尼馬故外傳之香港殺入世界盃

997 回覆
359 Like 31 Dislike
F5 F5 F5
「入呀!!!」

高尼路升高一批,目標門框死角,這次卻僅僅斜出。

「哎呀!!!」
「keep住攻呀!!!」
「唔好放棄!!」

球迷比上半場更加肉緊,他們只知道只要一個入球,香港隊便可起死回生。

55分鐘。

「嘿!」

日本射手太空翼「食過番尋味」,欲再次趁機偷襲,謝家豪這次卻早有準備,一抱入懷。

「……」

積甸拿克領隊凝神望著比賽狀況,心裡盤算著要策動反攻。但眼見太空翼一直緊盯著我軍後防水平線,猶如獵鷹般等侯破越位一劍封喉,委實危機四伏。

這時侯,卻不斷傳來敵陣的消息。

「中國隊獲得十二碼……陳蕾一射破網,2-1!」
「中國再度領先!重返第二位!!!」

「……只係領先左3分鐘,入球既陳蕾禁區內手球,又輸返一球十二碼!!」
「黎巴嫩隊長一射中鵠!!2-2平手!!」

咚咚咚………

猶如過山車般的戰報不斷傳來,球迷這次學了乖,不希望看台上的動靜影響球員,只管一直以鼓聲打氣。

65分鐘,香港隊開始試圖收復失地,日本隊卻好整以待。

「日本中場丟失皮球,發仔拿球發動進攻……」
「一下直線,皮球落在右路光仔既腳下。光仔四周張望,送給回後迎球既金默基…」

「金!呢邊呀!」德仔頓時在有利位置現身。
噠…

一流的走位,接球後敏捷的繞過纏著他的守衛,德仔這球盡顯自己的級數。

「喝!」

最前點的金默基墮後駁腳,德仔要傳球無從選擇,只好右腳借勢拉弓,目標門框左上角。

「嗚呀呀呀~~~~

遠射無疑是破密集的良方……這球德仔下了重旋,直取死角,卻給予鋼門三杉淳一次表演機會。

「嘿!」

三杉淳蜘蛛般四肢齊用,伸盡右臂將射門托出底線。

「哎呀!可惜!

絕佳的扳平機會,全港球迷一同抱頭,大感惋惜。

一球,只有一球差距,香港隊便可達成目標……

「gary,出場吧……」
「嗯。」

我換上球衣,深呼吸一口氣,準備參與生涯中最重要的戰役。

但見台上不斷有香港球迷雙手合什,祈求可以扳平比數,絕不可以讓他們失望。
我準備後備入替之際,場上卻又起變化。

73分鐘。

「靜左二十分鐘既日本隊,前場左路獲得界外球……」

三井籌作勢掉出手榴彈,卻是虛招。本田佑一在k角位控定皮球,立時送進小禁區。

「喝!」

「消失」了一段時間的太空翼突然出現在高尼路身前,左腳輕輕一托,皮球改變方向,謝家豪來不及反應……

啪!

香港1-3日本

----------------------------------------

待續。
香港!!!!!
睇到好緊張
虧佬點追兩球
香港可唔可以殺入世界盃,下一章揭盅
睇黎真係香港輸波得14分,卡塔爾贏波14分得失波贏香港,中國和波出局。香港第三,要打附加賽
復活島好似好貴咁
Target左四個主要地方:秘魯馬丘比丘,玻利維亞Uyuni,阿根廷伊瓜蘇,世界盡頭
天空之鏡?
有冇航拍
比我 比我
不如順便寫埋遊記
每次睇都起哂雞皮
梁sir,追左你好多年,留個支持比你
見你話去南美,有問題可問下我
上年我同太太去左馬丘比丘同uyuni
睇到好熱血
Btw弱智新婚快樂
唔該哂你巴打
第一個問題係入玻利維亞係咪一定要打黃熱針?
我喺香港時冇打
多謝
希望天空之鏡撞岩好天氣 真係太靚
冇玩開 我連影相都唔識
淨係識用iPhone 9拍
會呀,完埋呢個故得閒d會開始寫
贏波得唔得
恭喜梁sir
Gary 退休游記+突然收到個南美唔知咩球會嘅manager post offer
又可以永續個故
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞