前商台小DJ+前A記小員工轉行做it, 你問我答

797 回覆
246 Like 13 Dislike
離婚嗰篇好sad
諗返起cafe da nath有個特別篇
係呀郁同你嗰篇
兩個中學好fd既人因為d誤會冇fd做,之後大左遇返
當時聽到好sad
其實好鍾意聽你既廣播劇
你有冇keep住cafe da nath既所有存檔架?

屋企搵到本十年前既奶週
(嘩屌原來已經係2007年既事)
阿喱仲記唔記得?

屋企搵到本十年前既奶週
阿喱仲記唔記得?

我以前fb係用呢張做pro pic

覺得咩原因搞到咁? CCTVB係咪要負最多責任?

我覺得係成個大環境造成居多,唔可以賴哂落cctvb
認真講cctvb巨腥幫有幾個都唱得
今年新人特別鍾意小巧

而家做youtuber, KOL分分鐘仲好搵個做歌手

youtuber 點樣賺錢? 係咪一個view 一亳子咁?
同埋個小巧好似係09年出道

有啲Youtuber同KOL出下event會有錢收,間中拍啲片植入咗廣告又有錢, post張相喺fb ig都係收緊廣告費

出道係09年,但新人獎一向都係計第一隻唱片嘅推出年度
追完post 好多回憶出哂黎
而家已經係返工狗lu
唔講其他野, 淨係講人工,收入 係GT搵得多d定係AMusic 做高層人工高d?

同GT做既係合作Startup,唔係打工,人工係自己有份出比自己,梗係冇打工咁爽啦,打工淨袋喎!
唔夠咪用期指幫補囉,都有個別月份好過打工既,但好似呢兩個月咁,掛住搞個app同上連登答問題,都冇時間炒,就一定搵得少過打工。

屋企搵到本十年前既奶週
阿喱仲記唔記得?

嘩你仲有keep既~~美好回憶
阿喱
多謝乜嘢地獄令當時仲係中學雞嘅我有興趣聽流行曲以外嘅歌 擴闊咗眼界
另外你同Leo嘅空中喱民亦係讀書時期嘅美好回憶
嗰陣903真係有種魔力令人忍唔住直落聽到去發仔播歌

當時既903係除左吒咤樂壇同雲尼鍾情之外,其他可以直落聽晒都唔厭

當年叱咤樂壇都樂高汁
Round table friday嗰啲好鍾意,比起而家對音樂嘅分析都多好多

呢個同本地樂壇既汁素都有關
近年本地樂壇比推入icu咁滯
歌手北上既北上 不上既不上
廣東pop除了矛盾一生同女神之外
2016年發生過咩事我都卯乜印象

覺得咩原因搞到咁? CCTVB係咪要負最多責任?

娛樂圈,都要講地運既,20年前有人聽韓國歌咩?有人聽內地歌咩?
你幻想吓,嗰時一樣有韓國同內地歌手,但佢地可以點?
個spotlight唔喺自己頭頂,都冇計㗎
20年後,樂壇既地運變咗,其實都係輪流轉啫
有乜話責任唔責任吖,電視台最簡單,有收視夠廣告點會唔做?
現實啲講,唔通無記全日做無間音樂,香港樂壇就會變返80 90's咩?
原來係咁,我失緊戀都好難正能量返,阿喱可唔可以比d意見我?我係巴打,
拍左8個月,分左半年,依家諗返起都係我亂發脾氣,怕事,無關心佢,令佢失望,我好後悔內疚,呢排轉左工岩岩開始講返野,我知我唔應該心急,希望今年內追返佢,有咩做可以令女人回心轉意?

要令走咗既女人回心轉意只有一個方法⋯⋯
唔好搵佢(如果你忍到)

但就算佢因為咁搵返你,可能都只係因為好奇,或者唔忿氣
離婚嗰篇好sad
諗返起cafe da nath有個特別篇
係呀郁同你嗰篇
兩個中學好fd既人因為d誤會冇fd做,之後大左遇返
當時聽到好sad
其實好鍾意聽你既廣播劇
你有冇keep住cafe da nath既所有存檔架?

冇啊,我以前好唔鐘意keep野
亦有可能係我keep咗,但唔知放咗去邊
喱 其實我好鐘意聽你配花旗 諗起都on 9 肥仔裁判

難得有機會問下A記野 利申:我愛黎明.jpg
如果唔方便答 請ignore

你點同老黎熟 ?真係飲紅酒?
公司唔捧衞蘭上高d(好多巴打認為老黎唔識捧人)主因係咪因為衞蘭唔聽話?
華嬸 政協 童話果d簽返黎又唔谷想點? 簽完就算咁 其實有冇得賺?
其實公司係咪靠老黎自己收入補貼落去 其他歌手賺唔賺?
A記聽講有規矩唔請老黎fans 係咪?
仲有冇同老黎聯絡?

第一題)都一齊飲過唔少⋯
第二題)公司既文化比較laid back,Janice本身亦比較laid back,吸引力法則下大家一齊laid back
第三題)唱片公司往住以唔蝕為目標
第四題)如果你識做會計就會發現其實呢個情況好普遍啫
第五題)老黎fans當中我知有一個當年喺入面做嗰喎,叫P...y
第六題)幫唔到佢仲好意思打擾佢?
前面見到話每個星期播既歌係DJ大家投出黎

咁係會一早已經排好晒20首?

星期一至五播既歌係咪已經指定好晒 唔可以播自己想播既歌?

睇節目咩性質,音樂節目當然有空間播自己想播既歌,Talkshow就規矩啲,大家開完會投完票就要執行㗎啦,唔係開會嚟做咩?

公司唔捧衞蘭上高d(好多巴打認為老黎唔識捧人)主因係咪因為衞蘭唔聽話?
華嬸 政協 童話果d簽返黎又唔谷想點? 簽完就算咁 其實有冇得賺?
仲有冇同老黎聯絡?

第二題)公司既文化比較laid back,Janice本身亦比較laid back,吸引力法則下大家一齊laid back
第五題)老黎fans當中我知有一個當年喺入面做嗰喎,叫P...y

A記全盛時期大約有幾多人, 過唔過40?

做左A記高層之後返去商台 or 係其他埸合撞返 以前恰過你,屌過你既同事 會唔會去大返佢地, 撚返佢地轉頭?

A記行家庭式路線 2-3圍枱咁上下
第時比我點點點我實d7返你呢種諗法, 只會喺未過塘既時候出現, 出去行一圈就唔會再咁諗, 可能已經放低左, 又或者係有新既想d7既人, 令你屌新忘舊。

仲有冇同老黎聯絡?

Thanks Nath

A記留唔到人 林生有冇比壓力?定根本唔care a記?
我自己覺得a記走下坡同老黎早幾年離婚冇心情理公司有關

仲有冇同老黎聯絡?

有冇見過老黎醉?
當年中學我都係聽住空中哩民做功課
照你咁講,
今年陳柏宇咁有話題性,
咁高支持度,
點解最愛男歌手不是佢拎
琴日新高登個logo 有幾分似你個app 既logo
想知你當年入職cr2,底薪有無$7500?

因為啱啱前幾日有個90s入職cr嘅 DJ 話1994年入職有$7500,想知你有冇加過
想知你當年入職cr2,底薪有無$7500?

因為啱啱前幾日有個90s入職cr嘅 DJ 話1994年入職有$7500,想知你有冇加過

真係咁上下 之後有加過既
嘩原來1994年同2004年都差不多
比個膠先
邊度學炒期指股票??
邊度學炒期指股票??

學炒期,剛開始以為是從書本上,實際是市場上。
股票的知識則大部份來自炒房的伙伴們。
他們教懂我很多。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞