尼馬故外傳之香港殺入世界盃

997 回覆
359 Like 31 Dislike
怒打弱智屎忽一下
怒打弱智屎忽兩下
怒打弱智屎忽三下
會唔會以回憶嘅方式講下主角幫利記拎完英超之後呢幾年球員生涯嘅事跡?
怒踢弱智屎忽四下
怒踢弱智屎忽五一卜
怒踢弱智屎忽五下
岩岩先睇巴打個尼馬故
仆街全部香港人入場都係睇巴塞
完全冇人理隊元朗隊
怒頂弱智屎忽六下
聽日有文兩篇呀各位
第九章

德仔的簽約儀式非常低調,或許是沒有太多日本傳媒會關注一名十八歲的無名小子。至於香港的四大媒體記者,卻紛紛到齊。

正式成為橫濱水手一員,德仔下一個目標自然是爭取表現,希望盡快取得處子上陣機會。

----------------------------------------

「中場兩個負責防守,我要見到合作!」
「講過好多次!一個迫﹑一個包抄!唔該俾d默契!」
「前鋒冇波到腳,成碌木企係度做咩?回後幫波呀!」

領隊華盛頓的「三角戰戰術」對球員閱讀能力要求什高。每20分鐘,場上三隊會被打散再行分配,交換隊員。因此,球員必需對每一個隊友的踢法﹑思維及特性知道得一清二楚,彼此之間才可以合作得好。

德仔逐漸明白各種指令的手語,在前場不停找尋空位走動,牽引敵方,顯得十分賣力。

然而,戰術教練還是不滿意。

「小朋友,你過一過黎。」

球隊的戰術教練叫做平井能三郎,英語水平有限,德仔聽他說話只能憑手勢嘗試理解。(這也是由於他拒絕了西村先生的翻譯)

「我要你回後幫波!明唔明?回後幫波!」

德仔見他不斷指向中場,勉強明白他的說話。

「我地球隊既風格,唔需要一個係前場等波既球員。冇波到腳,就要自己爭取!回後幫忙迫搶,明白嗎?」

這段指令比較複雜,平井教練重複了三數次,德仔才明白。
「再來吧!」

嗶!

德仔照著教練意思,將自己的活動範圍伸延,數次回到中場參與迫搶及爭奪皮球等工作。

然而,過了十分鐘,平并教練又把他叫了出來。

「你記住,你已經唔係『跟操』身份。」平井教練道。
「迫搶戰術,講求同隊友之間既合作﹑對四周環境既閱讀能力。你連同隊友溝通都做得唔好,點樣合作?」
「…………」

德仔默不作聲,略略感到鬱悶。他心想,已按照指令回後幫波,做不慣的工作,第一次做怎會純熟?而且,自己與隊友之間言語不通,教練又不是不知道的。

平井教練在隊中以火爆著名,對球員難處往往不加以體諒。當下,便有數名年齡相若的隊友走來安慰德仔。語言上不能溝通,德仔還是感受到關懷。

夜晚,德仔跟媽媽視像通話後,亦給我撥了個電話。

「正式操練同試腳,真係兩回事。」他道。
「之前兩星期,我只係被要求盡能力表現自己。正式練波後,咩都唔做得。」
「例如?」
「唔可以太多盤扭,要觀察隊友位置;係前場嚴禁『等波到』,要幫忙迫搶;迫搶時唔可以淨係望波,要同隊友配合……缺一不可,否則就會被照肺。」德仔娓娓道來。
「呢d就係職業團隊既紀律。你要學。」我道。
「無可否認,你得到既機會係來自你既足球技術。但球場上,個人能力只係成功既一小部份。你要更進一步,首先要虛心學習:點樣執行戰術﹑點樣將自己融入一支球隊。知道嗎?」
「知道。」

德仔與一般血氣方剛的年輕人不同,他十分願意聆聽別人。這晚他打來訴苦,卻不是投訴,只是想得到更多有用的建議,令自己做得更加好。

照料過德仔,我回過頭來,望著前方說:
「呢個後生仔一定前途無可限量,妳話係咪?」

四周萬籟寂靜,沒有人回答我。

當然,我面前只是一塊寫著Joyce Liang名字的石碑,怎會有人答話。

這些年以來,我已習慣站在她墳前,單向地跟她講話。

「我知道,德仔佢地呢一代一定可以達成夢想。」我繼續說。
「到左個日,或者我已經唔再踢波,但佢地一定做得到,我知道的。」

我輕撫著石碑道。
第十章

西悉尼流浪隊剛聘用了前球隊隊長﹑澳洲傳奇球星戴利萊爾擔任新領隊。

戴利的球員生涯晚期傷患頻頻,終於去季決定退役,踢而優則教。所屬球隊西悉尼流浪及澳洲足總遂為他舉行紀念賽,邀請一眾昔日球星到澳洲參加。

出席紀念賽名單星光煜煜,包括「九尾狐」比爾森﹑戴利在車路士的隊友「塞伯拉斯」﹑前英格蘭隊長辛達遜等……少不了的自然是當年一齊捧歐聯的我﹑「獵豹」阿祖安奴及球王傑高(飛兒)。

「WOW!

球王魅力沒法擋,傑高一出場,全場球迷瞬即起哄,將表演賽氣氛推向高峰。

噠……噠……噠……

充滿回憶的九十分鐘,「歐洲明星隊」與「袋鼠明星隊」打成6-6平手,皆大歡喜。

悉尼邦帶海灘的沙,還是一樣的雪白亮麗。戴利以及他美麗的妻子-油王女尤珍妮微服出巡,架起墨鏡與我在岸邊嘆著海鮮。

多年不見,戴利已染上煙癮,當年的「冰王子」,講起話來充滿著「老屎忽」調子。

「依家d『二零後』好唔捱得…… 」戴利道。
「加操又嗌辛苦﹑禁酒又話唔人道!想當年我呀……」他不住的道。
「咁岩呀,我依家都cater緊一個同『當年你』好似既『二零後』。」

我後來才記起自己計錯數,德仔還差兩年才是「二零後」。
「好似當年佢咁成碌木唔出聲?」戴利夫人笑問。
「其一啦。仲有既係,佢同你當年一樣咁沉著﹑咁識處理壓力,而且天才橫溢。」我道。
「可惜,老友,你依家已經變成一個不停批評下一代既『廢老』了。」我笑說。
「大家咁話。」戴利瞪著我。
「沉著﹑天才橫溢……咁大掟高帽唔係笠俾我,係俾你自己既眼光吧?」他又道。
「係俾我地香港既年輕人。」我道。
「當年你叫我加入澳洲隊,話香港一世都入唔到世界盃。我依家要證明你係錯,香港隊﹑香港人,總有一日會踢出天地的。」
「總有一日……你今年都三十三啦,到時你仲踢到波嗎?」戴利問。
「將來由年輕一輩負責完成夢想,我係咪仲踢緊,又有咩所謂?」我反問。
「有志氣。」尤珍妮讚。
「把握機會,距離下屆世界盃仲有兩年,你仲有機會架Gary。」

中年危機的戴利性格變得鬱悶,尤珍妮卻依然爽朗豪邁,跟她聊天舒服得多。

處理完澳洲的事宜後,距離皇家畢迪斯球隊的開操時間還有兩三周,我放棄回港探親,選擇回到東京替德仔打氣。

五日之後,橫濱水手迎戰新潟天鵝,他有機會處子上陣嗎?
星期二早上的成田機場,我比德仔媽媽早兩小時到達,於接機大堂等侯她到來。

我從未見過德仔媽媽,本以為是一幅飽瀝滄桑的寡婦模樣,哪知她看上去頗年輕,性情率直,與一般師奶不一樣,難怪德仔與她關係如此親密。

「我答應過德仔,如果佢成功簽約,就請妳黎睇佢踢波。」我道。
「多謝你咁照顧德仔。由細到大,我雖然支持佢踢足球,但其實我都唔係好識。」德仔媽媽道。
「為左德仔,妳要認識下啦。」我笑道。

跟德仔媽媽開車來到橫濱水手練習場,等了約二十分鐘,才見德仔出來。

「領隊臨時開會傾星期六場波,所以遲左完。」德仔道。
「唔緊要,去返上次個間魚生飯店好嗎?」
「好。」

媽媽出現,德仔頓時開朗了不少,看上去精神爽俐。

兩母子數星期沒見面,自然希望相處一下。因此,我幾日以來均十分識趣,獨自遊歷一下東京四周:箱根﹑川崎﹑江之島等,終於可以好好享受假期。

橫濱水手領隊華盛頓,習慣於比賽當天早上才公佈正選陣容。據球圈人仕所言,這樣做是激勵勵球員為正選席位拚至最後一刻。

星期五晚上,雖然口裡不說,但我和德仔媽媽均看得出德仔內心十分緊張,畢竟明天有機會在過萬名日本球迷面前處子登場。

終於,來到星期六早上……

「德仔媽媽!早晨!」

我一起床,馬上給打電話給德仔媽媽。

「我岩岩send左d野俾妳,係橫濱水手今日既陣容呀!」我道。
「呢個係……?」德仔媽媽不懂英文,看不明白。
「德仔入選左7人後備名單,今日有機會出場呀!」我興奮的道。

----------------------------------------

待續。
因應巴打要求
加插左一小段Joyce既回憶
但佢應該唔會再出場啦
畢竟虧佬文唔再係唯一主角
身在俄羅斯幫梁sir推文
中學睇到而家都year 2了
會偶然回憶下
巴打好唔捨得你

利申元朗人
係⋯⋯仲要一班人咁送過去
唔係得小貓三四隻
高汁,加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞