尼馬故外傳之香港殺入世界盃

997 回覆
359 Like 31 Dislike
老左好多了
Winning一定買佢
可惜生不逢時
第二章

一年後,西班牙塞維亞市皇家畢迪斯的練習場。

「Buen dia!」連續四年帶領球隊躋身前十,球會的領隊為傳奇人物華金。
「大家辛苦了,放一個悠長假期,下季我地要更上一層樓!」
「Si señor!」

「Gary,今晚就飛?」華金領隊問。
「九點半。」我回答。
「球員大部份開始放假,惟獨你有排忙。」
「冇錯,黎緊呢兩場比賽太關鍵了。」
「祝福你同你係香港班小朋友,可以踢場好波。」
「Gracias senor,希望你都有個美滿假期。」

我在隊中是年資較深一員,與華金領隊講起話來沒什麼拘緊。只是我的西班牙語屬「有限公司」,素來一句起兩句止。

球季完結前最後一課操練完畢,我乘坐專車直奔馬德里,今晚夜機回港。走得這麼急,有兩個原因。

第一,當然是希望盡快歸隊,備戰下星期的兩場世界盃外圍賽。

三月份,2038百周年世界盃第三圈外圍賽展開,香港與中國﹑卡塔爾﹑黎巴嫩﹑阿曼及日本同組。首兩戰,香港主場對卡塔爾及作客黎巴嫩均保持不敗,暫時以兩分排在小組尾二。

而第二個原因,或許比第一個更加重要。

「座位編號14a,14c。兩件行李直飛香港,Mr Li﹑Mr. Ilie。」
「唔該晒,Buenas noches。」

跟我同行的,是已貴為金牌經理人的伊利先生。這次邀請他前往香港,是我第二個目的。

飛機準時離開馬德里,專業的伊利先生便開始工作,整理他公事包裡堆積如山的文件。

「睇黎你個暑假唔會過得安樂。」我笑道。
「夏季轉會窗先係我地工作既高峰期,你知架。」伊利先生道。
「手頭上有幾多單交易?爆d料黎聽下。」我問道。
「同你frd還frd,我係唔會出賣client資料既。」
「知你有職業道德啦,我講下笑姐。」
「可以俾你知既係,我十日之後就要去巴黎,所以你最好……」
「冇問題啦,多謝你賣呢個人情俾我。」
「我真係好奇,究竟呢個細路係咩人,令一向謹慎既你咁有信心我會簽佢?」
「佢係我見過既亞洲球員,最有天份既一個……」我道。
「我相信佢已經夠實力衝出香港。」
第一次認識德仔,是去年十一月下旬,我拉傷足踝需養傷兩星期,順道回港了解一下青訓工作。

那是一場普通的港超聯賽,黃大仙對南華。賽前,我已獲告知黃大仙隊是如今香港青訓的重要搖籃,數個有潛質的U-20新人均在隊中,包括我之前已認識的劉尚發(發仔)。

然而,我萬萬沒想到,香港這片發展中的足球荒漠,居然出現這樣高水平的球員。

這場比賽,有五個令我目定口呆的時刻:

第一次,德仔在前場控住隊友的傳球,右腳一剔,背向敵軍推左走右,輕鬆擺脫緊纏,身法猶如鬼魅。

第二次,在同一位置做出相同動作後,德仔先左後右扭過兩名守衛,輕鬆射破敵軍大門,動作優美得難以形容。

第三次,德仔退後至中場拿球,眼見對方在後場佈下天羅地網,居然找到一條極為隱敝的大斜線,精確無誤地傳到後上的左後衛腳下。

第四次,德仔在禁區頂散步式控著皮球,在0.01秒之間找到隙縫,一刀刺進敵軍心臟,讓隊友單刀建功。

第五次,他主射罰球,皮球直入左上死角,為黃大仙奠定3:1的勝局。

這只是最令我印象深刻的五個moment。事實上,每次德仔觸球所做的每個決定,均顯示著超越同輩﹑什至較老資歷球員的視野及智慧。

完場後,我親自走進黃大仙隊的更衣室,與他會談。

「你好,德仔係咪?」
「係。」

有別於其他年輕球員,德仔跟我初次見面,禮貌尚算足夠,臉上卻完全木無表情。當然,那時我並不知道他的年少經歷。

在更衣室,我與他談了約莫半小時。我知道了他基本的背景,在單親家庭長大,母親十分支持他踢足球。他又跟我簡略地分享了自己的踢球經歷﹑閱讀球賽心得等,使我初步認識了這個少年人。

我告訴他,我希望他可以出國踢球,賺取更多歷練。

他的眼神,閃現一瞬即逝的光芒。兩秒之後,卻說:

「我要先問下媽媽意見。」

我只道他年少幼嫩,擔心脫離comfort zone,卻不知道媽媽在他心裡的重要性,超出了足球。

兩星期後,他打電話回覆我,只有兩句說話:

「我媽媽ok﹑我都ok。」

我知道以德仔的年紀及實力,要得到來自亞洲﹑乃至歐洲次級球會的青睞絕對不成問題。然而,我希望他可以獲得更具質素的經驗。

因此,我拜託自己的經理人伊利先生,利用他的職場手腕,向身處頂級聯賽的球隊推銷德仔。
「一個只有十七歲﹑只係喺曝光率咁低既港超聯踢過幾場好波既球員,邊會引起頂級球隊會既興趣?」

當時,伊利先生聽到我的請求後,是這樣的反應。

「你有疑問,係因為你未睇過佢踢波。」我道。
「就當佢有實力,香港聯賽係亞洲始終只屬三流水準,香港球員名聲又唔高,要得到國外大球會注意……」伊利先生搖頭。
「我都係香港球員,咪一樣做到你client﹑一樣可以出國落班?」我不服氣。
「你點同呀?你係外國接受訓練,基本功同天份都比一般香港球員高。」他道。
「相信我,呢個後生仔,潛力只會比我更高。」我道。
「我信你既眼光,但你教我點樣包裝一個零知名度既十七歲新秀?」
「黎緊世界盃外圍賽,德仔入選左香港隊,國際賽就係佢既表演舞台。」
「好吧,如果佢係國際賽事入到波既話,我就應承夏天跟你去香港。」
「一言為定!」

結果,德仔沒有令我失望。

兩星期後,香港出戰外圍賽第三圈,德仔令人意外地於黎巴嫩球場後備入替,取得追平2:2的入球,以十七歲之齡打破不少入球紀錄,聲名大躁。

而伊利先生亦願賭服輸,買下機票與我一同前赴香港,跟德仔接觸。

六月份的國際賽檔期,香港隊先於主場迎戰中國隊﹑再於四日後作客迎戰日本,正好讓更多球隊認識德仔,方便伊利先生的工作。

----------------------------------------

待續。
唔夠喉

想問下當年gary返左香港係慈雲山踢街場 同幾個細路 踢波(唔知有無記錯) 會唔會有個係德仔 定係會出場既其他人?
咁耐以前既事唔知有無記錯
又睇下你會拖幾耐
怒打梁弱智屎忽一下
嘩 幾多年前既故

又可以打弱智屎忽
hi弱智

師兄弟歸位一齊打弱智屎忽
巴打你好,以前我就追開你個故,一路都好吸引,之後睇到主角遇到富家女果part,當時有事在身所以無再追。

偶然見到呢個post 即刻諗返起個故,巴打加油,努力創作
好廣播劇FEEL
唔知哩個故最終要追到幾時
2050年虧佬文做領隊帶領香港隊勇奪世界盃
2070年虧佬文為火星第一個足球場擔任揭幕嘉賓
2080年虧佬文圓寂
今次一定係最後一個啦
多謝巴打
希望呢個你會追到尾
今次大概有幾多章到?
[尼馬故真·究極大結局]唔該我想剪李文翰個髮型
睇到畢業都未完 btw 推吓post先
由係慈雲山街場睇虧佬文踢波 到佢已經三十幾歲就快退役 感覺好不捨
仲好記得當年live住睇虧佬文點溝女 點比黑社會搞 阿狗隊長幫佢食左野搞到腦有事
睇呢故果陣中學未畢業 而家已經做左幾年野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞