羽絨/風褸/旅行用品討論[5] (Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
12 Like 4 Dislike
買錯左montbell merino bottom baselayer size
有冇巴打想要?

Sized M
點解買錯?
唔係好見有montbell既防水防風外套介紹
我應該要s

我件係alpine down parka(xl) 碼偏細,同Rab neutrino endurance(m)差吾多,正常我著montbell m,大件羽絨我會買L,比較容易裡面加衫

我170高
你果件係bottom, 姐係虧佬褲?
yes
好奇點解會咁多件賣出黎?
早幾日試左Beta SL同Zeta LT
Zeta真係soft好多,好舒服
呢排天氣涼左啲
係香港,Beta LT係咪已經夠用?
幾多度岩著呢件?
20度以上.
Thanks
香港邊到有得試下
IFC Arcteryx 專門店
知道
有興趣
想問下東京邊度有montbell 賣,下星期過去
想問問年底去坐西伯利亞鐵路,室外預計-30~0,有風,
方便室外活動得嚟,穿脫又方便的話,由頭到腳、由裡到外有無推介?

Base layer應該揀Smartwool還是Mont-bell/Patagonia/Fjallraven etc.呢類牌子?
下半身又應該點安排?
我0~5度著U記Blocktech褲都夠,行山出汗會濕哂唔乾
零度以下要加多條保暖褲先得,但對腳板都依然凍到僵咗

我有件Helly Hanson 3-in-1,
齋著羽絨內膽(600fp)+sweater+base layer(一厚一薄),
唔著Shell都勉強頂到零下七八度,
呢件就算加Shell,去西伯利亞係咪都唔夠?

同埋Black Friday先買會唔會斷碼?趕唔趕得切聖誕假前收到?

唔該巴打
利申絲,prefer中性款
我都係年底去西伯利亞鐵路喎

諗住montbell permafrost down 就middle layer 加 件shell

base layer 上身加下身 諗住求其執啲montbell 清價貨用就算

下身應該唔洗防水

另外鞋我買左對Sorel caribou boot 聲稱頂到-40度
我而家香港試着就好熱
Permafrost Down會唔會唔夠暖?
尋日去沙木尼睇過啲羽絨褲都幾貴,Overlander又月底先返冬裝
我當時睇北極光係咁

Kappa Hoody, Mizuno 厚手保暖內衣, Sub zero厚身保暖內褲, Montbell 羽絨雪褲, montbell 頭笠, cashmere 頸巾, Burton 厚身手套, 普通去街厚身hoodie, 耳笠, 負20度適用厚襪, 似樣既厚底行山鞋一對.

我諗你重點係要對似樣既雪鞋, Sorel 個d 最近磅
見到Atom LT賣緊USD168
thanks giving有冇機會仲平d?
如果係就忍下先
Kappa Hoody、Fission SV、Firebee、Permafrost Down都係-10左右,
要應付低多十度夠唔夠暖?

Timberland黃boot+兩對襪係咪都未必夠?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞