真男人一定噴香水+香水點評 (2)

1001 回覆
96 Like 50 Dislike
好多人會話男人老狗噴乜香水。

如果襯衫係帶黎視覺上嘅享受;噴香水就係帶黎嗅覺上嘅盛宴。

一個真男人應該要視覺、嗅覺、聽覺三方面都帶比人十分好嘅印象。當然你仍然可以堅決唔噴香水,阻唔到你

以下係我擁有中、擁有過、聞過嘅香水,有啲好值得推薦,有啲好伏,大家可以參詳下(我只係一個香水痴,並非專業人士):

第一,chanel - bleu de chanel系列

講男香就一定講起bleu。被籲為男香裡面其中之一最香嘅香水。四季佳宜,任何場合噴都適合,每次當我諗唔到噴邊枝嘅時候就噴佢。
圖中有三枝,edt、edp同perfum版。好多人以為edp只係edt嘅持久濃郁版,其實唔止,edp甚至係建基於edt去改良佢嘅頭、中、基調。
我個人最推薦edp版,比edt版香、持久。比perfum版平。
清新得黎又成熟內斂

第二,Dior - dior sauvage 系列

有bleu就有sauvage ,既生瑜 何生亮嘅概念。同bleu一樣都係四季不限場合嘅香水。
然而我有最右邊嘅very cool spray,擴散度太強,唔適合香港嘅夏天。但係中間嘅edp冇呢個問題
比人一種好性感、孤高、冷淡、成熟嘅感覺。龍涎香嘅香味令呢枝香水非常特別

第三,Chanel - Allure Homme Sport

我心目中春夏、健身、著背心時嘅首選。比人一種好自然、清新嘅感覺。16、7歲嘅𡃁仔都能駕馭嘅香水。
但係冬天顯得好淡好弱

第四,Hugo Boss - Boss bottled intense edp

我個人幾中意boss bottled系列嘅香水,當中最中意就係intense edp(比較罕有)。intense edt版比較常見,亦比較平,味道差別唔大。
唔適合夏天,春秋冬都可以。好香,好性感,我最中意嘅香水之一。
如果有預算限制,可以買佢嘅阿爺-boss bottled,香水界嘅經典之作。卓悅賣好平

第五,Giorgio Armani - Acqua di Gio Profumo Giorgio Armani

春夏嘅香水,海洋嘅感覺。Incense味同佛手柑嘅味好突出。但係我冇買,因為論incense 的話,bleu de Chanel 係更好嘅選擇

第六,Tous - Man sport

春夏嘅香水,而且賣好平。
頭調係好明顯嘅檸檬味,好fresh。基調就變做木質味,我個人黎講唔中意呢個咁大嘅變化。
同埋被Chanel allure homme sport 比下去

第七,法拉利

Pierce of shit

第八,Montblanc - Legend系列

乜香水能夠形容成熟、有膊頭嘅男人?Montblanc Legend就係佢嘅代名詞。成熟內斂、超級man。冇咁上下年紀真係carry唔起。
但係呢枝香水有兩個缺點:頭十幾二十分鐘會有啲刺鼻、持久力勁差。
隔離嘅intense持久力會好少少,但就冇咁man

第九,Montblanc - individuel

適合春秋冬。我目前有過最持久嘅香水,閒閒地都last到8個小時以上。
甜、花香、果香。聞落去舒服,適合係辦公室、學校噴。

第十,Paco Rabanne - 1 Million

落club最佳香水。唔落club嘅時候千奇唔好噴!!!

上面都係我比較有深印象嘅香水,歡迎係下面交流

繼續討論
巴打點睇Parfum de Marly既香水?
見到好靚同埋啲人又話long lasting
開到2
屌 岩岩唔小心開多左個 sorry樓主
boss bottled 秋冬必用
戛天用嫌未夠輕身
今日用咗阿媽ni profumo 6個鐘已經冇咩味,定唔知個鼻慣咗
想請教下,大家會唔會止汗劑同香水一齊用?我知塗的位置不同,理論上不衝突,想聽下大家的習慣。

另,體香膏塗的位置與香水相同嗎?
留名
用緊Versace pour homme 淺藍嗰隻 ching點睇
碌碌下IG story賣緊YSL 隻香水
叫Y? Maroon 5主音賣緊果隻
有冇人試過?

我都有係度問過
我都幾鐘意陣味 係年輕d果種 偏甜 好好用
不過上網睇d人評語話冇特色

咁講好似幾正咁
搵日去試下先
鍾意偏甜嘅香水
我會
個人而言用兩枝
粗用嘅係 ZARA city collection枝Seoul
唔太濃,幾好聞但last得唔耐
但重點係夠平,噴多少少都唔肉赤
重要場合用CK Red for him
果陣一test完就好中意
但唔知係咪special edition定咩,再去揾已經揾唔到
非intense版春秋都得,香港夏天真係太濕鳩

人地外國Dior sauvage 當夏天香水用,香港就變得濃過頭
如果last得唔耐嘅香水要補噴,巴打們係會另外買個樽仔倒開佢帶出街?
12蚊店啲樽仔?
我個EX 送左支DIOR SAUVAGE 比我
試香水紙好正 但噴落身太濃...
依家少用左
做地盤 有體臭 大汗 應否塗香水
地盤噴俾工友聞?

出街就ok

巴打係咪住Melbourne? 知唔知Melbourne邊度啲香水夠集中同平?
thz 得閒去睇下先
巴打點睇 D&G light blue ?
我係feelingsexy.com.au

如果我要試,我會去Myer,周圍都有夠方便
買過一個金屬色樽身嘅膠樽
用耐左會滲漏跟住揮發曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞