羽絨/風褸/旅行用品討論[5] (Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
12 Like 4 Dislike

最近買左呢件 想問知唔知頂到幾多度
想請教巴打TNF
SOR 手快快send左出去

https://www.thenorthface.com/shop/mens-jackets-vests-3-in-1-jackets/mens-mountain-light-triclimate-jacket-nf0a33pp?variationId=U6R#container-4

想問2月頭去北海道,
大約係負5度至負12度,
應該只係行街睇雪,
請問呢件JK+牛仔褲+打底夠唔夠做?
定係要買多條雪褲?
thanks
19800?? 唔係掛
我驚你唔夠暖, 件野用550fp 羽絨. 買件Patagonia R1, 加條uniqlo 虧佬褲啦, 唔洗雪褲
台幣
google 左個model, 不過無乜資料, 淨係知用600fp 羽絨, 外層係goretex 防水料.....唔夠info 話你聽. 如果裡面件羽絨膽係薄薄地, 而唔係厚身漲起的話, 應該唔會十分之暖
想問下如果一月去日本零下一兩度有雪
地咁上下
行山厚襪夠唔夠擋?
定要著落雪用嘅襪
之前一度果陣都著錯衫著小左個身都唔覺凍
但隻手同腳真係捱唔到
Thanks
曖包喇
Haglof 有得試
著左atom lt + beta sl 去川藏, 零下2-3度都頂得住

入面只係一件薄既u記heattech底衫
Montbell
Alpine Down Jacket 800 fp 385g
Alpine Light Down Jacket 800fp 318g
保暖會唔會爭好遠
入面加多件衛衣同保暖內衣 12月北海道夠唔夠做呢
本身唔係好怕凍
無退稅,新宿/涉谷/上野3間都有行
我應該就係買左呢件
應該得既唔怕凍. 著虧佬褲會暖好多
唔該
單睇fp就ok?
女朋友買左呢件係咪要一樣情況?

果陣問d sales話北海道負幾度都ok
係睇fp 同整件羽絨褸既重量. 呢件女裝300幾gram, 550fp, 香港或者免強東京既冬天著就得.

日本普通當地買既牌子好似Montbell, 最削都700fp, 300幾gram. 佢地呢d 褸都係叫"Light"....
Montbell
Alpine Down Jacket 800 fp 385g
Alpine Light Down Jacket 800fp 318g
保暖會唔會爭好遠

搭單問埋Thanks
太接近, 可能要試上身先知
仆街了 又要買過件
我俾個idea 你點叫足夠暖.

1. 係街行, 有一陣風吹過黎, 你個身feel 唔到風帶走體溫

2. 係街行, 唔會有風甚至無風都會縮個身

3. 係外面行唔會有快d 搵室內避下既念頭.
不過好彩既係, 好快black friday 減價, 係hk 搵定褸試身, 揀啱online order
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞