft 大概係幾多fill weight 既down?
重量唔識轉換, 不過120g 係頂到-5度 with proper layering. 齋著Atom AR, 應該0度係無問題.
我係懶人 冬天 有時出街or返工 會著件tee+件u記羽絨就出門 但又覺得重係有啲凍 同好似米芝連 值唔值得買件 Arc‘teryx Fission SV Jacket 當一件頭 同如果就咁一件頭又夠暖? 同潮偉爸一樣怕凍
有冇人有研究fleece
見到Patagonia件fleece都幾靚 但成千六蚊 如果0度左右著 加多件風褸係面夠唔夠暖?
想入件hardshell
呢兩件價錢差不多,大家點睇?

MAMMUT ALPINE GUIDE HS JACKET

https://www.mammut.jp/products/detail.php?product_id=1628&color_id=147&category_id=26

ARC‘TERYX BETA SL HYBRID JACKET

好呀
每日都捕緊
話說我個Arro 22都用左好左好耐, 裡面D皮都爛哂
所以想換另一個, 有日係街度比我見到一個ARCTERYX 不死鳥

個Size大過 Arro 22, 個袋黑黃色組成, 我估黑黃8:2
有一條條黃色帶係左右吊吊Fing

個右邊則袋縫住 32

我估係32L, 但我上網搵左好耐, 都搵唔到有關既相
(不是Brize32)

唔該各位偵探師兄
下年二月會去哈爾濱
Montbell Permafrost Down Parka
arcteryx kappa hoody
上邊依兩個係咪同level
睇天氣報告大約負十至負十五度
唔會玩雪,純粹探人
Prefer layer著法
會唔會 arcteryx atom lt hoody 都夠做
因為成世仔無去去極凍地方,黎緊都唔會去
去極最底都係零度
最好件外套係香港著都得啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞