尼馬故外傳之香港殺入世界盃

997 回覆
359 Like 31 Dislike
「???」

但見觀眾席上,球迷突然將啤酒灑上半空,不斷揮動著旗幟,高呼著「香港,世界盃」的口號。

「yeah!!!!
「香港!香港!香港!

我們起初不明所以,直至教練團逐一向我們解釋,方恍然大悟。

卻原來早於十分鐘前,出線形勢發生了巨變……

「第82分鐘,阿曼追成1-1 ……」
「中國依然同黎巴嫩打成平手,賽果不變既話,香港隊將會出線。」

以上的戰報,當比數還是2-3時從評述員口中傳來,積甸拿克不希望讓我們知悉,以免影響作戰心態。

球迷一片歡騰之中,評述員再次發言。

「卡塔爾場波完左……1-1係最終賽果。」
「至於中國,完場前一分鐘,被黎巴嫩反擊得手,反輸2-3完場……」
「換…換言之……最終排名……」
「唔洗口震架,你講啦!」

日本 26
香港 14
卡塔爾 12
中國 12
阿曼 9
黎巴嫩 9

「冇錯,香港球迷們,你地唔係發緊夢……
「香港足球隊……香港足球隊……

評述員激動不已,聲音帶點哽咽,顯然正在哭泣,不能自己。

「香港取得C組次名資格,出線世界盃!」
「你冇聽錯!香港打入世界盃啦!」
「嗚呀呀呀!!!~~~~~
獅子山下,人民紛銻走上街頭慶祝,人數媲美數月前的「獅子山運動」,取締催淚彈﹑胡椒噴霧及水炮車的卻是彩炮﹑啤酒及維港上空的煙火。

萬千市民聚集在海旁兩岸,點點燐光照耀小小的香城。今晚,這個城市是屬於香港人的。

------------------------------------------

待續。
哭了
喺公司睇到眼濕濕
香港出線了。
咁序章個互射12碼係咩黎?難道唔係外圍賽,係16強賽??
睇落去就知

其實個故已經去左一半有多

下半part會講埋d中港恩怨,當然仲有決賽週
到時希望開到post 2
好想有生之年見到香港有份踢世界杯
好滾動啊
好感動
睇到個人好滾動
現實香港都出線亞運八強了
睇到起曬雞皮
希望現實港隊可以行得更遠
十六強,只是大機會
係十六強
決賽
對完日本會唔會又多幾個外流
唔會啦。

雙方頭四輪各射失一球,而對方於最後第五輪率先射入。換言之,若然梁令德的十二碼稍有差池,香港隊便要出局

決賽應該唔會叫出局,贏輸都打完。4強都唔可以,因為有季軍戰,輸左都仲有得打。所以應該是16強/8強。
一定得啦
哭左
48隊賽制既世界盃仲有32強都係淘汰賽制
屌 睇到眼濕濕
足球從來離唔開政治
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞