【瞬間看柒頭】有人粗口鬧1010 CS點知被cut contract仲要還4部電話

909 回覆
2325 Like 24 Dislike
係,其實我會叫你唔好用電話
或自己開電話公司

有七間比你揀
然後佢地有相同條款保護自己
算唔算壟斷?
我諗你最好先搞清楚咩係壟斷

仲有,而家好主要係靠市場做平衡機制
咩係市場?就係主流客戶囉
冇錢賺或風險太高
個生意就收皮,除非有政府補貼
唔係你一個人話唔公平就要改
不如你做番CD-ROM 算,你問我知唔知咩叫龔斷 我想問番你知唔知咩叫龔斷多d 咩叫有7間比我揀 有相同條款保護自己 = 唔算龔斷, 龔斷唔係咁樣睇嫁聰明仔, 自己查下咩叫cartel Model,係咪7間公司唔可以形成龔斷。
仲叫我開電話公司,講野用下個腦先啦

我無話過因爲我一個人話唔公平就要改
而家係討論緊呢樣野係唔係應該要改

唔識econ,扮咩大師姐
咁係因為你都講唔到佢地點壟斷囉

仲要拎政府同市民關係
去同商業市場比較
笑死人
個on9應該係連登波台/動物台d人
原來可以咁樣cut contract
5月31號去睇戲
呢單野上到庭判決都係一樣
因為個法律顧問只係要求事主還返plan入面提供既免費電話+master agreement唔駛佢比以後月費
有d人話佢上到法庭唔駛賠先好笑
即係法庭判果4部手機比返事主? 家陣佢親生仔呀 家陣唔係告誹謗呀on9仔
首先你問我,電話公司係咪迫我用
我可以答你係。 原因同你上面講既論點一樣
因為我生處於香港。
我用必需品去形容電話,一d 都唔過份(反駁前,諗一諗自己係咪可以無左電話先)
我必需使用電話,我有數間電話公司可以選擇,但數間都出現左同樣既條約。 即係我身處香港無得簡

至少你下面提到,政府聽市民訴求係義務,我諗你搞錯左政府既定義, 我係維基睇到,我覺得佢既定義唔錯,你可以參考一下。

權力只限權力來源負責,除非你認為你係佢既權力來源

當然我個人而言,同樣認為不公平
但只能接受。
不過我係想睇下 點解咁多人將 不公平視為合理
你覺得合約條款偏向益商家係可以

但問題係香港人不嬲無支持擴大消委會權力
HKEPC班香港人明知代理經常屈9人人為損壞仲屌9消費者

根本就算有問題都係群眾係白痴

而呢單野明顯係客錯

抵死
做生意唔淨係睇公平
主流用戶係睇方唔方便
就算條款話商戶可話 cut 就 cut
但用戶唔得
只要大多數用戶覺得冇不便
呢個價錢配呢個服務可接受
就簽到約,形成到市場
反正 cut 單唔係日日都做

呢個背景下
如果有商戶想改變合約爭取市佔
但比政府打壓
或其他關鍵支援公司受壓而停約
咁就有明顯壟斷行為

而唔係單單因為大家有相同條款就算係
原來可以咁樣cut約
Yes!! U got the point!!!
香港消委會權力真係過弱

呢件事件,我絕對無同意個客係正確
只係我想反映 香港合約條款偏向商家 睇下 多唔多人有留意呢樣野

點知有好多人居然回覆,叻既咪開電話公司
痴撚線
試吓咁樣迫佢解約先
果D咩你鐘意就開間公司頂死人係藍絲亞伯慣常講法

呢行的Barriers to entry好大

所以香港人.....
出事就話自己小小的客戶
彈出又彈入
咁係因為你睇唔清市場本質
冇界定清楚壟斷
一味話唔公平唔公平
就算上法庭都唔公平架
做咩法官入黎大家要企?
做咩唔可以係法庭直接屌法官老母?
傻豬黎既
佢會唔會係屌埋集團主席老母先咁撚化佢
就係香港呢啲以為自己比左一千幾百就係大爺嗰啲閪客
基本尊重都唔識

正評是比1010 的
市場本質?
又唔見歐美市場本質同香港一樣

點解手機有問題全世界都回受,得香港無?
市場本質?
又唔見歐美市場本質同香港一樣

點解手機有問題全世界都回收,得香港無?

你呢類人咪姐係屍子山學會班人的歪理
香港有個地方叫先達
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞