前商台小DJ+前A記小員工轉行做it, 你問我答

797 回覆
246 Like 13 Dislike
903 A記 而家 你覺得咁多年嚟做得最有滿足感嘅係邊個階段?
我成日覺得你有種鬱鬱

不得志嘅感覺
講下你喺商台合作過既dj同事缺點 係真係缺點 唔係專登講到啲優點做缺點咁
我發覺雖然係你問我答 但始終答得好有保留

幫推
903 A記 而家 你覺得咁多年嚟做得最有滿足感嘅係邊個階段?
我成日覺得你有種鬱鬱

最有滿足感是現在,其次是空中喱民時期。
講下你喺商台合作過既dj同事缺點 係真係缺點 唔係專登講到啲優點做缺點咁

幫推

我記得既,等我解決埋巴絲既愛情煩惱先~
大野先生
成日係到諗個ex同我一齊個陣有無對唔住自己
有咩解決方法

你要善良mode定高登mode?

唔要善良mode

我想送首歌俾你,記得2012年我有位A記同事,仔嚟既,發生同你差不多既遭遇同諗法,嗰年情人節,佢問我可唔可以贈佢兩句,於是我填咗篇歌詞送俾佢,然後佢竟然癲到趁公司冇人時自己柄埋一角錄L埋⋯⋯

等大野先生share
大野先生!記唔記得do do大股東Leo講過,游水見到有個肥仔大字型浮係水面,講咗句野?
猜七個字,音係3303420
利申:忠實聽眾
阿喱
有冇d咩特別深刻ge經歷令到你開始會反思自己?
你幫過老黎作詞又幫過 jw 作詞,覺唔覺得作詞好難?
又係咪老黎叫你試下填呢兩首歌嘅詞?定係你自動請纓話想試下參與填詞?
以前覺得你係呢種人(聽眾主觀感覺)
唔刷人鞋
有咩直接講唔修飾
做到俗世清泉(希望)
未必樣樣最叻
但自己要有樣野引以為傲

O個時一路聽喱民一路希望做到你咁
但大左出黎做野
好快就做左自己唔鐘意o既人
搵人埋堆
有咩都驚得罪人
講野要圓滑
人地叫呢d做「成熟」

相信今日你出呢個post
都表示你「成熟」了

圓滑既人可以好唔快樂
但成熟既人多數都容易快樂
如果你想做以前既我
你一定係受左好多
感覺如何?
快樂嗎?

就算將全世界人屌死
都未必可以揾到自己

朋友, 2017, 我想你快樂!

嘩太L感性, 屙完wewe繼續瞓!

我剛剛睇完你回覆
就諗緊
係wor
呢幾年快樂嗎?

讀完書 亦都食左好多屎後
出左黎都做左幾年野
唔算叻甚至豬兜
但靠死做爛做叫做R到個perm post
靠低調靠做乖仔各位同事都好照顧我
好多野做好大壓力
又冇咩唔開心

但咁樣滿足到自己嗎?
扭曲左自己換返黎o既果實
係甜
但好artificial好似好唔健康
食完會內疚

你話成熟易快樂
我認同
但我覺得易快樂係來自易遺忘
遺忘昨日自己o既堅持
遺忘o個日同自己講唔做呢班人

可能你會話
咁唔滿足點解我唔做返自己呢?

因為個代價係我俾唔起
唔係個個都可以孑然一身
話quit就quit o既
所以我其實係衷心欣賞當日o個個你

冇咩事我都係返出去繼續做老細隻狗喇
大野先生!記唔記得do do大股東Leo講過,游水見到有個肥仔大字型浮係水面,講咗句野?

個音咁似偷得浮生半日閒?唔係咁hea啊?

係呀 個陣你同毫子估咗好耐
喱哥hi 我係newsgroup活躍user 但你應該估唔到我係邊個
樓上講開又講知唔知不設劃位最後一集咩事

波鐘就係咁比我地呃晒

波鐘就係咁比我地呃晒

其實你地會唔會特登扮估唔到呃波鐘

波鐘就係咁比我地呃晒

其實你地會唔會特登扮估唔到呃波鐘

話唔會你信唔信?

幫推

[好L認真mode]

在903工作的缺點可能只有一個,安逸。
但呢個問題唔係嚟自人,係嚟自企業何時願意忍痛告別溫水煮中蛙的運作模式。

入得903都係聰明人。
當一群聰明人慣性地圍爐取暖,這個地方就叫做comfort zone。
而在comfort zone內我們可能會ignore了很多事實:

1) 新人沒法向上流動,如何再有更多精英入行?
2) 24小時直播能造就更多工作崗位,但是否On Demand的時代所需?3) 每日長時間流水作業是否浪費了一眾明星DJ及創作人的時間及effort?

假如電台24小時on air大氣頻道純用作:

1) 音樂播放及推介
2) 新人的精製Segment/廣劇劇
3) 新聞天氣
4) **預告視像節目

而實時或錄播的視像節目,則完全代替現在的radio live talk show。

用電台頻道推廣音樂與陪訓新人的production skill,將一線DJ用super star management於視像節目中更進一步明星化,投放更多製作資源,同時亦更進一步加快新陳代謝。

Sooner or later,始終都要咁做。

但903是一個溫馨的家,是否適合讓家人們咁辛苦?贏左隊波輸左個家?這又是另一個問題。
lm
想問下呢報天氣時d bgm係買返黎定員工整?可唔可以自己買,好想要
同埋係咪所有音樂都係公司版權所有架?
阿喱
仲記得當年聽住你節目瞓
Ending係沉默是金
咁就十年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞