尼馬故外傳之香港殺入世界盃

997 回覆
359 Like 31 Dislike
仲戴住戒指果到
睇呢場波入2:0嗰陣我地宿舍嗌到痴咗線😂
陣間有文
第二十四章

秋去冬來,踏入十一月份,各地聯賽進行得如火如荼,直至三月份才有國際賽事。

三名外流的香港小將發展各異。先說最早登陸日本的德仔,在領隊華盛頓的調教下愈戰愈勇,已由後備殺手「晉升」為介乎正選與後備之間的重要射手。截至十二月份的歇冬期,已取得四個日職入球﹑兩個天皇盃入球,成績比預期中好。

澳洲方面,戴利萊爾所言非虛,師承白賴仁謝菲斯的他施行鐵碗政策,成為另一位享負盛名的「魔鬼教練」,光仔在他麾下「身受其害」。據說,西悉尼隊每星期有兩天的「跑山」訓練,有如地獄式的歷時一百二十分鐘,可謂苦不堪言。然而,在高強度體能訓練下,光仔自覺體質大有長進,聯賽亦得到不俗的後備上陣機會。

相比二人,自信最強的發仔劉尚發卻遭遇屏頸。直至歇冬也未嘗於聯賽上陣,只曾在杯賽後備入替。幸好樂觀的他並沒有因此而抱怨,繼續努力地鍛鍊自己,等待機會到來。

三名二十歲不到的新星先後登陸國外,被香港傳媒冠以「外流三劍俠」之名,被視為香港能否打入世界盃的關鍵人物……

時光飛逝,一月中旬之後,外地聯賽歇冬後重開,領隊積甸拿克又要積極準備下一輪外圍賽的兩場關鍵賽事:作客對卡塔爾及主場對黎巴嫩,分別於三月頭的五日內進行。

位於跑馬地的香港足球總會總部,這天召開教練團會議,商討接連兩場比賽的策略。

「黎緊兩場比賽,我地唔會改變踢法,」積甸拿克道。
「之前阿曼打得咁辛苦,係由於我地唔適應控球在腳既踢法……恰好黎緊既對手都係主攻型球隊,我軍應該沿用之前既防反策略,以擊敗中國既方程式應戰。」
「我有保留。」說話的,是香港足總總監。
「我地要出線,分數依然不足夠……坐一望三既態度,太保守了。」
「對手用波能力比我們強,如果唔打防反,恐怕得不償失。」教練團另一人提出意見。
「你要知道,如果黎緊兩場比賽贏唔到,同時中國又贏既話,我地就會被放甩。」總監說。

「亞洲一哥」日本在此組實力超群,首名晉身世界盃只是時間問題,各人早已將假想敵確立為暫排次席的中國隊。
「冇錯,但你記得五年前既亞洲盃嗎?」積甸拿克道。
「港隊相隔七十五年打入亞洲盃決賽周,將目標定為小組出線……頭兩場一和一負,最後一仗對手係實力較弱既印尼。我記得,當時賽前大部份人都認為應該狂攻,大炒對手爭取較佳得失球…結果係點?」

總監嘆了口氣,猜到他的用意。

「我知你想講咩。當年既港隊冇能力主攻,最後踢到毫無隊型,被對手尾段反擊連入兩球,輸0-2出局。」
「你記得就好,難道歷史遺留左教訓,我地仲要重蹈覆徹?」
「五年後既呢支香港隊,難道依然冇主攻既能力?」總監堅持。
「我係領隊,我好清楚球隊既特性。」積甸拿克道。
「一定要知己知彼﹑腳踏實地,否則只會得不償失。」
「ok,你係領隊,你決定吧。」總監沒好氣。
「好,呢個議程完結,仲有其他事嗎?」
「唉……」

總監忽然面有難色,眾人不惑。

積甸拿克道:
「大家自己人,有咩不妨直言,有唔同意見可以討論。」

他只道總監仍然為自己不採納其意見而介懷,得到的回覆卻是另一回事。

「今日呢個會議,其實仲有一件事,想同大家討論下。」總監頓了一頓,又道。
「咩事?」
「先至聲明……呢個只係江湖傳聞。我收到風,近來係香港既政治風波,或者會牽連到我地足球隊既命運。」

2037年,距離「五十年不變」的政治承諾還有十年時間,香港地人心惶惶,眼見社會愈來愈多聲音偏向北京﹑中國政府亦步亦趨的扼殺本土文化……十年之後會發生什麼事,實在想也不敢想。

踏入所謂「安全線」的最後十年,社會近來的衝突無日無之,本土團體以各種抗爭,希望挽救香港的命運;與此同時,警方的鎮壓底線愈來愈低,有如2015年魚蛋革命般的流血事件經常發生,支持「國安法」﹑「一國一制」的親中團體遂大條道理的,提議提早結束「五十年不變」的政治時代。

然而,就連這些團體經常掛在口邊﹑「應同政治分割」的體育運動,或許即將成為角力的犧牲品。
「你講咩話?」積甸拿克雖然是澳洲人,但身為港隊領隊,對政治事件亦有感受。
「傳聞話……若果『五十年不變』提早結束,中國政府或會去信FIFA,取消香港足球隊參加國際賽事既資格。」
「what the fuck!」

一息間,整個會議室都是憤怒的粗言穢語,教練團不論是華裔或是外藉成員,均氣得破口大罵。

「呢個時侯搞小動作,司馬昭之心路人皆見啦!」
「冇錯,如今小組次名既出線資格,不出我地同中國隊……佢地想用政治理由取消我地比賽資格,有冇咁無恥呀!」
「大家……冷靜d。」總監道。
「只係傳聞,未經證實的。」
「我當然希望傳聞係假,但呢種事,中國絕對做得出……」一名教練嘆氣。
「冇錯,況且近來『一國一制』既講法愈來愈響,佢地利用國安法介入體育賽事從中獲利,絕對唔出奇。」

總監嘆了口氣,道:
「當此形勢,唯有靜觀其變。希望大家可以將呢件事保密,依家香港已經夠混亂,傳聞一出,我怕……」
「唔洗怕,呢個故事遲早會傳出去。」說話的,是港隊體育顧問。
「?」

他頓了一頓,說:
「我收到另一個消息,有傳香港體委榮譽委員梁孔德,已經贊成將香港足球隊同中國足球隊合而為一……」
「屌你老味!」

整個會議室的怒火,再一次提升至極點。
第二十五章

「屌你老味!

作為資深成員,我比其他港隊球員早一步得悉這個傳言。雖然未得以證實,但已足夠令我火冒三丈。這四字真言,也是我的即時反應。

我和那位體育顧問的看法是一樣的,以香港一個政治氣氛如此敏感的城市,事件遲早會成為話題。

然而,我卻沒有料到,對方手段如此高明﹑如此骯髒。

這個傳言,在我們對戰卡塔爾前的一星期,開始在社會中散播開去。

「我本人呢,就唔知呢個傳聞是真是假,不過……」

作為前足總前席﹑現今體委榮譽委員,梁孔德自然獲邀發表意見。

「近年大家都見到,每逢香港隊比賽,球迷都會喺國歌環節大喝倒采……咁樣對於維持社會和諧,絕對唔係一件好事。中港兩地足球隊既合併,或者會係消除矛盾既一個方法。」
「但世界盃外圍賽進行得如火如荼,咁樣安排會否不恰當?賽事已進行一半,你認為呢件事有可能發生嗎?」
「凡事兩睇啦…… 我相信中港兩地球迷都唔會介意呢個階段合併。」
「其實呢,梁生……依家傳言係話要『取消』香港既國際資格,並唔係『合併』。」
「點解唔係『合併』?有資格代表香港隊既球員,一樣有資格代表中國國家隊,大家都係中國人呀嘛,哈哈……」
「對香港足球員黎講,咁樣會否唔公平?」
「大家睇下積分榜,中國同香港分別排係二﹑三位。換言之,『合併』與否,都一定有中國人參與世界盃賽事……如果可以藉『合併』一事同時解決社會矛盾,豈不美哉?」
「…………」

這樣的無恥之言,出自一名香港的體委之口,簡直荒天下之大謬。然而,在中共的世界,再荒謬的事情,也有發生的可能。

不出所料,傳聞一出,社會的迥響一發不可收拾。港隊出戰的前一個星期,足球隊的命運成為全城熱話,給予隊中年輕球員無比的壓力。
有見及此,積甸拿克領隊決定沿用上一輪的策略,帶領大軍提早四日到達卡塔爾備戰,藉此避開香港的是非之地。

「近來社會發生咩事,相信大家都知道。」

到埗笠日,領隊在操練之前,率先向隊員派發定魂丹。

「老實咁講,教左咁多年波,我都係第一次面對呢種咁荒謬既傳言……球隊前途未仆,作為運動員既我地身不由己,大家感到迷惘,我係明白的。我只係希望大家認清一件事。」

領隊頓了一頓,放聲的道:
「呢件事有兩個意義:第一,我地香港隊勢如破竹,連強大既敵人都被嚇怕,需要使用其他手段打擊我地;第二,敵人只係虛張聲勢,FIFA一定唔會受理!」

「冇錯!」我亦站起身來。
「大家諗下,外圍賽進行左一半,點會喺呢個時侯取消一支球隊既比賽資格?咁荒謬既事,點會喺文明世界發生?大家話係咪?」
「又好似係喎……」
「好合理,FIFA冇理由容許呢d野發生……」

自傳聞一出,隊中的年輕隊員均有前路茫茫之感,我只好嘗試以道理安撫。

事實上,我知道FIFA也不是什麼乾手淨腳的團體,2022年世界盃主辦權落在我們正身處的卡塔爾手上,已是一證。財雄勢大的中國出手,沒有什麼不可能發生的事。

我繼續道:
「第二個意義就係……敵人種種手段,只會激發起我地既意志﹑加強我地既戰鬥力!要證明俾佢地睇,就算你用任何手段,我地都唔會怕!一於親手將參賽資格搶過來!」
「……冇錯,佢地手段咁骯髒,我地絕對唔可以俾佢得逞!」
「一於打巢佢地!」
「上呀!」

我和積甸拿克領隊對望一下,各自吁了口氣。人心惶惶的士氣瞬即變成壯志雄心,這種敵慨同仇的team talk,看似十分成功。
隨後數天,大伙積極訓練,主要的功課是練習防禦對方的短傳組織及提高反擊速度。領隊不斷播放半年前擊敗中國一役的各種片段,鼓勵隊員複製當晚的踢法之餘,亦想借助中國隊來提升球員的戰意。

到了比賽日,來到豪華的卡塔爾國家體育場,球隊士氣似乎回復了十足,上下一心希望將三分帶回香港,繼續窮追前列。

噠噠噠……

然而,我們還是低估了那個傳聞對球隊士氣的影響。

「喝!」

下半場中段,戰局看似勢均力敵,但卡塔爾心態明顯較積極,不斷以細膩技術進襲我軍。香港隊行軍速度較高,但受製於對方嚴密的壓搶,未能如願的製造威脅。

直至七十一分鐘,對方一下改變踢法,於K角位置突然一下傳中…

「小心呀!」
「大鑊……」

港隊兩名守衛明顯未料到對手會突然放高波,稍一不留神之下,走空了卡塔爾的中鋒……

啪!

「gol!

卡塔爾取得進球,主場球迷興奮無比,我軍猶如一盤冷水照頭淋。

往後時間,積甸拿克嘗試換人㩒掣,球隊看起來卻沒有死而後已的決心,尾段完全「谷不起」……

嗶~嗶~嗶~~

卡塔爾1-0香港 FT

終於,我軍以一球落敗,爭取出線受到嚴峻打擊。

----------------------------------

待續。
新讀者留名
半夜直接追到live
想知弱智屎忽係咩典故
屌你老尾 203x年梁孔德仲未死
梁匪孔德
梗係祝佢長命百歲身敗名裂
新讀者留名先
哩幾日追番前嗰幾個season
不過去到season4好似有啲亂
樓主可唔可以post番啲link出嚟?
可以,上返舊登有齊link
返去post返上黎

Btw巴打覺得season 4點亂法?
如果冇睇錯好似有兩個season4?
邊個先係真?
其實我係搵唔到link先上嚟
第一個version 樓主覺得太唔make sense 寫左第二個version,呢個先係final version(應該係)
https://m.hkgolden.com/view.aspx?message=5915878&page=1
留名, 5年後再睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞