前商台小DJ+前A記小員工轉行做it, 你問我答

797 回覆
246 Like 13 Dislike
阿喱
幾時叫劉華大帝教我地寫大字

點睇陳強本100毛?

我記得細蚊仔嗰時,我期期《Yes》都有買
當時《Yes》都係由三個人搞起
然後好多年之後我見到《100毛》
對我呢個文化界叛徒嚟講
我覺得佢地三個好L爭氣!
時代巨輪不停向前
今日你問我電台紅D?達哥紅D?定盤菜紅D?
我會答你盤菜個酒笠幾靚
至於利君牙由於係阿嫂既關係
我只可以答我望都冇L望過

btw劉華大帝教你寫大字,係可一不可再既創舉
我都唔確定當日佢幫喱民錄完廣播劇之後
有冇後悔
阿喱

點睇陳強本100毛?

對我呢個文化界叛徒嚟講
時代巨輪不停向前
我會答你盤菜個酒笠幾靚

有冇後悔

Bu哥
留名
想知GT野
比你個序吸引左
留名
想知GT野
比你個序吸引左

你想知GT D乜野?
以前好鐘意聽你用奧修禪卡解答人地問題

你把聲好好丁
《我的初心在哪裡》第三章【我與棉花糖人的真心話/違心話】

2015年的某月某日,我跟GT老闆棉花糖人Sunny終於正式見面,在此之前我想先談一談命運,又名劇本。

命運(劇本),就像有大戶(上帝)在背後操庄的恒指一樣,何時隊(molamola),何時抽(gogogo),你以為自己用各種技術分折(八字紫薇占星七政)可以準確掌握,真相是大戶背後的操作目的絕不會讓任何一個Outsider真正看透,你看得透泄盡天機,大戶就轉plan,這才是比《無間道》《鬼眼》《兇心人》更精采的劇本,就算讓你預早知道真正答案,你也不敢重注all in,結果往往係事後揼春仰天長X:「我都話㗎啦!早知我就揸/沽佢Auntie啦亞太區有一天會成為亞太區你個街!!!」。

有些事,要是你早10年/20年說了也沒人會信,例如:

1) 向那個自小只喜歡劉華,連去沙田踏單車都啍着《天若有情》的MK仔阿喱說,你將來的老闆就是華Dee的對家老黎,我諗我會當場炒車兼派牌跌落城門河!

2) 向那個在商台扮晒型主持《迷幻草地》專播埋晒啲R西迷幻音樂,以為香港真係有胡士托既偽文青阿喱說,你轉工後第一個工作就是上電視主持公司的禁毒記招,我諗我會嘔白泡反白眼Fing晒頭兼失禁!

3) 向那個以為自己一生都只愛小狗,最憎高竇貓的狗屎喱說,你將來會唔小心領養一頭大肚貓仲要一竇生四隻然後你會唔捨得送比人兼做埋貓奴,我諗我驚恐到衝出大街周圍咬人!

但這就是命運!

當我第一次踏進GT位於觀塘的新Office時,我在想,也許是命主星旁邊緊緊貼住一顆太陽的原故,披起風聲告別黎明後,又迎來一個Sunny,真係同太陽咁有緣?我把手上最後一口陽光檸檬茶啜光,推門步出GT陽台,那天陽光很猛,我和Sunny在GT陽台的小簷篷下抽着煙,這位Sunny兄好抽得,一張小茶几放着三個煙缸,而且很明顯都是跳躍思維症的嚴重患者,又一次證明,命運,你係要遇着咩人,結果都係遇着嗰類人。

S=Sunny | 我=我 | (心諗)=我心諗

S:喂,其實老黎係咪真係好多金句啫?
我:都唔係既,平日佢講野好正常⋯(心諗:多_到你唔信!)
S:點解唔做既?
我:哦轉換吓新環境啫⋯(心諗:肥仔你唔問吓你走咗嗰啲員工點解唔做?)
S:吖!我諗到喇!sorry你頭先講咩話?
我:啊⋯其實我係想嚟見工既⋯
S:我覺得你應該係一個好既driver!
我:⋯(心諗:其實我都有諗過揸Uber既。)
S:PROJECT DRIVER!
我:⋯(心諗:肥仔你講返中文啦!)
S:大時代!我信香港仲會有多一次大時代!
我:⋯(心諗:仆街可唔可以唔好再提大時代呢三個字啊,菊花仲痛緊啊!)
我:直覺!唔知點解!
我:⋯(心諗:cls連呢句口頭禪都似埋,假如Sunny沒有那麼肥,再早二十年出生,今年已經是『天王』了。)
S:我地一齊做一個FinTech既app,你幫我做driver,我幫你創業,用我公司幫你搵VC (風險投資)!
我:吓?(心諗:其實我係想嚟見工既⋯你有冇聽清楚我講野啊肥仔!)
S:但係我唔識炒股票!
我:吓x2?(心諗:啲人話成功既創業家個個都係癲西,原來係真既。)
S:點?deal吾deal?

那一刻,我深深吸了一口冰藍萬寶路,我知道命運又在開9我玩笑。
當我以為我以後再不會接觸股票,也再不會去想創業的一刻⋯⋯我「被創業」了。
一個唔識炒股票既傻佬,同一個唔想再炒股票既傻散,一齊去搞FinTech?
會唔會癲得滯啊?
但跟據以往劇本的經驗,命運就係咁L癲。
而我敢肯定身前這位綿花糖人呢鋪賭得仲癲過我!
一場賭局入面,你埋得枱,而今鋪你做閒,你只有兩個選擇,跟,定唔L跟!

而我選擇大爆佢!

我:係咪係唔賺錢都搞?
S:喺startup既立場,我重申,我要隻app扯到旗多過賺快錢!
我:我想你幫我幫吓班老散。(心諗:其實我最想幫一幫當日既自己。)
S:咁你要記住你今日既說話,初心係最L易唔記得。
我:back up我寫一個系統,令班老散無咁易俾人劏死,係,股市總有老散要輸錢,但都唔可以劏魚劏得咁過份,啲魚死L晒香港金融就玩L完,如果香港連金融都死L埋,我地香港人就聽返大陸幫人耕田。(心諗:這是我今天唯一一段真心話。)
S (微笑着):Good!但未搵到VC之前冇糧出嗰喎,買定離手?
我 (扮震定):開吖。(心諗:幾大就幾大﹐燒賣就燒賣!)

p.s. 附圖就是當日我「被創業」的GT陽台,小簷篷下二人由天光傾到天黑。

待續……
下集《我的初心在哪裡》第四章【老黎金句的啟示】
阿喱

點睇陳強本100毛?

對我呢個文化界叛徒嚟講
時代巨輪不停向前
我會答你盤菜個酒笠幾靚

有冇後悔

多謝阿喱覆我呀
搵日同Leo 開個live啦,空中喱民真係好好聽,陪住我考會考
以前好鐘意聽你用奧修禪卡解答人地問題

你把聲好好丁

最近我覺得把聲最好丁既係蕭叔叔蕭愷一
還記得當日我上網睇完佢真人相之後
我即刻想回一句bro i know that feel

我諗我都係時候飛一轉韓國⋯⋯
森大哥係咪好難相處?

睇人既啫
當日我唔乖唔合群
我覺得佢難相處既同時
難道佢又覺得我易相處?
Sunny型像崩壞
強帖留名!

第一個日日追電台節目既就係空中喱民
想問下你點睇有耳識飛個條友
點睇自己做緊嘩嘩嘩嗰段時期
當年放舊狗屎係你個位 嬲唔嬲

其實當年係陳強喺《森美移動》入面玩遊戲輸Q左,要去廣播道執舊狗s放入玻璃樽再放喺枱面,而咁岩陳強同我當時喺同一張枱排排坐,我一返去見到,喂cls狗s喎!咪一9掉左落垃圾桶lor!

誰不知就咁出事,正所謂打狗睇主人,掉狗s都要問過人,之後我就變左狗屎喱了。

宜家諗返都覺得自己有D品味,一係唔得罪一得罪就得罪個最大既,其實當日如果我肯坐開D,又或者唔L返工,事情咪解決lor!

各位年輕人,共勉之。

簡直係垃圾

簡直係垃圾

簡直係垃圾

林海峰係咪唔睬人?
強帖留名支持

簡直係垃圾

當年我既中學就係聽903過,空中喱民、大佬冰室都好撚正!

今日淨係想同你講一句多謝你阿喱!
想問下你點睇有耳識飛個條友

一個搞開藝術既人 當日要喺903入面同兩個MK仔嘻呵吓hea
其實都辛苦佢
最近有一day喺宜家家俬撞返阿斐,大家吹咗陣水,雖然冇講得太深入,但都想同佢say個sor,當日我地兩男人成日鬥氣搞到佢難上加難,係我小學雞!對唔住!
大野先生
森大哥係咪好難相處?

睇人既啫
當日我唔乖唔合群
我覺得佢難相處既同時
難道佢又覺得我易相處?

合群即係一定要跟佢個套?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞