尼馬故外傳之香港殺入世界盃

997 回覆
359 Like 31 Dislike
想睇season 2邊到有link
搵到啦
德仔終於融入到
啱啱追完第三季
推。
pish

梁蛇勤力d 個故出到書啦
第二十三章

兩星期後,從遙遠的日本寄來一張postcard。

「Gary:
我同佢地做左朋友,日文都進步左唔少。
上星期六,球隊作客清水,我下半場入替入左一球,領隊話下星期考慮讓我擔任正選。清水係一個好靚既城市,下次一定要來。多謝你的鼓勵。

德仔。」

看見德仔終於取得成績,與隊友之間亦建立了關係,我有種守得雲開見月明的感覺。

令人倍感欣慰的是,近來港隊在國際賽事的好表現,終於吸引外國球會的目光。在我的鋪橋搭路之下,十九歲快翼胡仲光(光仔)將以借用形式加盟戴利萊爾執教的澳職球會西悉尼流浪者。

「放心啦戴利,我從來唔會介紹錯人。」簽約前一晚,我跟戴利通了則長途電話。
「黎得我既球隊,就要預左接受地獄式培訓……你呢位師弟頂得順至好!」戴利道。
「放心吧,我地香港地既年輕人十分捱得。」我道。
「我有睇你地既比賽,班後生仔的確好有拚勁,十足十後生既你。」
「一早同你講左唔好睇少我地,世界盃見啦!」

放下電話,我吁了口氣,這一年不斷找機會讓本地球員外流,成績漸上軌道。德仔﹑光仔之後,還有第三人。

兩日之後的星期三,我向領隊請了半天假飛往奧地利維也納,接應上星期戰勝阿曼的功臣之一-發仔。

「Gary!」發仔看起來精神奕奕。
「飛機上訓得好嗎?」我問。
「話晒第一次踏足歐洲……邊訓得著呀?哈哈!」
「難得你仲咁精神。」
「梗係啦,黎歐洲簽約喎,諗起都興奮!」發仔道。
「我準備好架啦,可以即刻去球會報到!」

發仔與德仔的性格是兩個極端,得知自己有機會外流後,足足興奮了三個星期,每日也在社交媒體上分享感受。

終於,他得嘗所願,獲奧地利球會FC Admira Wacker Mödling垂青,給予兩星期的試腳機會。
塞維亞與維也納只有兩小時飛行距離,我遂前來協助他辦妥事宜。事情進展頗為順利,受惠於發仔在外圍賽的出色表現,FC Admira Wacker Mödling似乎頗為看重他,極有機會之後作正式斟介。

「我今晚就返西班牙架啦,你自己要努力。」臨行前,我再三叮囑。
「放心,德仔做到既野,我劉尚發一樣可以做得到!」發仔道。
「好,我等你好消息。」
「冇問題,bis später!」

發仔早三星期前開始學習德文,發音依然不堪入耳,令人忍俊不禁,但見他態度如此認真,我當然感到欣慰。

別了發仔,我前往維也納機場準備回西班牙,途中卻發生了一件事。

「瑞珍航空前往塞維亞既班機的乘客,請於10分鐘後開始登機……」
「Gary?」

我正準備登機,在等侯室執拾細軟,忽然有人叫住了我。

「……?」

枱頭一望,是一名年約二十多歲的東方女子,操日本口音的西班牙文。

「唔記得我了嗎?」那女子道。
「里…香?」
「嗯,你仲記得我。」女子笑了笑。

模糊的記憶,這張臉龐卻把我帶回三年前一個下午:我加盟皇家畢迪斯後的第一課操練。

皇家畢迪斯球會在安達魯西亞地區享負盛名,除了因為歷史因素,也是由於球會積極與球迷拉近關係的平民化政策。每當有新球員加盟,球會也會開放訓練場一天,讓球迷免費入場觀看操練,這是希望讓新球員跟球迷提早接觸,建立歸屬感,亦能令球迷感受這種與眾同樂的大家庭氣氛。

我就是在這樣的背景下,認識了里香。
三年前,利物浦大手換血,以高價購入多名頂級球星,踏入黃昏歲月的我成為被清洗的對象之一。輾轉間,我來到人生路不熟的西班牙,開拓自己的歐洲最後一站。

夾著英超及歐聯冠軍之名來到安達魯西亞,皇家畢迪斯球隊上下均把我當成上賓,球會充滿人情味的做法亦讓我感到十分溫暖。那天下午,我第一課操練後跟球迷見面,為球迷簽名。

「Gary!Gary!」
「!Aquí, Aquí! Mira!」
「¡BIENVENIDOS A BETIS!VAMOS!」

場邊都是穿著綠白間條球衣的熱情球迷,不斷跟我說話打氣。我的西班牙語不太好,仍未能跟當地球迷深入交流,里香卻是例外。

「可以同你影張相嗎?」

對我而言,東方面孔的球迷通常比較容易記住。里香稚氣仍深,清秀開朗,一開口說話便帶著日語口音,是典型的日本女孩。

「當然可以。」我笑道。

拍完照,里香又道:
「多謝!有你加盟,我地來年一定可以壓過西維爾!」
「妳做左好耐Betico(畢迪斯球迷的簡稱)?」
「小學時期已經開始追捧了!」

我好奇,皇家畢迪斯雖是西甲常客,在東方世界的名聲卻遠不如英超球隊,難得在海外也有死忠球迷,不算常見。
第二十四章

「係呀,我細個既偶像,係Inui(乾貴士)。」

熟悉畢迪斯的球迷自然知道乾貴士的名字,他於2018年夏天加盟綠白軍團,成為首位登陸安達魯西亞的日本球員。

「佢當年世界盃射破比利時大門既時侯,妳應該仲好細個?」
「嗯……個陣我得七歲,全家人都係乾貴士既球迷,影響埋我。」里香道。
「可惜,對比利時個場比賽,我地最終輸左。」

2018世界盃是我重要的少年回憶之一,記得那場比賽日本一度領先2-0,卻讓比利時尾段連入三球反勝。

「難得隔左咁多年,妳仲記得。」
「世界盃喎……點會唔記得?」
「妳叫咩名?」
「我叫七瀨里香。」

當時,我的西班牙語程度未能跟本地人溝通,與依然在學的里香卻是一拍即合。

與她談得久,得知她來自日本名古屋,是大學生,參加了學校交流課程來西班牙,學習一年西語。

「畢業後,我希望來西班牙搵工作。」里香說。
「大部份西班牙人都希望移民搵工,妳竟然偏向虎山行?」我笑問。
「我自細就好憧景呢度既文化﹑語言同食物……當年亦係因為足球。」里香道。
「學好西班牙文﹑係日本工作幾年之後,我一定會再返黎。」
「西班牙文唔易學,我係英國自學左幾年,都仲係馬馬虎虎。」我道。
「我努力學緊架啦,希望下次返黎,可以流俐咁同本地人溝通。」里香道。
隻身來到異地,跟隊友還未熟絡,里香成為了我在西班牙唯一比較談得來的伙伴。我喜歡跟年輕人談夢想﹑鍾愛足球的她亦希望更加認識我。

只能說,有一段很長的時間,我跟里香走得十分近。

直至數個月後,她大學課程完結前的最後一星期。

「點解你會戴住戒指既?」她知我單身,遂有此好奇。
「咁係因為……」

我在人面前很少提起舊事,猶疑要不要告訴她。

「係舊情人?」里香問。
「嗯。」我點頭。
「你仲掛住佢?」
「係,不過佢已經過左身。」我終於還是說了。
「……對唔住。」
「唔緊要,都過左好耐了。」
「你每年六月都會去澳洲,就係因為佢?」
「嗯……妳點解會知道?」
「我上網查過你以前係利物浦既新聞……對你地既事略有所聞。」里香說。
「佢係女記者,同你係澳洲認識,對嗎?」
「冇錯。」我點頭。
「你地既關係……係點?」里香欲言又止。
「係佢離開之前,我地已經訂左婚。」我道。
「個故事好韓劇,係咪?不過係真的。當日係病床前,我應承過佢,呢隻戒指,我今生今世都唔會除低。」
「嗯……」

里香那晚喝多了兩杯,臉頰出現紅暈。聽到我這樣說,她垂下頭來,顯得有點失落。

「里香?」
「………」

她抬頭凝望著我,突然伸將過來,吻了我一下。
那一刻,我有點不知所措。

三秒鐘後,她神色回覆正常。

「你知道,我下星期就要離開塞維亞了。」她轉移話題。
「我……我知……」我不知該說些什麼。
「妳有何打算?」我接著問。
「可能係西班牙四處遊覽下,才返日本吧。」
「嗯……西班牙有好多好靚既地方,玩夠先返屋企吧。」我笑道。

里香點頭,比剛才稍為清醒了點。

「頭先……其實……」
「里香……」
「…………」
「…………」

那晚之後,我便沒有跟里香聯絡,只知道她離開西班牙後,便回到日本工作。想不到在這程短途機上,竟然讓我與她碰上。

與三年前相比,里香少了稚氣,卻多了份韻味。

「你幾好嗎?」多年不見,她的西班牙語進步不少。
「幾好呀,岩岩幫個後生仔成功簽左份合約。妳呢?依家做緊咩?」
「我係日本一間語言中心教書。」
「教西班牙文?」我問。
「係呀,一邊教一邊學。」她道。
「妳依家既水準,恐怕超越左我了。」我笑道。
「當然啦…如果唔係學有所成,你唔會喺度見到我。」里香笑道。
「妳真係決定係西班牙找工作?」
「看情況吧,你都知西班牙既經濟情況,不容易的。」里香道。
「Anyway點都好,好高興見返你。」
「我都係。」

這次重遇里香,並不是另一段愛情故事的開始,只是後來在我人生最挫敗的一刻,里香成為我一位十分重要的患難朋友。

特此以記。

---------------------------------------

待續。
1. 呢篇係應之前有巴打要求,交代gary後來係利物浦既發展

2. 小弟依家係seville住緊,見到呢度既貝迪斯球迷數量遠多於西維爾
beticos亦比西維爾球迷熱情好多
原因好似上文所講,貝迪斯實力上唔及同市宿敵
但好著重同球迷之間既交流,經常邀請球迷一同參與球會活動
係呢度認識左幾個本地球迷,都話好多貝迪斯fans都係family based
全家三代支持貝迪斯,成間球會好似一個大家庭咁
呢件祖亞昆波衫,我自細已經想買
係香港完全搵唔到,黎到呢度終於得償所願

呢種家庭式既球迷培植方法,其實真係好值得香港球隊參考
作為元朗fans,深深感受到唔止球隊需要青訓,球迷都需要青訓
每次入場睇波,最前排打氣最熱烈的都係呢班小朋友
我敢肯定如果十幾年後元朗依然留係港超聯
呢班小球迷一定可以帶動到香港足球聯賽既氣氛

近排梁孔德話咩香港足球冇出路,要搞大灣區聯賽等等
向支共擦鞋之心路人皆見,令人作嘔
係度唯有希望呢條撚樣可以快d仆街死
外流對香港足球發展係好事
係正嘅
劉名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞