前商台小DJ+前A記小員工轉行做it, 你問我答

797 回覆
246 Like 13 Dislike
想問年leo老豆走個陣 你有無支持下leo (因為個陣聽講係你兩個關係唔好 性格夾唔埋導致喱民沒落)

同埋你做喱民個陣對陳強係咪好衰?

Leo燈籠街車仔麵既last day,我有去同佢,仲影咗張合照,其實當時心入面好想同佢講句:「兄弟!其實當日同你做《空中喱民》時係我喺商台時最快樂。」

但你知啦,一來咁講有D hehe味,二來我驚佢聽完打9我。
所以影完相,扮晒型咁大家拍一拍膞頭,咩都冇講。

點睇當年企係門口搵你嘅fans

bad taste but i smell good.
點睇依家903 青黃不接,森小占奴又hea 做
前商台員工留名

好後悔當日辭職 依家想入都入唔返
留名
點睇依家新一代dj
阿檸/colin/麻利/西瓜個班
聽聞當年讀書個時比森美寸過所以先想入行做DJ,係咪真?

當日我喺中大有上過森美既堂,亦都有上過郭啟華老師既堂,同麻利係同學仔,當年森美大哥好似真係有喺班房寸過我,但我已經唔記得寸乜(因為太多),證明係好小事。

至於你話想加入903既原因好簡單,你會唔會有TVB唔揀揀亞視?

點解會去tvb做花旗筋肉大格鬥?明明喱民定位係MK

老老豆豆,公司叫做乜咪做乜lor,做得DJ邊個唔想紅搵多D?話唔想嗰個自己去測慌機度坐一坐先。

咁TVB喎,雖然係當時岩岩開冇乜人睇既J2,好過冇啦!

誰不知,當年監制輝哥話返俾我同Leo知,你地兩條茂利竟然喺J2入面有2點收視!差啲勁過ATV台慶!

就係咁,後來TVB就喺weekend重播花旗,宜家睇返我都會䎵笑吓當時既自己,又想紅又唔想爛,明明係喱民又想做軟硬。
以前已經覺得 阿喱諗野真係好成熟
你啦 細so wasabi 最鐘意聽你地既節目
除左好歌 好多人生既分享都好正
見到你而家有自己一片天真係開心
始終有料既 要㩒都㩒唔住
《我的初心在哪裡》第三章【我與棉花糖人的真心話/違心話】

2015年的某月某日,我跟GT老闆棉花糖人Sunny終於正式見面,在此之前我想先談一談命運,又名劇本。

命運(劇本),就像有大戶(上帝)在背後操庄的恒指一樣,何時隊(molamola),何時抽(gogogo),你以為自己用各種技術分折(八字紫薇占星七政)可以準確掌握,真相是大戶背後的操作目的絕不會讓任何一個Outsider真正看透,你看得透泄盡天機,大戶就轉plan,這才是比《無間道》《鬼眼》《兇心人》更精采的劇本,就算讓你預早知道真正答案,你也不敢重注all in,結果往往係事後揼春仰天長X:「我都話㗎啦!早知我就揸/沽佢Auntie啦亞太區有一天會成為亞太區你個街!!!」。

有些事,要是你早10年/20年說了也沒人會信,例如:

1) 向那個自小只喜歡劉華,連去沙田踏單車都啍着《天若有情》的MK仔阿喱說,你將來的老闆就是華Dee的對家老黎,我諗我會當場炒車兼派牌跌落城門河!

2) 向那個在商台扮晒型主持《迷幻草地》專播埋晒啲R西迷幻音樂,以為香港真係有胡士托既偽文青阿喱說,你轉工後第一個工作就是上電視主持公司的禁毒記招,我諗我會嘔白泡反白眼Fing晒頭兼失禁!

3) 向那個以為自己一生都只愛小狗,最憎高竇貓的狗屎喱說,你將來會唔小心領養一頭大肚貓仲要一竇生四隻然後你會唔捨得送比人兼做埋貓奴,我諗我驚恐到衝出大街周圍咬人!

但這就是命運!

當我第一次踏進GT位於觀塘的新Office時,我在想,也許是命主星旁邊緊緊貼住一顆太陽的原故,披起風聲告別黎明後,又迎來一個Sunny,真係同太陽咁有緣?我把手上最後一口陽光檸檬茶啜光,推門步出GT陽台,那天陽光很猛,我和Sunny在GT陽台的小簷篷下抽着煙,這位Sunny兄好抽得,一張小茶几放着三個煙缸,而且很明顯都是跳躍思維症的嚴重患者,又一次證明,命運,你係要遇着咩人,結果都係遇着嗰類人。

S=Sunny | 我=我 | (心諗)=我心諗

S:喂,其實老黎係咪真係好多金句啫?
我:都唔係既,平日佢講野好正常⋯(心諗:多_到你唔信!)
S:點解唔做既?
我:哦轉換吓新環境啫⋯(心諗:肥仔你唔問吓你走咗嗰啲員工點解唔做?)
S:吖!我諗到喇!sorry你頭先講咩話?
我:啊⋯其實我係想嚟見工既⋯
S:我覺得你應該係一個好既driver!
我:⋯(心諗:其實我都有諗過揸Uber既。)
S:PROJECT DRIVER!
我:⋯(心諗:肥仔你講返中文啦!)
S:大時代!我信香港仲會有多一次大時代!
我:⋯(心諗:仆街可唔可以唔好再提大時代呢三個字啊,菊花仲痛緊啊!)
我:直覺!唔知點解!
我:⋯(心諗:cls連呢句口頭禪都似埋,假如Sunny沒有那麼肥,再早二十年出生,今年已經是『天王』了。)
S:我地一齊做一個FinTech既app,你幫我做driver,我幫你創業,用我公司幫你搵VC (風險投資)!
我:吓?(心諗:其實我係想嚟見工既⋯你有冇聽清楚我講野啊肥仔!)
S:但係我唔識炒股票!
我:吓x2?(心諗:啲人話成功既創業家個個都係癲西,原來係真既。)
S:點?deal吾deal?

那一刻,我深深吸了一口冰藍萬寶路,我知道命運又在開9我玩笑。
當我以為我以後再不會接觸股票,也再不會去想創業的一刻⋯⋯我「被創業」了。
一個唔識炒股票既傻佬,同一個唔想再炒股票既傻散,一齊去搞FinTech?
會唔會癲得滯啊?
但跟據以往劇本的經驗,命運就係咁L癲。
而我敢肯定身前這位綿花糖人呢鋪賭得仲癲過我!
一場賭局入面,你埋得枱,而今鋪你做閒,你只有兩個選擇,跟,定唔L跟!

而我選擇大爆佢!

我:係咪係唔賺錢都搞?
S:喺startup既立場,我重申,我要隻app扯到旗多過賺快錢!
我:我想你幫我幫吓班老散。(心諗:其實我最想幫一幫當日既自己。)
S:咁你要記住你今日既說話,初心係最L易唔記得。
我:back up我寫一個系統,令班老散無咁易俾人劏死,係,股市總有老散要輸錢,但都唔可以劏魚劏得咁過份,啲魚死L晒香港金融就玩L完,如果香港連金融都死L埋,我地香港人就聽返大陸幫人耕田。(心諗:這是我今天唯一一段真心話。)
S (微笑着):Good!但未搵到VC之前冇糧出嗰喎,買定離手?
我 (扮震定):開吖。(心諗:幾大就幾大﹐燒賣就燒賣!)

p.s. 附圖就是當日我「被創業」的GT陽台,小簷篷下二人由天光傾到天黑。

待續……
下集《我的初心在哪裡》第四章【老黎金句的啟示】

其實你地係咪同一Channel
點睇依家新一代dj
阿檸/colin/麻利/西瓜個班

我好喜歡佢地,佢地任何一個都做得比我當年更用心,每次聽佢地節目我都會諗起自己以前日日咩住個rough trade DJ袋返工既日子,然後有時會諗到眼濕濕,覺得年輕時雖然乜7都冇,但快樂就係唔駛太過用腦,做自己真正喜歡既事

當日我喺中大有上過森美既堂,亦都有上過郭啟華老師既堂,同麻利係同學仔,當年森美大哥好似真係有喺班房寸過我,但我已經唔記得寸乜(因為太多),證明係好小事。

至於你話想加入903既原因好簡單,你會唔會有TVB唔揀揀亞視?

點解會去tvb做花旗筋肉大格鬥?明明喱民定位係MK

老老豆豆,公司叫做乜咪做乜lor,做得DJ邊個唔想紅搵多D?話唔想嗰個自己去測慌機度坐一坐先。

咁TVB喎,雖然係當時岩岩開冇乜人睇既J2,好過冇啦!

誰不知,當年監制輝哥話返俾我同Leo知,你地兩條茂利竟然喺J2入面有2點收視!差啲勁過ATV台慶!

就係咁,後來TVB就喺weekend重播花旗,宜家睇返我都會䎵笑吓當時既自己,又想紅又唔想爛,明明係喱民又想做軟硬。

我以前真係有專登睇
繼續追post,畀大家知下你人間蒸發左嘅見聞
點睇依家903 青黃不接,森小占奴又hea 做

變既未必係電台,可能係你大個左。
當年我特登部住forum, 玩答問題個遊戲贏你同夢特嬌個本大野叔叔架
jan jim sammy三套lead人方式你點睇

你係咪有個空姐女朋友?依家點呀?
憎唔憎森美?

當日一定會憎,今日有少許感激
一個肯明刀明槍公開鬧你既人,心地壞得去邊?
真名上高登
我最記得反而係聽大野先生同滴滴仔
短短地 但又有思考空間咁
(諗番起好mk好中二病咁
喱民果段時間成日捱眼訓想聽全場但次次都fail
眨下眼原來已經係十年前既事
覺唔覺黎明浪費左應昌佑?
憎唔憎森美?

當日一定會憎,今日有少許感激
一個肯明刀明槍公開鬧你既人,心地壞得去邊?

而家睇你呢個post 會聽到你把聲
空中喱民真係我中學既回憶
係晚晚準時8點開收音機
兩個變四個!四個變八個!炸爆個數碼港
每次走音都話 對唔住 我撻音
大佬冰室 旺角奇幻潮

其實一路想知細細粒咩樣?細個真係覺得佢把聲好正

想問下dj其實點樣維生 未紅到可以接廣告 接show 錄vo 點維持生計?

同埋想講句 多謝你 阿喱 當年903既節目係一個好好既回憶
細細個夜晚成日扮訓呃老豆老母係被竇偷聽喱民 好懷念
btw有無諗過翻去再做節目
你係咪有個空姐女朋友?依家點呀?

十年人事忌廉臏 高登都變左做連登
往事了
大野先生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞