前商台小DJ+前A記小員工轉行做it, 你問我答

797 回覆
246 Like 13 Dislike

《我的初心在哪裡》第一章【因為辭工所以炒股】

2014年下旬的某天,推門步出舊公司的一刻,我意志堅定的對自己說:「Nath,要是你再也沒能力讓公司向前走,而公司也不能讓你向前走,這一刻你必需走出去。」

對,沒有一堆太行貨的理由,什麼「試吓新野」「換吓環境」「從一個階段走向另一階段」之類的beautiful lies,也沒有誰對誰錯,我感激黎生(後來他有一個新名字, 明蝠俠),他是一個好大哥,永遠的老大哥,但就算是親大哥也不會一輩子同一屋簷下吓嘛?日劇咩?達也和也咩?

但升降機門關上的第一秒,還未到ground floor我已經開始後悔,仆街喇,原來祼辭的感覺是那麼冰涼,是否太過衝動?駛唔駛咁型呀?同大佬耍個冧第二日咪繼續賴皮囉,why fucking not?!

No!今日不走,下次捧着紙皮箱走進停車場的一刻,將會是人到中年時。
我要創業!

東區走廊的路上我拿着方向盤,再一次d7自己:「創咩業啫?你除咗識吹吓水、寫吓字、讀過吓i.t.、同埋善用辦工時間炒吓股票之外,你仲識乜春吖?!」

那一刻我瞄一瞄倒後鏡,鏡中反映着一雙濃眉大眼,炯炯有神,有點像劉青雲。
很明顯,我方展博上身了!

博一博,唔駛咁頻撲
博一博,單車變摩托

股票,有時候是一服Panadol、腦清素、尼古丁、鎮定劑,也是想不創什麼業的創業者的心靈孖啡,很快我就進入一個忘我狀態,由想着創什麼業到想着明天買什麼股票!

那時上證指數快要衝破5000點,阿爺說破了位下一關就是8000!
不管你信不信,反正我是信了。

《待續》⋯⋯
《我的初心在哪裡》第二章【周杰倫:傻散 你想很久了吧】
即係邊個
即係邊個

我係阿喱
第一次玩連登
巴絲多多指教
a music. 搞成咁你有無責任
有無搵埋呀明一齊炒股
a music. 搞成咁你有無責任

有抱負 無實權 見住個yoga cover
我的無奈不比任何人少
有無搵埋呀明一齊炒股

點會同腦細講自己中意炒股 博炒咩?
真名上高登
點解amusic啲封面咁樣衰?係咪特登炒起個話題?
歌手拎獎 幕後個班人要傾幾耐先傾到返黎?
我最喜愛系列有無造馬過?
真名上連登真定假
btw阿喱 一直好掛住你
絕對係被underrated既dj 人事更加唔洗講
有無搵埋呀明一齊炒股

呀明平時點對你先 佢係咪好豁達 (以佢唔介意人地話佢唔豁達)
真名上高登
點解amusic啲封面咁樣衰?係咪特登炒起個話題?
歌手拎獎 幕後個班人要傾幾耐先傾到返黎?
我最喜愛系列有無造馬過?

事後d人問我解話 咪焗住講為咗炒起話題lor
其實係真係做得怪 可能有人話係cult
但我知都係笑住講 當時係難受的
食君之祿 擔君之

拎獎 除左實力 關係是重要的
未必完全講錢
要講服務
要做朋友 先要幫多d手
同埋歌手本身最好有話題
頒獎禮本身都係一個show
冇收視大家攞咗獎都冇人知
你覺得leo同你似唔似樣
你覺得leo同你似唔似樣

把聲入咪有d似 樣佢靚佬d
真名上連登真定假

大野禪指
真名上連登真定假

sor
阿喱 永遠支持你
903入面邊個最黑人憎
點解你可以係出面咁多路數咁掂?
大野先生
有無搵埋呀明一齊炒股

呀明平時點對你先 佢係咪好豁達 (以佢唔介意人地話佢唔豁達)

明仔對員工一流
如果求歎 美食 美酒
絕對可以跟一世既大佬
大野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞