羽絨/風褸/旅行用品討論[5] (Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
12 Like 4 Dislike
有無洗atom 和 softshell 既洗衣液推介
黎緊十一月頭去冰島
大概-3 至3度
本身有件northface goretax 有內膽外套
之前去芬蘭都係著佢
諗緊今次買多件著係入面
買atom LT好冇?
請問,如果去到 IFC 間 Arcteryx 都唔覺眼有 Nuclei AR,邊到仲可以試呢?
Overlander 之前又唔多覺眼有 ...

如果真係試唔到,用 Arcteryx 個網個 sizing 信唔信得過?
Atom AR
我未係香港見過有Nuclei AR.

我買個陣, 都係香港試 Atom AR , 揀啱size 買. Nuclei AR 買到番黎, 係比Atom AR 同碼大1/4 個碼 咁多. 自己留意.
即係Atom AR 係S size 的話, Nuclei AR 既S size 係大過Atom AR 既S size d 既, 需然未到Atom AR M size, 不過肯定大過Atom AR S size 咁.
原來如此,謝謝指教!
專門店定outlet,有冇得退稅?
我嚟緊都去福岡
Canal city 專門店 入面有小部分outlet
有退稅呀 買件permafrost light 退左千幾yen比我
其實無話唔俾淘寶貨既, 係淘寶貨係無辦法核實佢講既料, 係咪真係用佢講個隻料. 又或者佢用個隻料, 係咪真係有咁既功效. 比如你條link 裡面, 佢地講佢地用 FilterTec. 我搵google 係無任何資料係講乜野係 Filtertec.

我估佢會係冼水既料, 不過, 佢唔會係100% 防風防水既料黎...市面上真係做到100% 防風防水既, 除左goretex 之外, 其實都係得個幾隻.....
permafrost light 原價再扣稅? 仲有無discount?
係呀原價 discount我去果陣就冇喇
不過比係香港買都平差唔多4舊
都抵到爆啦.
btw , 著落點? 防風效果ok?
學到野, 唔該哂
防風效果ok
本身買完諗住番香港著 點知去由布院果日凍到得10度 即刻著
我淨係著左件普通底衫 加件薄長袖衫 再加permafrost light都夠暖
最緊要著落又fit又靚仔 我本人就好滿意
Btw多謝潮偉巴介紹
咁既價錢
老實講
無錢:uniqlo
唔想駛咁多錢:outdoor research
有D錢: patagonia, montbell, Marmot, Mammut
要質素,要輕便,要cutting,要靚料:Arc'teryx
要唔撞款:finetrack
要扮著緊戶外衫:taobao, Columbia, thf
個個都踩columbia
買Mammut應該唔係有啲錢咁簡單
Btw uniqlo真係無得輸,一件Arc’teryx 羽絨可以開幾件uniqlo 羽絨,以量取勝
佢香港正價同Arc’teryx 有得揮,做咩要買佢
Columbia銀色層野無用得黎又會甩 著住件外套行上台,一除外套就可以唱歌,成身閃令令, 登台恩物
想問下arc’teryx beta ar 係之前既black Friday 會唔會有平架
Mammut 隻aerospeed 嗰隻pertex有咩特別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞