前商台小DJ+前A記小員工轉行做it, 你問我答

797 回覆
246 Like 13 Dislike
我以前都有聽你節目
Btw無聊一問你幾時開始上高登?

入左A記之後就日日上高登,從巴打們的屌鬼當中得到靈魂的救贖。
Leo 呢兩日都回顧喪Do 男十週年
加埋呢個post ...好似去返十年前甘

《我的初心在哪裡》第四章【老黎金句的啟示】

明蝠俠說話,真心好狠快。
真心,因為他不懂騙人。(例如明人不做暗事暗處有狗咬腳)
好狠,因為他不想騙人。(例如衛蘭肥過部電單車)
快,因為他心急。(例如左手又係肉手掌又係肉)

有一次明蝠俠上保姆車,發現司機峯仔在扒飯盒,峯仔連忙扒埋最尾嗰兩啖準備開車。
明蝠俠:峯仔,你知唔知你既問題係咩?
峯仔(口齒不清):sorrysorrysorry好快好快⋯⋯
明蝠俠:你食得快,但吞得慢!
峯仔(差啲噴飯,但忍住):⋯⋯
明蝠俠:試吓食慢啲,但吞快啲。

又一次,我有聲咳,但又想食支煙,正當點煙之際明蝠俠行過,望住我。
明蝠俠:喱!食煙既人有兩種!
我:⋯⋯
明蝠俠:一種係比支煙控制你個腦!另一種係控制你自己個腦去食支煙!
明蝠俠:你係後者,因為你咳既時候會食薄荷煙!
我:⋯⋯嗯。

有次仲離譜,助手B仔食緊公仔麵,突然明蝠俠衝落樓。
明蝠俠:B仔你望住我!
B仔(個口仲有啖麵):⋯⋯
明蝠俠:你覺得我今日戴con好定係隱型眼鏡好?
B仔(一臉認真扮諗左三秒):con好啲!
明蝠俠:好!(連忙上房戴con)

喜歡他的人說他大智若娛,挖苦他的人說他大愚弱智,其實我覺得他並沒有好像那句金句「我豁達所以我不介意別人說我不豁達」那樣豁達,但最起碼他教懂我什麼叫作 [真]。

明蝠俠的才華,就是他的 [真]。
借用衛蘭的歌詞:這個世界有許多_人,只得你那才華極吸引。

唔知你地信唔信,你肯真心做一件事,你既運氣會好好多!
所以明蝠俠一向好好運,明明遲咗成粒鐘去機場班機都會delay等埋佢,呢啲事成日發生。
因為你真,你先會信
因為你信,你先會做
因為你做,你先會快樂
因為你快樂,你先會行運 ---- 老黎方程式

也許我不明白你為何總是喜歡落手落腳做Production,不計Time Cost。
也許我不明白你為何事無大小都要為創新而創新。
也許我不明白你經管公司的目的和方針。
但我明白你的 [真]!
所以你一生都會咁好運!

在創業路途上每當遇上問題、挫折、落狗屎,我都會想起明蝠俠首經典歌《我會像你一樣傻》,相比起嚟我嗰啲傻算得係咩?但我知只要我夠真,根據老黎方程式,最終都一定會行運!

別人笑我⋯太All In
我笑他人⋯看不穿
食粥食飯⋯天注定
舉頭三尺⋯有黎明

待續……
下集《我的初心在哪裡》第五章【離婚】

有一次明蝠俠上保姆車,發現司機峯仔在扒飯盒,峯仔連忙扒埋最尾嗰兩啖準備開車。
峯仔(口齒不清):sorrysorrysorry好快好快⋯⋯

又一次,我有聲咳,但又想食支煙,正當點煙之際明蝠俠行過,望住我。
明蝠俠:一種係比支煙控制你個腦!另一種係控制你自己個腦去食支煙!

喜歡他的人說他大智若娛,挖苦他的人說他大愚弱智,其實我覺得他並沒有好像那句金句「我豁達所以我不介意別人說我不豁達」那樣豁達,但最起碼他教懂我什麼叫作 [真]。

所以明蝠俠一向好好運,明明遲咗成粒鐘去機場班機都會delay等埋佢,呢啲事成日發生。
因為你真,你先會信
因為你信,你先會做
因為你做,你先會快樂

也許我不明白你為何總是喜歡落手落腳做Production,不計Time Cost。
但我明白你的 [真]!
所以你一生都會咁好運!

在創業路途上每當遇上問題、挫折、落狗屎,我都會想起明蝠俠首經典歌《我會像你一樣傻》,相比起嚟我嗰啲傻算得係咩?但我知只要我夠真,根據老黎方程式,最終都一定會行運!

我笑他人⋯看不穿
食粥食飯⋯天注定
舉頭三尺⋯有黎明

待續……

明蝠俠睇落好直必腸 就事親力親為咁
其實佢會唔會發你老脾或者唔顧你地感受

因為你真,你先會信
因為你信,你先會做
因為你做,你先會快樂

但我明白你的 [真]!
所以你一生都會咁好運!

我笑他人⋯看不穿
食粥食飯⋯天注定
舉頭三尺⋯有黎明

待續……

我個人覺得黎明根本就on9仔嚟
佢自己都唔清楚自己講乜
睇佢平時嘅反應就知
好撚遲鈍目光又呆濟
離婚?
想問下你知唔知當時年中有幾多人好似你咁自薦。睇返上面,都好似幾多人 leo好似都係咁
想問下你知唔知當時年中有幾多人好似你咁自薦。睇返上面,都好似幾多人 leo好似都係咁

應該多過你D腳毛
快d出下一章
當時你同 leo 一入黎就part森小,其實如果俾你再有得揀,會唔會覺得揀跟占奴好過跟森小?見你前幾版講到森美好嚴咁
嘩,我細個聽喱民係newsgroup活躍聽眾
嗰時好似玩到有你icq
時代嘅眼淚
講番叱吒,點解成日都出現最喜愛歌曲入到5強但又入唔到叱吒十大呢?係咪代表DJ口味同聽眾有距離?好似今年咁,除左女神之外全部都入唔到十大,咁令人感覺好奇怪
阿喱好開心見返你!
果期真係好多新血
13E同99Wing 你又睇唔睇好?
傷台地牢錄音室最尾間房係咪林彬祭壇?
當時你同 leo 一入黎就part森小,其實如果俾你再有得揀,會唔會覺得揀跟占奴好過跟森小?見你前幾版講到森美好嚴咁

其實我最想跟阿芝,全職幫佢防走光。
傷台地牢錄音室最尾間房係咪林彬祭壇?

冇人話過俾我知,淨知papajay既video team以前就喺嗰度。
Cafe de Nath
阿喱好開心見返你!
果期真係好多新血
13E同99Wing 你又睇唔睇好?

講真903缺既唔係talent,而係娘娘。
當時佢兩位可以話係撒哈拉沙漠既兩滴Bonaque。
講番叱吒,點解成日都出現最喜愛歌曲入到5強但又入唔到叱吒十大呢?係咪代表DJ口味同聽眾有距離?好似今年咁,除左女神之外全部都入唔到十大,咁令人感覺好奇怪

講真903既音樂口味幾時大眾過?最大眾化既音樂節目叫《一切從音樂開始》
講下你喺商台合作過既dj同事缺點 係真係缺點 唔係專登講到啲優點做缺點咁
我發覺雖然係你問我答 但始終答得好有保留

幫推

[好L認真mode]

在903工作的缺點可能只有一個,安逸。
但呢個問題唔係嚟自人,係嚟自企業何時願意忍痛告別溫水煮中蛙的運作模式。

入得903都係聰明人。
當一群聰明人慣性地圍爐取暖,這個地方就叫做comfort zone。
而在comfort zone內我們可能會ignore了很多事實:

1) 新人沒法向上流動,如何再有更多精英入行?
2) 24小時直播能造就更多工作崗位,但是否On Demand的時代所需?3) 每日長時間流水作業是否浪費了一眾明星DJ及創作人的時間及effort?

假如電台24小時on air大氣頻道純用作:

1) 音樂播放及推介
2) 新人的精製Segment/廣劇劇
3) 新聞天氣
4) **預告視像節目

而實時或錄播的視像節目,則完全代替現在的radio live talk show。

用電台頻道推廣音樂與陪訓新人的production skill,將一線DJ用super star management於視像節目中更進一步明星化,投放更多製作資源,同時亦更進一步加快新陳代謝。

Sooner or later,始終都要咁做。

但903是一個溫馨的家,是否適合讓家人們咁辛苦?贏左隊波輸左個家?這又是另一個問題。

阿喱你好 首先多謝你當年喱民陪住我 同今日咁俾心機回應巴絲
聽左11年903 好愛903 亦想做903DJ
我好想903打番場逆轉勝!
我覺得你講903未來可以點做 講得好岩
聽過人講 夕陽從來只有模式 而非行業
結果蘋果搞動新聞 你舊拍檔檔野而家摺雜誌搞網

我今年畢業 如果我入得去做 我唔會想同佢地一齊圍爐繼續打J
我好想用2017年既思維 打返起隊波
令大家覺得 903返黎
你覺得有冇機會做到?中間戰唔戰勝到入面重重關卡?
嗚呀終於追晒post
由當年中學生,依家我都出左做野啦
正正經歷緊人生態度轉變好多野要去試, 要去錯,先知自己係幾不足
點解wiki 話你呢家係東亞唱片公司總經理?
點解wiki 話你呢家係東亞唱片公司總經理?

邊有人得閒改吖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞