尼馬故外傳之香港殺入世界盃

997 回覆
359 Like 31 Dislike
好撚正呀寫得, 頭幾章真係睇到我眼濕濕

如果他朝有日香港足球真係可以打出國際舞台就好喇
樓主會唔會棄故
做咩要棄故?
岩岩睇完德國場波未平復到心情
等多陣
好快有文
聽朝出
德國派膠
係瑞典機場輕輕一推
咩氣氛?
班瑞典佬無啦啦係機場鳩叫 google下 先知瑞典入咗波
第八章

我感到意外,是因為我一直以為德仔性格成熟,抗逆力應該較高。想不到來到異鄉,才一天的操練,他已經吃不消。

「第一日跟操唔愉快?」我問道。
「……我冇事。」

德仔顯然不想在我面前示弱,含糊地拭一拭淚,勉強抬起頭裝作若無其事。

「要混入來自五湖四海既新隊友中,唔係容易既事,我明白。」我希望以同理心安慰德仔。
「翻譯西村先生有幫助你嗎?」
「有。領隊訓話時,佢一直係我身旁。」德仔道。
「但我拒絕佢既翻譯。」
「哦?」
「領隊用英文訓話,我要自己聽,唔要人幫。」

一分鐘之間,我正盤算著如何幫助這個離鄉別井的少年,他已變回那個絕對自信的梁令德。

「對唔住,要你擔心,我冇事。」德仔主動說。
「我唔開心,唔係因為覺得孤單,係因為我好掛住媽媽。」

聽到這裡,我眉頭不禁一皺。離鄉別井到外國踢球,不適應新環境﹑遭隊友排斥而失落,在我而言也是少年人成長的一部份……因為母親不在旁邊照料而哭泣,太懦弱了吧。

「德仔,你十八歲架啦。」我加重語氣。
「當年我細你幾歲,一個人漂洋過海都冇喊出黎……大個仔啦,要獨立。」

我其實並不想用「想當年我……」這種老屎忽的訓話方式,但德仔的確令我失望。
哪知他頓了一頓,道:
「十幾年黎媽媽身邊淨係得我。我離開香港,佢比我更加唔開心。」

德仔神色黯然,我那時只知道他在單親家庭長大,並不知道他慘痛的童年經歷。

當晚隨後,他告訴了我,他就是當年槍戰死者德仔老豆的遺腹子。

「就係咁,屋企就只係淨返我同媽媽。」德仔娓娓道來。
「每次踢完波,無論幾夜都好,媽媽總會煲定湯等我返去。出事之後,我地搬入黃大仙,媽媽斷絕同親友既來往,隱姓埋名,就係為左唔影響我成長。Gary,我既生活仲有足球,但媽媽既生活只係得我一個。」

聽著德仔分享自己的家事,我實在為剛才輕視於他感到慚愧。他不但是個堅強的年輕人,更是個懂事﹑感恩的好少年。

「對唔住,令你擔心。」德仔再次跟我致歉。
「傻啦,你肯同我分享你既事,我好高興。」我道。

德仔一向待人冷淡,什少跟人說話﹑更從未分享自己的經歷,就連他好朋友發仔,也未知道他的背景。他當晚跟我盡訴心聲,可見他絕對信任於我,作為其足球事業的監護人,我什感欣慰。

「不過依家科技發達,你同媽媽保持聯絡不成問題吧!」我道。

德仔搖搖頭:
「媽媽冇左我陪佢,一定會好寂寞的,我希望可以接埋佢黎日本住。」
「你意思係……」
「冇錯。」德仔道。
「我試腳一定會成功,我唔會令你失望。」
兩星期後,德仔試腳的最後一課。

十四天跟這少年的相處,我感受到他另一面。他待人冷若冰霜,和我老死戴利年輕時很像,然而,心底裡還是渴望有個知己與他交流思想。

或許是由於足球的關係,德仔與我什是投契,比同齡好友發仔更什。我二人一老一少,亦師亦友,成了莫逆之交。

「你十年前黎東京,同女朋友一齊?」
「冇錯,眨眼咁多年了。」
「佢依家人呢?」

我搖搖頭,實在不欲提起往事。德仔懂看人眉頭眼額,見我不說話,便知不應再問。

「聽日係你最後一課了,樂觀嗎?」我問道。
「球隊既訓練方式的確五花百門,不易適應。但我已盡最大努力。」
「同隊友相處得如何?」
「語言不通,冇咩交流,但佢地練波時總算照顧著我。」

我知道德仔過慣了「獨行俠」生活,隊中未有朋友,對他而言根本不算什麼。

只是正如他所言,對媽媽的思念,更加重他的思鄉情緒。但他是個硬淨的年輕人,自那晚以後便再沒有展示懦弱一面,反而操練起來更加努力。這事我跟西村先生問起,是他告訴我的。

為了給他更大鼓勵,我答應他,若然試腳成功,一定會安排媽媽來看他比賽。

皇天不負有心人,到了第十四天,橫濱水手決定跟德仔簽下兩年合約!
「香港足球員梁令德,正式加盟日本職業聯賽球隊橫濱水手。據報,六月初兩場世界盃外圍賽均取得入球既德仔,係橫濱試腳兩星期表現令人滿意。該支日本勁旅決定以一千五百萬日圓轉會費羅致呢位香港球員。十八歲既德仔,成為第一位登陸J-League既香港足球員。」

這則消息,我當然比電視台新聞組更早知道。然而,聽著體育記者報導出來,我還是忍不住熱淚盈眶。

除了我,香港隊終於有第二名登陸頂級聯賽的球員,將來……一定有更多更多!我們的世盃夢……

「橫濱水手下一場聯賽,會係八日後主場迎戰新潟天鵝。希望我地到時可以見到德仔披甲,一齊支持佢!」

我感受到體育記者的激動。事實上,近年香港足球漸見希望,德仔登陸日本,的確令香港球迷十分雀躍。

很可惜,德仔的簽約儀式,我不能到現場支持。成田機場的廣播,正召集前往墨爾本的乘客。

每年夏天,我也要到澳洲一趟,今年已經因為世界盃外圍賽而延遲了行程。

-------------------------------------

待續。
仲諗住會講練波
梁弱智仲學人出故
下章會講返德仔架啦
虧佬文
LM
呢個係歷史小說
其實要香港足球好 ,一定要將青訓送去外國球會青訓,但香港個撚個都比老豆老母迫讀書,又邊有人
其實我唔介意每年暑假都出吓外傳 update吓唔同球員條足球路都好呀
哇係梁弱智,即係追到live
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞