【瞬間看柒頭】有人粗口鬧1010 CS點知被cut contract仲要還4部電話

909 回覆
2325 Like 24 Dislike
文壇包青天
我無改佢嘅英文
而係話佢唔用另一種寫法係有佢嘅原因
而原因係非常合理
睇來你閱讀理解好有問題
係嫁,講你title出黎睇下嚇唔嚇疾人
Our Alex Arena有咩問題?
可以 to our CEO, Alex arena, for example
但唔會 to our Alex arena
唔可以話寫得好好
第一句已經奇奇怪怪
Our Alex arena?????
應該係To mr Alex arena

奇奇怪怪
80 後 2打6
你可以當我廢人
駛唔駛強調個 title?對家知、自己知,仲要強調 CEO 做乜鳩?
如果講粗口就抵死
做CS其實好撚慘
但呢句無改到個意思
不如唔好拗,寫篇出嚟比大家比較吓咪得
人名唔會 our
Title 可以our
你邊度聽返黎?
用our應該喺要強調清楚條友喺under邊個legal body, 所以會寫清楚your/our (除非唔係)

btw俾4部手機就可以要人地 legal lead 做咁多野 佢地蝕好多 還完機之後仲可以聽到 boardroom傳黎陣陣笑聲 諗起都興奮
講咁多寫返封去指教下人地主席
有鑑賞能力但唔代表有同等技藝
但要我寫又唔會寫唔出
但亦唔會係度寫咁無聊
仲要用 iPad
不如樓上位高手寫信去投訴條女英文

比大家學下野
其實有時禮禮貌貌請人地幫手反而重易得到想要嘅野,你係好禮貌的話有時可能踩界都會酌情做啲野

反而你越惡就越唔會幫你,就算明明幫到你都唔會幫,因為態度閪,但偏偏好多人以為惡就可以令你就範

利申CS
乜撚野聽番來
我日日幾百封 email, formal or informal
公司全部鬼佬,因為係外國移左民
就從來未見過
用 common sense 諗下都知有問題
無錯喎

不嬲同街外客講嘢
客名緊係要敬稱
但老細或員工名唔用敬稱都得

實際上唔用敬稱更合符傳統(以客為大)
但啲人慣晒乜都Mr/Ms

呢啲商業文書基本常識嚟
完全同意
唔止係對CS, 對咩人都係啦
老憑幫你咩,就算最後真係焗幫,我都拖撚到最後先郁啦
我重點係 our
唔係 mr or not
This ching’s helmet is on
個閪客抵死還抵死,電訊商可以隨時cut鳩你真係幾唔公平,又唔見你收足我錢但上唔撚到網就可以cut返你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞