前商台小DJ+前A記小員工轉行做it, 你問我答

797 回覆
246 Like 13 Dislike
以前成日見到架A記車牌既7人車係公司樓下,成日好想撞下睇下是咪黎老闆架車黎

不是啊,那輪應該是唱片公司保姆車
做咩冇左下文
《我的初心在哪裡》第五章【離婚】

這是我最沒準備的一章⋯⋯
I mean在我人生上。

天下男人都會犯的錯,是什麼?
滾?當然也包括,但最多男人共同犯的錯,叫戇鳩。

古語云,應硬而不硬者,柒也,不應硬而硬者,鳩也。
男人柒,就基本,但男人鳩,才可怕。

有兩年吧,為了一個劇本,我有多少晚沒有回家?鳩也。以為只要拼命事情就不會差,鳩也。以為一頭住家就等於一個家,鳩也。以為結了緍就不用再帶她去散散步看看花,鳩也。以為善用時間就是要把工作帶回家,鳩也。以為女人的幸福就是Gucci和Prada,鳩也。以為成功就是柒一般的向上爬,鳩也。以為男人總要多情實際只是多精,鳩中之鳩也。

一個只懂168的男人,其實只是169。
一個真正愛你的女人,其實只是225,用心的愛愛我。

但我有做到嗎?鳩也。

簽離婚證的一刻,我仰起頭,不讓淚水往下流。
然後我想起某年某日那個在Inter Continental一心為了向親友證明的婚禮,鳩也。
想起婚禮上的誓詞一樣也沒真心去做好,柒也。
想起前妻一分贍養費也沒有跟我提過,只想我好好的把這段時間捱過,而我竟然把我一半的錢貢獻大時代,我的內咎,非鳩柒可能型容。

在連登討論區有人問我,是什麼事情讓我真正反思自己,我一直沒有回答,現在我可以答你了,是離婚。

因為離婚讓我學懂愛。

做人,做事,沒有愛,就沒有理由做下去。
只要有愛,沒有太多理由,也可以做得對。
錢,只因為你敢做愛做的事,而上天讓你做下去的恩賜。

167、168、169,你會點揀?
我選擇165。
愛我的家,愛我的人生,愛我的app,愛我的伙伴,愛我的貓。
這樣,我才不枉此婚。

待續⋯⋯
下集《我的初心在哪裡》第六章【我帶着「明」錶,一絲絲淒創】

https://www.youtube.com/watch?v=7er_xx7Wmg8

有兩年吧,為了一個劇本,我有多少晚沒有回家?鳩也。以為只要拼命事情就不會差,鳩也。以為一頭住家就等於一個家,鳩也。以為結了緍就不用再帶她去散散步看看花,鳩也。以為善用時間就是要把工作帶回家,鳩也。以為女人的幸福就是Gucci和Prada,鳩也。以為成功就是柒一般的向上爬,鳩也。以為男人總要多情實際只是多精,鳩中之鳩也。

但我有做到嗎?鳩也。

然後我想起某年某日那個在Inter Continental一心為了向親友證明的婚禮,鳩也。
想起前妻一分贍養費也沒有跟我提過,只想我好好的把這段時間捱過,而我竟然把我一半的錢貢獻大時代,我的內咎,非鳩柒可能型容。

在連登討論區有人問我,是什麼事情讓我真正反思自己,我一直沒有回答,現在我可以答你了,是離婚。

因為離婚讓我學懂愛。

我選擇165。
這樣,我才不枉此婚。

待續⋯⋯

https://www.youtube.com/watch?v=7er_xx7Wmg8

too sad......take care
雖然冇聽過你嘅節目。但第五篇好sad又好感人。曾經滄海難為水。受教
點樣見到你隻貓Diana,點收養佢返屋企,佢同佢啲BB近況如何啦?

未答喔...
點樣見到你隻貓Diana,點收養佢返屋企,佢同佢啲BB近況如何啦?

未答喔...

貓義工當天說 你唔收佢就帶佢打胎
乜我仲有得揀咩?
現在三隻B女肥過媽媽了

p.s. Dianna堂鼻影好80's
純粹被個故仔吸引留名

但我有做到嗎?鳩也。

因為離婚讓我學懂愛。

我選擇165。
這樣,我才不枉此婚。

待續⋯⋯

原來都幾多錯字, 連162都寫錯165
證明真係邊諗邊J
facebook冇錯字原文link:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10153885167821362&id=641701361
live左
無啊我純粹留但名表達下我真係好鍾意當年嘅903當年聽啊喱你大,今日都final year就黎做奴隸
啊喱多謝你啊
lm
原來係咁,我失緊戀都好難正能量返,阿喱可唔可以比d意見我?我係巴打,
拍左8個月,分左半年,依家諗返起都係我亂發脾氣,怕事,無關心佢,令佢失望,我好後悔內疚,呢排轉左工岩岩開始講返野,我知我唔應該心急,希望今年內追返佢,有咩做可以令女人回心轉意?
大野先生,好掛住你把聲啊
喱 其實我好鐘意聽你配花旗 諗起都on 9 肥仔裁判

難得有機會問下A記野 利申:我愛黎明.jpg
如果唔方便答 請ignore

你點同老黎熟 ?真係飲紅酒?
公司唔捧衞蘭上高d(好多巴打認為老黎唔識捧人)主因係咪因為衞蘭唔聽話?
華嬸 政協 童話果d簽返黎又唔谷想點? 簽完就算咁 其實有冇得賺?
其實公司係咪靠老黎自己收入補貼落去 其他歌手賺唔賺?
A記聽講有規矩唔請老黎fans 係咪?
仲有冇同老黎聯絡?
前面見到話每個星期播既歌係DJ大家投出黎

咁係會一早已經排好晒20首?

星期一至五播既歌係咪已經指定好晒 唔可以播自己想播既歌?

未答喔...

貓義工當天說 你唔收佢就帶佢打胎
乜我仲有得揀咩?
現在三隻B女肥過媽媽了

p.s. Dianna堂鼻影好80's

真.食死貓

當年叱咤樂壇都樂高汁
Round table friday嗰啲好鍾意,比起而家對音樂嘅分析都多好多

呢個同本地樂壇既汁素都有關
近年本地樂壇比推入icu咁滯
歌手北上既北上 不上既不上
廣東pop除了矛盾一生同女神之外
2016年發生過咩事我都卯乜印象

覺得咩原因搞到咁? CCTVB係咪要負最多責任?

我覺得係成個大環境造成居多,唔可以賴哂落cctvb
認真講cctvb巨腥幫有幾個都唱得
今年新人特別鍾意小巧

而家做youtuber, KOL分分鐘仲好搵個做歌手
前面見到話每個星期播既歌係DJ大家投出黎

咁係會一早已經排好晒20首?

星期一至五播既歌係咪已經指定好晒 唔可以播自己想播既歌?

星期一至五播既歌係咪已經指定好晒
聽得多903你都會分析到。
有指定歌唔代表唔可以播自己歌,況且如果咁做都係一件好覺眼嘅事嚟,商台未至於做到咁出面嘅。要維持公信力架嘛。

某啲DJ 可能頭半個節目會播自己鍾意嘅歌,後半先播返啲指定歌。有啲跳脫啲嘅節目都會播好多自己歌(JPOP撚的本人表示好高興)。
由細到大都係靠DJ介紹先可以認識更加多唔同嘅音樂,呢樣都係我覺得DJ一樣好重要嘅職業技能,佢地唔係淨係做搞笑藝人同播歌專員,係應該有自己揀歌喜好或者將佢自己喜歡嘅音樂介紹俾更加多嘅人。
成日聽到DJ播咗啲未聽過又好好聽嘅歌,就會覺得好開心,好似搵到一片自己未發掘嘅新世界咁
阿喱你好呀
細個成日一路打機一路聽你做節目,轉眼就十幾年,童年咁就冇左
btw:希望你生活愉快,開開心心啦
留名
放工慢慢答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞