【瞬間看柒頭】有人粗口鬧1010 CS點知被cut contract仲要還4部電話

909 回覆
2325 Like 24 Dislike
上綱上線 不嬲都可以cause nuissance
有哂條例跟捉哂 咁都叫屈鳩
不如你諗過一個萬全既方法保障到員工又防到呢啲閪客啦
要去到人地法律部就知條友幾煩啦

你正正常常咁投訴CS投訴服務法律部點會無啦啦干涉
d英文寫到咁都做到chief legal
其實平心而論,佢唔係讀法律,唔清楚唔出奇。我覺得佢提出都唔係一個大問題既
關於to our xxx 夠竟可唔可以用Peter 等等既字,我問過教IELTS 導師,佢一開始都以為錯,最終問佢係做法律既fd,先知這用法係普遍。
次次一有英文post 就嘈足幾十頁
一係就文法點點點,一係就口音點點點,睇到都煩
上面果位英文柒頭,你覺得你英文勁,想評論人地法律部主管既英文,都唔係咩問題,法律部主管都有可能寫錯(不過機會微d囉)

人地用A寫法,你用開B寫法,其實兩個都用得,但你點解要話你岩人地錯?當A / B寫法都岩既時候,你去屌人地錯,咪會比人覺得你自己係:
- 雞蛋裡挑骨頭,但又挑唔到
- 你平時見開係B寫法,你就假定B寫法係exclusive既真理,其他係錯,好似井底之蛙咁
- 英文唔同廣東話,英文好多用法都得,你係咪用你母語既語境黎諗野?
- 你番工係咪好大壓力?收左工上連登都要用番工既野黎judge人地

我代Mr Ka多謝你,本身打晒蛇餅排隊屌佢,而家你屋企出面開始出現人龍啦
其實平心而論,佢唔係讀法律,唔清楚唔出奇。我覺得佢提出都唔係一個大問題既
關於to our xxx 夠竟可唔可以用Peter 等等既字,我問過教IELTS 導師,佢一開始都以為錯,最終問佢係做法律既fd,先知這用法係普遍。

我自己睇第一次,都完全sense唔到個our有咩問題,法律界點用我唔知,但起碼意思/文法冇錯

好心果位師兄要扮叻咪去做grammar warrior囉,check下佢d grammar / preposition,逐粒字check,可能會有收獲

呢d以為自己英文好勁既廢人真係要各位大大力屌醒,同埋屌比其他人睇,睇下無知係幾恐怖
你睇中文, 就算見到d古古怪怪既字都唔會comment. 因為中文係first lang
連登班低端人口始終英文係2nd lang先會嘈黎嘈去
上面果位英文柒頭,你覺得你英文勁,想評論人地法律部主管既英文,都唔係咩問題,法律部主管都有可能寫錯(不過機會微d囉)

人地用A寫法,你用開B寫法,其實兩個都用得,但你點解要話你岩人地錯?當A / B寫法都岩既時候,你去屌人地錯,咪會比人覺得你自己係:
- 雞蛋裡挑骨頭,但又挑唔到
- 你平時見開係B寫法,你就假定B寫法係exclusive既真理,其他係錯,好似井底之蛙咁
- 英文唔同廣東話,英文好多用法都得,你係咪用你母語既語境黎諗野?
- 你番工係咪好大壓力?收左工上連登都要用番工既野黎judge人地

我代Mr Ka多謝你,本身打晒蛇餅排隊屌佢,而家你屋企出面開始出現人龍啦

我自己睇第一次,都完全sense唔到個our有咩問題,法律界點用我唔知,但起碼意思/文法冇錯

好心果位師兄要扮叻咪去做grammar warrior囉,check下佢d grammar / preposition,逐粒字check,可能會有收獲

呢d以為自己英文好勁既廢人真係要各位大大力屌醒,同埋屌比其他人睇,睇下無知係幾恐怖

果位英文柒頭下次可以做埋grammar warrior/grammar questioner嘛, 淨係focus係「our」會悶死晒各位ching wor

Line 15
“...your foul language, tone and manners aganist our customer service employees...”
customer service個service點解冇s?

Line 9
“... despite our customer service team best effort in providing explanations and solutions to you.”
點解係team唔係team’s ?
果幾部電話睇怕 trade 晒,唔知去邊度搵番幾部 in good condition 嘅電話俾1010。
好耐以前做過cs 比人屌就hold線hold到你自己cut線
你cut線就要重新排隊聽音樂
你唔cut我就同你鬥hold hold到我收工
返工教我個條友第一件事係教我認老細
開曬佢地啲email同相
話如果有機會同一部lift都識叫人
Email就更簡單
唔好sd錯俾呢批人
走去話Chief legal counsel既英文柒
effective 後面可以直接跟時間,而時間前面亦唔需要跟pronoun

你用左on,返而有"得個日effective,過後就唔effective嘅意思"

如果要用pronoun,用as of -- effective as of 31 May 2018
係鬼佬先夠膽玩大佢,比著係香港人ceo就會sorry sorry息事寧人
四份就話多
咁幾十個電話號碼果啲公司客算乜?
我英文麻麻,a level只係攞c咋,我spot唔到封信英文有乜不妥當,仲讚嘆點解人家寫得咁好,我就寫Konglish
呢點先最好笑,佢以為網民唔識英文,唔會睇封信內容
On 9,邊撚個話㗎,人哋公司唔著重階級呀,你估大陸牙?to our黨主席、軍委....雜近平牙?

你封信寫俾alex arena,人哋咪直接refer 番Alex arena囉
Our中國共產黨中央委員會總書記,中國共產黨中央軍事委員會主席,中華人民共和國中央軍事委員會主席,中央國家安全委員會組長,中央全面深化改革委員會組長,中央財經委員會組長,中央外事工作委員會組長,中央軍委聯合作戰指揮部總指揮, 中央軍民融合發展委員會組長, 雜近平
大佬真係唔好咁痴線,人地坐得呢個位,加埋成team做back up,唔通會出d中學雞英文咩~
人地1日對英文既時間,可能已經多過條柒頭1個月既時間。
Line 15
Customer service睇落係noun,但用嚟做employees 嘅adjective就唔駛落s。

Line 9我唔識答
正路應該係mnp effective date嗰刻個no. 仲著緊先帶到
計埋t+2 應該要29號朝早要落到舖頭叫人搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞