羽絨/風褸/旅行用品討論[5] (Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
12 Like 4 Dislike
好多northface d 羽絨, 件野重但係又用d 500~600fp 既低質羽絨, 價錢相對上亦唔平. 而日版既通常係用料上係靚d.
俾多個reference 俾你

https://youtu.be/sIEfOu7IzK4

呢個係Finland 個旅遊局教人點著睇極光.

你睇完就明點解你講個件唔係好夠....
遲啲11月頭去英國
應該大約5-10度
諗住買呢件Light alpine down parka
夠唔夠?

想買呢件香港又冇
Montbell Permafrost Light Down Parka
如果我中層買 montbell
ALPINE DOWN PARKA MS
買tnf 嘅goretex做shell 再買columbia做打底
咁會唔會好啲
因為到當地會再租衫
自己本身唔好算怕凍
有無褲款平?
上年最凍個月,我係著uniqlo 打底,加衛衣,加Patagonia vest

外面gamma mx + shell
補充番 我去既地方大約-30 到-40度
嘩.... out of 我識既範圍. 我只係話到你聽, -20 係已經d 眼截毛會結冰. 你上面講Alpine down parka + TNF goretex shell 肯定好d. 不過咁既裝備夠唔夠, 我真係唔識. 我最凍係只係試過-20 度. 而上次最唔掂, 係對鞋. 我一對-20度標籤既保暖襪 + 普通襪 + 對Vans 冰鞋都凍到隻腳痛.

你咁既溫度唔止係衫, 褲. 仲要係鞋落功夫. 你去既咁嘅溫度水平, 我諗買既野係無野可以係hk 用得番.
Sorry 打錯咗-20到30 先啱
tnf 既goretex summit series 比起普通既tnf有咩好呀?件goretex想喺香港著埋
同埋我去到會租衫著呀
唔該曬潮偉巴
summit series 既goretex 風褸就預你攀山用, 我估你goretex 風褸唔洗買到summit series
買件smartwool merino 250 加件 patagonia r1 好過啦

買northface warm 都好過 columbia 買columbia 不如買uniqlo
我諗你嘥d 功夫係面罩, 手套, 頸巾, 襪, 同對鞋度. 我上次有人同行係腳板生凍瘡. 因為隻腳長期企係冰上面, 係無得閃. 個種痛係好似赤腳踩住冰咁. 我企企下係要不停單腳換住腳企咁休息. 有著d 真係行山雪鞋個d 人無我既問題
鞋喺嗰到有得租埋
面罩 手套頸巾 襪 就會買
我見呢嗰post主要都喺講衫多
有無推介
R1夠唔夠頂-20到-30度?
即喺smartwool merino>tnf warm> columbia?
面罩 - Montbell 遮淨隻眼個d
耳笠 - Montbell
手套 - Burton/black diamomd 厚身手套
頸巾 - 任何cashmere 既頸巾
襪 - 去旺角沙木尼搵標明-30度適用既
太陽眼鏡 - 唔係女人街貨式
好似啱啱位巴打講 smartwool merino 250 + patagonia r1
我係咪應該仲要加埋之前講個件montbell+shell jacket
係.

另外uniqlo 厚手虧佬褲, montbell 防風雪褲. 不過你係hk 好難再著件goretex風褸同件羽絨. 因為你要著到patagonia R1 同件保暖內衣係裡面, 你件風褸同羽絨實要買大dd 先著到. 到你係hk 唔洗裡面著咁多野. 你就咁著件風褸實好似買大左size咁拋出黎件風褸
明白明白
唔該曬潮偉巴
想問問base layer Smartwool 250同Montbell Super Merino MW / EXP邊隻暖啲?或者有無其他推介?
patagonia capilene tw保暖衫褲同uniqlo比邊隻好d?
Montbell Permafrost Light Down Parka
就咁1件唔加shell jacket去首爾負5-10度夠唔夠,入面著普通底衫加hoody
第一次去其他地方既冬天,完全無著衫保暖既概念

如果滑埋雪點著好,岩岩先買左件Montbell Permafrost Light Down Parka,麻煩巴打幫手比電意見
巴打件Montbell Permafrost Light Down Parka係香港邊到有得買?
我係日本買
我係去yellowknife 所以諗緊未著到租既衫點搞
麻煩師兄比啲意見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞