【瞬間看柒頭】有人粗口鬧1010 CS點知被cut contract仲要還4部電話

909 回覆
2325 Like 24 Dislike
而家係HKT 個legal team 同集團個director 搞,唔係1010,所以如果真係會blacklist 一定會係成個HKT 唔係淨係1010
唔知佢睇唔睇波??
有冇人係Facebook 個post屌緊佢呢
好似話剷左
諗起喺system一拍佢個hkid no.入去就會彈句呢條柒頭已經被blacklist
就好爽
淨係black名都係小事
Black埋登記地址先大獲
終止合約 抵死
巴打,英文grammar唔係靠「common sense」咖

Our 係一個pronoun,即係We嘅adjective。Pronoun ,或者Adjective係用黎apply喺一個noun上面。

一個人,係一個object,一隻狗,係一個object,一部電話,係一個object。

我地用Dog呢個字作為狗呢個object嘅名詞,用Human呢個字作為人呢個object嘅名詞,用phone作為電話嘅名詞,so,human同dog同phone,就係呢樣object嘅label嘞。

然後,我地又起名,我地用Bobby去name某一隻狗,用Alex去name某一個人,用iPhone去name某一部電話。名,係一個詞,簡單講,即係名詞。同樣,名,都係某樣野嘅label。用pronoun+noun嘅原則,Our Alex 係絕對啱。

用返Bobby(狗)黎做例子,狗主話,「don't hurt my dog!」但咁喎,狗狗起左名咖嘛,所以「don't hurt my Bobby」係合grammar,亦都唔係口語先至ok。

iPhone又點呢?my iPhone,our iPhone 我相信你唔陌生。

到Alex,our 解我們,根據語境,當我們係公司嘅時候,中文就要翻譯做「我司」「本公司」「敝司」,I note that you have written a few emails to our Alex. 本人留意到閣下電郵了數次予我司的Alex。
你自己on99落疊,以為比貴啲就好啲,中晒伏,係地鐵間間台都用同一個網絡,根本1q樣,係睇下同時多唔多人爭線。on9比多五倍
唔知呢 不過除左足球仲有F1,PGA,全部都係now(網球唔清楚好似有D唔係),除非佢真係淨睇NBA 否則真係
真係好撚搞笑,以為個mr ka柒左之後del post潛水就冇其他野笑
點知個post入面仲有另一條on9仔可以笑

上面條撚樣唔該收收皮先啦
明明就係自己扮曬野教人英文,柒撚左仲要係度死雞撐飯蓋
乜撚野叫英語鑒賞能力呀?拎張cert出黎睇下?!
人地係legal experts黎嫁,佢出啲black n white既野會唔會有grammar mistakes 比人揪秤呀?!
自己未見過就話覺得怪話人錯,大把巴打都話成日用呀,錯就認啦屌!
身份證
點解要還電話既
供完都要比翻個台咁惡
未完約
其實得罪前線都幾on9
做地勤你diu9我咩 唔洗旨意有upgrade有靚位
寄艙行李我0.1kg都同你計清楚 執gip啦你

做cs都係想同d客好黎好去就算
你咩態度就決定你"福利"有幾好
隻眼開隻眼閉/幫到都盡量幫
你串77扮大客懶高尚既我就乜L都揸正黎做
反正搞一大檀野都好 我收左線收左工拍拍蘿柚就走
未完約
而家人地black佢
所以收返電話解約
平時就高高在上專貴客戶
有事就小小的客戶
睇封信就知條友係投訴常客黎,次次打上去都投訴,俾人係system mark左demanding customer
條cs team應該都想做佢好耐
咁岩今次條友on99寫email俾大老闆自己搞大件事,即刻有位俾人cut account
無知一問
究竟係點樣既大公司
英文最好既人居然係越南人 而唔係母語係英文既人
佢其他鬼佬係咪非洲
正確
有時你好禮貌d
明明係灰色地帶都會放比你
盡量幫你爭取多d
公司有咩offer都係
睇同事點presentation 比老細
不過理性討論封信係真係有嘢可以挑剔

Despite our customer services team best efforts in... -> team's best efforts

Especially your foul language... have been -> especially your foul language ... which have been very aggressive and confrontational / especially when your foul language... have been very aggressive

不過講真封信有冇typo其實真係好小事亦唔影響一封普通信嘅內容

做過相關工作就會知執typo執極都有 一日對咁多文件有typo唔出奇 出啲重要contracts重要搵幾對眼慢慢執typo
如果間間公司都咁有guts blacklist d 鳩客
咁香港唔洗咁多癲佬癲婆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞