前商台小DJ+前A記小員工轉行做it, 你問我答

797 回覆
246 Like 13 Dislike
你幫過老黎作詞又幫過 jw 作詞,覺唔覺得作詞好難?
又係咪老黎叫你試下填呢兩首歌嘅詞?定係你自動請纓話想試下參與填詞?

我有幫JW寫過詞咩?應該冇,不過JW個名係我改既,話說當時知佢叫Joey,咁大個容祖兒喺度冇理由你走去撞名自梵㗎,而當時腦細好似想幫佢改個別具意境既中文名之類,你知我前老闆啦,創意無限架嘛,為左打救呢位少女咁我就膽粗粗咁講:「不如叫JW啦,Keep返J字頭,一定好!」

如果你話我喺A記入面有咩叫得上貢獻,我會話我做過無數咁多好似以上咁既危機處理,當然有更多係失敗既,let it go let it go 窩河~~

呢首
https://mojim.com/twy109068x1x6.htm

btw點睇前排 leon concert 單大鑊野?

問CEO王凱文比較好D, 佢係呢方面專材。
又係咪老黎叫你試下填呢兩首歌嘅詞?定係你自動請纓話想試下參與填詞?

我有幫JW寫過詞咩?應該冇,不過JW個名係我改既,話說當時知佢叫Joey,咁大個容祖兒喺度冇理由你走去撞名自梵㗎,而當時腦細好似想幫佢改個別具意境既中文名之類,你知我前老闆啦,創意無限架嘛,為左打救呢位少女咁我就膽粗粗咁講:「不如叫JW啦,Keep返J字頭,一定好!」

如果你話我喺A記入面有咩叫得上貢獻,我會話我做過無數咁多好似以上咁既危機處理,當然有更多係失敗既,let it go let it go 窩河~~

呢首
https://mojim.com/twy109068x1x6.htm

btw點睇前排 leon concert 單大鑊野?

問CEO王凱文比較好D, 佢係呢方面專材。

*才 自隊一打
http://www.tudou.com/programs/view/PXA4a5sfWxM/

十年前你地tag緊 農夫 456Wing 今日開愛回家有陸永睇

以前六點聽細So八點聽喱民十點聽森小 ,依家成日都有畸pop ,好在呢期有翻細蘇做音樂節目

其實大野叔叔仲有無搵滴滴仔?
http://www.tudou.com/programs/view/PXA4a5sfWxM/

十年前你地tag緊 農夫 456Wing 今日開愛回家有陸永睇

以前六點聽細So八點聽喱民十點聽森小 ,依家成日都有畸pop ,好在呢期有翻細蘇做音樂節目

其實大野叔叔仲有無搵滴滴仔?

有啊, 阿全前排去左法國, 溝仔喎, 佢話。
GT出命OT
你小心睇路啦,個個都走緊。

我有幫JW寫過詞咩?應該冇,不過JW個名係我改既,話說當時知佢姓黃叫Joey,咁大個容祖兒喺度冇理由你走去撞名自焚㗎,而當時腦細好似想幫佢改個別具意境既中文名之類,你知我前老闆啦,創意無限架嘛,為左打救呢位少女咁我就膽粗粗咁講:「不如叫JW啦,Keep返J字頭,一定好!」

唔通有兩個大野

應該係交人頭啫, 邊自係真正作者我都唔知

笑左咁坦白
純粹好奇,點解轉左做有耳喱民之後就成個 look 變左喱佬,係咪因為想顯得自己變得更成熟?
純粹好奇,點解轉左做有耳喱民之後就成個 look 變左喱佬,係咪因為想顯得自己變得更成熟?

細路扮大人
GT出命OT

我不是程序猿 還好d
覺唔覺同三姑做節目係黑歷史
覺唔覺同三姑做節目係黑歷史

唔覺, 因為我本身都唔白得去邊(當時梗冇咁豁達), 但後來企遠d去望, 蛋散一條咁要面做咩?衰左咪衰lor
GT出命OT

我不是程序猿 還好d

不過呢,a記都係怪雞。
呢排每隔一兩個月都走人

樓主好似真係冇打過正常工。。。
GT出命OT

我不是程序猿 還好d

不過呢,a記都係怪雞。
呢排每隔一兩個月都走人

樓主好似真係冇打過正常工。。。

係, 古時候統統都叫偏門, 異路功名。
你爆咁多野 會唔會有人叫你收口
你爆咁多野 會唔會有人叫你收口

有, 周公lor
喂阿喱
我想講以前你拍Leo 既時候係我中學聽903 既美好時光
依家都出黎做野啦
BTW 留名追po
一直好想入商台創作部做
阿喱你覺得而家入去仲值唔值得?
定覺得903已沒落?
一直好想入商台創作部做
定覺得903已沒落?

如果你是copy based,我可以話比你聽文字創作喺任何一間公司都難做,尤其你既母語係廣東話。
如果你是art based,嘗試走遠D,難得沒語言和文化限制。

你入得一個夕陽行業,就唔好期望可以谷底反彈40000點,但係咪代表完全冇得玩?又唔係。

但做創作同炒港股好似,個市唔就,你冇得磨,見好就要換碼。
一直好想入商台創作部做
定覺得903已沒落?

如果你是copy based,我可以話比你聽文字創作喺任何一間公司都難做,尤其你既母語係廣東話。
如果你是art based,嘗試走遠D,難得沒語言和文化限制。

你入得一個夕陽行業,就唔好期望可以谷底反彈40000點,但係咪代表完全冇得玩?又唔係。

但做創作同炒港股好似,個市唔就,你冇得磨,見好就要換碼。

我係入面做緊 想去2樓 有冇貼士?
以前中學成日聽電台
有日戇鳩鳩自薦比YT
佢叫當時既creative director 打比我
比左意見我
然後幾個月後我demo條橋係廣告出現左
心稔......屌
邊個係 夢特嬌·全 ?
哩!你好呀。

我當年都係自己用電腦剪咗隻demo碟拎去雙台既。。 仲自己用photoshop整埋唱片封面,膽粗粗成個公文袋寫住比YT(佢當時仲未走,你可想而知幾耐)

最後秘書打黎,見我既係riley...
我以前都有聽你節目
Btw無聊一問你幾時開始上高登?
點解903咁怕得罪蛋記?
年年都要塞個女金俾佢
講下903鬼故
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞