【瞬間看柒頭】有人粗口鬧1010 CS點知被cut contract仲要還4部電話

909 回覆
2325 Like 24 Dislike
紅色Y硬佢
做少呢個西客有咩所謂
legal team 阿頭親自寫 睇到津津樂道
On9 你咁講同行得正企得正 怕咩23條一樣
D英文靚到
簡單易明 而又不失霸氣
其實唔使同佢解釋… 佢都唔想去理解…

Legal English / Business English 係 practical english usage,用 our + name & your + name 嚟 address 人係有用意,可以清楚明確咁指出邊個係己方,邊個係對方。例如,如果你同事同個客嘅同事都叫 William,唔用 our William / your William 點可以簡單清楚地表達?

而起1010 封信中,客人 contact MD, CLC 回覆個客,提到 "their Alex Arena" , 表示咗個 CLC 係代表 1010 替 Alex (MD) 回覆個客,CLC 嘅回覆就係公司 + MD 嘅 official 回應,簡單一個字,免卻了 "for and on behalf of" 嘅廢話,都不知幾簡潔巧妙…
其實唔係,只要佢有錯你可以cut佢唔洗賠錢走

個陣都有巴打開Post,hkbn自己改plan既限速條款

好多人打去投訴,我都有份,最後cut左仲要由同佢傾完到轉到第二個台既個半月唔洗交錢

個陣好多巴打都係階段性勝利,接受免一個月月費就了事,繼續食佢改完既西plan
以為自己大撚哂,笑撚死人
especially the use of foul language

因為comma前面講緊投訴人嘅behavior,後面foul language唔係「behavior」,有語病。要令後面佢變成behavior,加返the use of就okay,因為the use of先係行為。
呢下寶係撚狗咁撚
但偏偏好多人以為惡就可以令你就範
呢d咪港豬心態 唔好話我吹 依家大把香港人都係咁 見你係服務佢就硬係好似覺得自己高人一等咁 少少尊重都冇
否定左客人永遠是對的
抵撚死
不過玩到咁大真係冇乜聽過
利申 前員工 真係好撚多on9閪客
做1010 早一排坐我前面果個人 話個客講粗口屌佢, 之後講左句再講粗口有權中止對話阿先生 之後就CUT左佢線 唔知係咪依單

BTW 係地鐵就轉3G啦 快撚過4G 睇直播都得
心水清就知點解香港人咁慘
其實呢間野D service有時真係好7,打上去問野個Staff可以答唔知,叫佢轉頭覆我就直頭失埋蹤,再唔係就亂9咁耍,耍你果陣畀你果D電話仲要聽半個鐘音樂先有人聽,真係畀著邊個都燥...
利申:netvigator, now, CSL都有用過...都係咁7...
咁我又想請問一下
咁如果出左23條
你有權唔住香港,住係香港就要接受香港法律
咁係咪將來出現任何不平等法律,都等於接受就唔應該投訴?
Contract law唔會太理你地背後既bargain到底fair唔fair,assume你地係慢慢reach agreement
23條係香港政治體制下香港人根本唔會有bargaining power,簡單黎講姐係俾人喂屎你食,根本就唔應該攞contract law黎俾
最大既分別就係contract law好重視freedom of contract,你覺得係23條呢個情況我地香港人有咩free choice?嗰立法過程係我地有權同港共慢慢discuss?
我就係想了解
雖然我知道個人應該係痴線佬
不過居然咁多人贊成香港公司既無敵合約法
香港電話係壟斷市場,焗俾人迫食屎
唔好同我講唔用電話
基本上同法律一樣硬食
但居然咁多人寫: 簽得就要接受

我覺得好顛
Freedom of contract
你覺得你簽電話公司合約有free choice ?
唔該唔好同我講唔用電話

成個電話合約過程我都係無得簡
因為龔斷市場,張張contract都好顛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞