前商台小DJ+前A記小員工轉行做it, 你問我答

797 回覆
246 Like 13 Dislike
有冇鬼故講嚟聽吓
講下你喺商台合作過既dj同事缺點 係真係缺點 唔係專登講到啲優點做缺點咁
我發覺雖然係你問我答 但始終答得好有保留

幫推

[好L認真mode]

在903工作的缺點可能只有一個,安逸。
但呢個問題唔係嚟自人,係嚟自企業何時願意忍痛告別溫水煮中蛙的運作模式。

入得903都係聰明人。
當一群聰明人慣性地圍爐取暖,這個地方就叫做comfort zone。
而在comfort zone內我們可能會ignore了很多事實:

1) 新人沒法向上流動,如何再有更多精英入行?
2) 24小時直播能造就更多工作崗位,但是否On Demand的時代所需?3) 每日長時間流水作業是否浪費了一眾明星DJ及創作人的時間及effort?

假如電台24小時on air大氣頻道純用作:

1) 音樂播放及推介
2) 新人的精製Segment/廣劇劇
3) 新聞天氣
4) **預告視像節目

而實時或錄播的視像節目,則完全代替現在的radio live talk show。

用電台頻道推廣音樂與陪訓新人的production skill,將一線DJ用super star management於視像節目中更進一步明星化,投放更多製作資源,同時亦更進一步加快新陳代謝。

Sooner or later,始終都要咁做。

但903是一個溫馨的家,是否適合讓家人們咁辛苦?贏左隊波輸左個家?這又是另一個問題。

阿喱你好 首先多謝你當年喱民陪住我 同今日咁俾心機回應巴絲
聽左11年903 好愛903 亦想做903DJ
我好想903打番場逆轉勝!
我覺得你講903未來可以點做 講得好岩
聽過人講 夕陽從來只有模式 而非行業
結果蘋果搞動新聞 你舊拍檔檔野而家摺雜誌搞網

我今年畢業 如果我入得去做 我唔會想同佢地一齊圍爐繼續打J
我好想用2017年既思維 打返起隊波
令大家覺得 903返黎
你覺得有冇機會做到?中間戰唔戰勝到入面重重關卡?

假設你入到903
唔好覺得同你唔同諗法既人就係敵人
咁唔會令你出色左
不過你仲後生
而家同你講 天時 地利 人和,人和先係百家樂守尾門嗰個
可能係太早

總之做左先講,唔駛set太多目標價,反正年青,驚鳩咩!
有冇鬼故講嚟聽吓

鬼故?我當年都算喺商台過夜過得多,岩岩入行嗰時星期日有個節目叫《乜野地獄》,咁新入行梗係勤力啲,星期六夜晚返嚟做定D Segment,有時過左鐘冇車搭就直頭喺度瞓埋,然後⋯⋯

然後你一定估唔到我竟然夠膽,揀嗰度嚟瞓~~~~

你一定估唔到!你一定估唔到!你一定估唔到!你一定估唔到!

貼士:嗰度係全商台最乾淨既地方。
全職炒股。。。巴打你個時儲落好多? 個時無工返時面對親朋好友會唔會好自卑

定係你呢類人根本唔會理人點睇
全職炒股。。。巴打你個時儲落好多? 個時無工返時面對親朋好友會唔會好自卑

定係你呢類人根本唔會理人點睇

要創業就要先克服自卑
你自在 別人就唔會欺負你

唔駛儲落好多既,職業trader通常都會用孖展
我地炒房5倍至10倍孖展係好基本既操作
但就要好小心好小心咁運用
都係一份工作啫
有冇鬼故講嚟聽吓

鬼故?我當年都算喺商台過夜過得多,岩岩入行嗰時星期日有個節目叫《乜野地獄》,咁新入行梗係勤力啲,星期六夜晚返嚟做定D Segment,有時過左鐘冇車搭就直頭喺度瞓埋,然後⋯⋯

錄音室?
記得之前雲海定森美都係錄音室錄到怪聲
有冇鬼故講嚟聽吓

錄音室?

錄音室呢啲咁多電磁波既地方,我又點會以身試法
再估pls

貼士:呢個地方真係要好波POP先夠膽瞓!
點解wiki 話你呢家係東亞唱片公司總經理?

邊有人得閒改吖

東亞唱片公司CEO....咪即係直接 under 大老細林建岳?

首先,當時我既Title係GM,CEO另有其人
第二,小公司既Title通常比較大

呢方面同金融界好似,個個一入去就VP,間公司再細啲呢,就聯席董事都有得你做。
商台同新城既 收聽率 差距大唔大過 tvb同亞視?

其實我都唔知電台既收聽率係點得返嚟既?有冇巴打可以話返比我知?
阿喱 當初如果冇你係乜野地獄播indie歌 eg Crystal Castles 'Crimewave', Monkey Bee, 我今日都唔會發挖/接觸到咁多indie音樂, 所以你絕對係我對音樂既期中一個啟蒙, 多謝你!

我記得當年你係節目話crystal castles 有機會黎香港表演, 點知要去到舊年clockenflap先等到, 覺得好唔好睇??

錄音室?

再估pls

你唔係瞓廁所呀

錄音室?

再估pls

YT間房

錄音室?

再估pls

YT間房

近喇,再估pls
痴線不得不留名
當年係空中喱民陪我考會考
阿喱 當初如果冇你係乜野地獄播indie歌 eg Crystal Castles 'Crimewave', Monkey Bee, 我今日都唔會發挖/接觸到咁多indie音樂, 所以你絕對係我對音樂既期中一個啟蒙, 多謝你!

我記得當年你係節目話crystal castles 有機會黎香港表演, 點知要去到舊年clockenflap先等到, 覺得好唔好睇??

clockenflap聽返就覺得他們已經老土左

再估pls

YT間房

近喇,再估pls

林狗間房
點解wiki 話你呢家係東亞唱片公司總經理?

邊有人得閒改吖

東亞唱片公司CEO....咪即係直接 under 大老細林建岳?

首先,當時我既Title係GM,CEO另有其人
第二,小公司既Title通常比較大

呢方面同金融界好似,個個一入去就VP,間公司再細啲呢,就聯席董事都有得你做。

咁做GM既人工o唔ok? 年薪有冇7位數字?

真係估唔到 賣保險 sell基金 就話要個靚既title 見客姐, 估唔到唱片都要咁

7位數?如果全年都贏股票就有

再估pls

YT間房

近喇,再估pls

林狗間房

再具體D吖唔該!
呀哩 果時晚晚聽你既有耳非文
陳強 leo 你 仲有個女仔 講唔正廣東話 好似叫有耳非文?
想問下佢地而家有咩搞作?
超掛住你把聲

近喇,再估pls

林狗間房

再具體D吖唔該!

個位
呀哩 果時晚晚聽你既有耳非文
陳強 leo 你 仲有個女仔 講唔正廣東話 好似叫有耳非文?
想問下佢地而家有咩搞作?
超掛住你把聲

陳強係100毛腦細之一
Leo喺Cap TV集團做緊
斐斐做緊劇團同藝術工作
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞