【瞬間看柒頭】有人粗口鬧1010 CS點知被cut contract仲要還4部電話

909 回覆
2325 Like 24 Dislike
Our 之後人名本身就係common到爆
都唔知佢拗乜
仲話告人,你夠唔夠錢俾堂費架?
想問下點解要交返個4部電話, 原本係點解拎到
懷疑條友唔識英文 如果唔係點會咁戇鳩post 埋封email出嚟
邊個衝邊個就係鬼
簽約拎番黎...
雪梨都係叫遮時
仆街send錯

但我依然覺得咁寫係犯左 redundancy 嘅問題
我自己一定唔會咁寫
我覺得係唔好嘅英文
開頭抄template
出返一年半載心中自有template

其實用清朝古人練科舉八股文嘅方法一樣
佢能夠擁有部機係建基於能夠完成合約,依家完成唔到咪要還機
份約啲條款係閪架啦
但用黎對付閪客就恰如其分
咁最後你有冇執
人地係諗法律上冇破綻多過英文靚唔靚
每種文書格式都有佢嘅用處...
simple english同legal english出發點根本唔同...

你email你個friend話要守個秘密,三兩隻字搞掂
寫響合約嘅confidential clause 輕則過百字重則幾版紙
咁係咪犯左 redundancy + 唔好嘅英文?
次次有英文信既post 總會有班grammar專員/自以為莎士比亞既撚樣走出黎屌人英文差
上次hkbn 封'Wow' 信已經係咁
最後就會變成罵戰 想正正經經睇個post 都唔得既
呢篇好明顯唔係咁嘅情況
不過唔呦啦

但我單手執
加單手遞卡比佢
原來可以唔洗通知就cut
個個_____都係咁, 但你正正常常邊撚個得閒___你
估唔到呢句野都咁多reply
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞