尼馬故外傳之香港殺入世界盃

997 回覆
359 Like 31 Dislike
Casi dos años
係hku space讀左一年
依家黎左西班牙讀三個月
希望我第時有機會學,咁就識6種語言
廣東話,普通話,英文,日文,仲有?

泡文?
台語,小弟半個台灣人
如果計好流利嘅話得廣東話同英文可以講得好快同冇口音
你仲有時間精通既

老左先學新語言真係好難
英文係因為由細到大,打波同學都要講英文姐
係呀,對好多香港人黎講英文根本唔係新語言

以前成日埋怨日本人做乜英文會咁差
次次去親日本同d人都溝通唔到
黎到西班牙之後先發現原來係香港人英文太好
梁蛇無再教書啦
冇啦,決定放一年假俾自己
之後諗轉行
原來你教書嫁wow
梁蛇working holiday?
第十五章

德仔在日本打響名堂,在香港引發一連串效應:球迷對J-League球衣的需求量大增﹑街頭四處可見德仔的廣告海報﹑大批球迷組團周末飛日本,入場親身支持德仔。

其實,香港球迷對自己人的支持,那份凝聚力,也是不容忽視的。

德仔希望成為球隊正選的願望,卻暫時未能實現。接下來的兩場聯賽,領隊同樣於七十多分鐘才將他換上場,充當後備殺手。截至九月上旬,德仔只曾於一場天皇盃正選上陣六十分鐘,攻入一球。

然而,這已經是了不起的成就,德仔亦明白遁序漸進的道理,當然不會介懷。

困擾著他的,是另一些事。

「同年齡層既隊友,好似唔係咁鍾意我。」

視像通話中,他跟我訴說著。

「點解咁講?」
「我聽唔明日語,但佢地望住我既眼神,好不友善。」
「或者係言語不通,佢地想同你交朋友不得其法吧。」
「球隊U-21跟一隊操練……有時分隊比賽,佢地會故意唔傳球俾我,同埋用日語埋怨我走位唔好,令佢地傳失。」
「情況持續左幾耐?」
「自從浦和紅鑽場波之後,我有恆常既比賽機會,佢地就係咁。」
「因為你有落場機會,所以佢地妒忌?」
「我唔知。」
「或者係你曾經射破日本隊大門,佢地怨恨你呢!我都有過呢種經歷!」我嘗試以同理心安慰德仔。
「我相信你地始終做到朋友既。」
「我唔需要朋友。」德仔卻搖搖頭。
「以前係香港,我都係一個人出入球場,我唔介意。只係…佢地唔友善既目光,令我好唔舒服。」

我搖搖頭:
「德仔,球隊入面每一個人,都需要隊友的。」我正色道。
「『隊友』呢兩個字,唔係淨係喺球場上攻同一邊龍門既人,it means more。」
「…………」
「一支球隊要成功,就要團結,咁先係足球既精神。你會明白我既說話的。」

畢竟依然年輕,德仔依然不太明白,自己不合群的性格有什麼問題。

然而,他對我的說話向來極為接納,遂決定走出第一步。
所謂「第一步」,是嘗試跟隊友分享喜悅。

噠噠噠……

「gol!」

翌日訓練場上的三角賽,德仔與數名本土年輕新秀一組,分別是十八歲的平松及田仲﹑十九歲的白石及二十歲的赤崛。

「here!」

德仔在中場附近拿球,眼睛望著右首的門框作勢推進……卻突然一記急步轉向,往左首的門框直奔。

「中計了!」

德仔段速驚人,頃刻間達陣來到龍門框前,一射入網。

「ファインプレー!」

德仔所懂的日語詞彙不多,這句日語的意思是「打得好」,是前一晚才學的。他走到數名隊友跟前說出,想要擊掌慶祝。

白石白了他一眼,右手攤開,卻沒有回應德仔的擊掌。平松走過來說:

「スノブ!!ちょうどあなた自身でそれをプレイ!!」

德仔聽不懂他的說話,但見其餘隊友亦沒有理由他,逕自走了開去。

接納了我的意見,嘗試主動跟隊友示好,卻換來這樣的反應,他只感到沒趣,心裡暗暗什至不認同我昨晚對他說的話。

「我不需要朋友。」他這樣告訴自己。

這樣的一幕,當然落入了領隊華盛頓的眼裡。訓練完畢,他和德仔進行了十分鐘私人面談。

「我以為,你跟平松佢地年齡相若,會玩得來。」他以英語道。
「你知道佢地頭先同你講乜野?」

德仔搖搖頭。

「佢話你目中無人,係自大狂。」
「………」

德仔只覺得十分委屈,自己向來並非個人主義的球員,這種指控可說前所未有。

「隊員之間﹑特別係你地血氣方剛之輩,係好容易發生摩擦。你放心,我地會做野。」領隊道。
「不過,我希望你都諗下自己有d咩可以做。始終係一支球隊入面生存,你需要隊友。」

和我昨晚所說的如出一轍,德仔反覆消化著華盛頓領隊的說話。
第十六章

不諳日語的德仔受同輩排斥,或許是出於年輕人的妒忌,但更大可能的,是他那令人難以親近的孤辟性格。

華盛頓說得對,足球隊就像一個大家庭,無論一名球員技術如何高超,若沒有隊友在旁,他便什麼也不是。隊員之間的互相扶持﹑一起上場殺敵的團結精神,有時侯比勝負還重要,即使是最好的職業球員,人生也不只有足球。

球場上,德仔絕非一個自私的球員;但比賽過後,他卻不屑跟隊友打好關係,甘於當獨行俠。這種過份自立的個性,未必會影響他場上的表現,卻必定有損他場外的生活。因此,不論是我還是華盛頓,均希望他可以改變這種個格。

時光飛逝,很快便踏入九月尾的國際賽檔期。德仔不得不收拾心情,回到香港準備兩場世界盃外圍賽。

九月二十三日,連同我和德仔兩名海外球員,香港隊成員悉數歸位,於新香港大球場展開操練。

我們的對手,是中東國家-阿曼,將會連戰兩場。

「拜我地既好表現所賜,全香港八百萬市民,都期待我地明晚可以打敗對手。」積甸拿克領隊道。
「對手暫時排名榜尾,理論上我地絕對可以全取六分,但呢個亦係最危險既時刻。」

我站起身來,也加說了幾句:

「我地唔同日本,冇改變踢法既本錢。無論對手係邊一隊,我地要做既都係沿用之前既勝利方程式。」
「冇錯!士氣同決心,一直係我地最強既武器。千祈唔可以因為對手較弱,就收起武器托大,清楚嗎?」領隊道。
「清楚!」

對阿曼的首場比賽是星期五晚上,於新香港大球場舉行,四日之後輪到我們作客。

換言之,兩回合的第一仗,我們佔盡天時﹑地利﹑人和,再加上在大球場打敗中國的氣勢,無疑我們是熱門一方。

「年輕人,近來你係日本表現非常出色。」

操練過後,領隊留下了德仔。

「明天晚上,我要你好好發揮係日本所學既野。同前兩仗唔同,阿曼會屯兵主守,你未必再有空間喺前場衝擊。但我知道,你懂得係適當時侯改變踢法。」
「知道。」
積甸拿克領隊於前一晚率先公佈正選陣容,基本上跟對戰中國及日本兩場比賽一模一樣,我繼續擔任中場發牌角色,而在日本打響名堂的德仔,自然是正選前鋒。

這個晚上,當所有球員離去,德仔選擇留在球場練跑。

「咁耐冇見媽媽,唔洗早d返去飲湯咩?」

依然未離開的,還有我這個大師兄。

「……你教過我,要比其他人付出更多。」
「嗯,好。」我在大球場的草地上坐下。
「仲俾隊友既事困擾嗎?」我問。
「冇話困唔困擾…領隊知道左我地既問題,訓練時刻意將我地分往唔同組。」德仔道。
「但問題始終要解決架。」我道。
「我知道。」德仔答。
「嘗試開放自己,多d同人溝通,你會有所得益的。」我道。
「我唔知應該從何做起。我唔習慣。」
「聽你媽媽講,你以前好鍾意同人講野﹑係學校好多朋友?」我問。
「細個既野,我都唔太記得了。」德仔搖搖頭。
「唔可以講多d?」我認真地問。
「嗯……」
「我知道,你內心一直放唔開個件事。」

德仔嘆了口氣:
「當年件事之後,我每晚訓覺都夢見同一情景:我俾人抱住,不停係度喊,爸爸跪左係度,哀求佢地放左我。然後,就係我面前,班匪徒向爸爸亂槍掃射……」

說到這裡,德仔頓了一頓,有點哽咽。

「我既喊聲﹑同埋d子彈聲,不斷係我腦裡盤旋……直至我醒左,佢地都冤魂不散。」

我雖知慘劇已發生多年,但聽當事人訴說著,依然覺得沉重。

「我唔想再記起件事﹑唔想再聽到自己喊﹑什至好怕聽到自己把聲。從此以後,我決定唔再講野,希望可以忘記自己既聲音…忘記係我既喊聲之中,我爸爸被殺死。」德仔續道。
「直至我升上中學,把聲變左,我先敢開口講野。」
「原來如此。」

我總算清楚明白,為何德仔性格怪辟,多年來討厭跟人說話,原來還是當年慘劇之故。

「我知道好殘忍,但你爸爸件事已經過去多年,你係時侯放低,唔應該再俾佢影響生活。」我道。
「…………」

德仔不發一言,望著大球場天上的星星,彷彿學著獅子王一般思念父親。

「記得當年新聞報導,話係警方來到現場之前,班匪徒已經悉數伏法,係唔係真架?」

我嘗試說得輕描淡寫,希望幫助他放開慘劇的陰霾。

「嗯。」德仔點頭。
「佢地死係升降機裡面,全身插滿利刀,聞說係一位內地既武術高手既所為。」
「如果係武俠劇,呢位前輩高人,就係你既大恩人了。」我道。
「或者啦。」德仔苦笑。
「你終於識笑,希望你以後諗返件事,可以用呢種心態面對。」我搭著他肩頭說。
「聽晚,全香港幾百萬對眼睛望住我地上戰場,我地唔可以令佢地失望的,知道嗎?」
「嗯……」
「唔好答我『嗯』!大聲d答我,知唔知道?」
「…知道!」
「哈哈!」
「哈……」

終於見到德仔稍為開懷,我知道今晚的consoling工作沒有白費。

----------------------------------------

待續。
係呀,教左幾年 想放個長假
唔係呀,我淨係係呢邊留三個月,根住想環遊下世界咁
咁高人工
國產凌凌漆
巴打教咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞