美劇集中討論區 (19)

1001 回覆
12 Like 1 Dislike

睇左圖透睇埋右
係,無左上季嗰種吸引力
因為評分比上季高
所以期望大
唔知有冇人好似我咁
唔敢開一啲頭季好好評語嘅劇
例如handmaid ww
早排有新聞話handmaid主創想拍10季
幾神嘅劇拍10季一定爛啦
ww又係唔知幾時完
見到homeland GoT明明開頭好正到後尾去到拍爛哂搞到半棄劇
所以而家寧願睇limited series或者淨睇5季內完嘅劇集
睇netflix見有唔少歐洲劇都吸引,又一季完
Tabula Rasa, Borderliner, La Mante好似都唔差

handmaid 10季果個我諗佢鳩up姐
不過handmaid本身小說都係去到S1個尾就完左,所以照睇都冇問題呀,S1打後當bonus囉 好似BLL咁
WW之前話好似5-6季到就完,依家都開始算多左劇識見好就收
Timeless 算唔算美劇

點解唔算 呢套唔係不嬲都係美劇咩
Quote返上個post先

The Americans
真係好黑
佢逐盞燈射爆果陣心諗唔好再射 已經乜都睇唔到

agger仲有床上果度!!!!!!!!!! 好耐冇見佢地有親密scene
paige其實係咩目的而埋條友身

本身已經夠晒黑,淨係睇到啲影郁黎郁去,佢射爆晒啲燈直情乜都睇唔到,成個畫面黑左5分鐘以上

好似自S3之後都冇見過intimate scenes,開始又唔似兩公婆
paige可能咁啱識到個國會議員intern,想睇下可唔可以係條仔身上拎到啲重要機密情報呱,但編劇冇再交代,可能又埋伏筆
淨係見到d電筒照黎照去 希望E及早抽身 睇到佢咁真係鄧E&P辛苦

淨係知佢啪啪啪就殺左幾條友
S4佢地都好親密 Martha走果陣
Paige係咪自大得滯以為自己分得開公同私 可能佢死得快過E
宜家集集睇見佢地兩個都好灰
ff: Paige可能因為咁英勇犧牲 之後P怪E唔阻住個女仲係都要拖埋佢落水,所以對Paige嘅死冇辦法原諒E

之後啲劇情可能更灰

今季集集睇都覺得灰 等死mode咁
嗚呀

Sharp Objects (2018) Teaser Trailer
Coming July 2018 on HBO

https://www.youtube.com/watch?v=DgljcMqPG98

Amy Adams

2018 amy adams = 2017 nicole kidman
新po 留名
一返到屋企都係忍唔住揀睇Killing Eve先 冇後悔
V Gay到 沉哂船笑到噴飯
Bill死得好白痴 點解會咁
但V行過黎果下真心幾恐怖

c字頭唔好偏心killing eve喎
ww is waiting for u

因為Killing Eve都好吸引
尋晚why not both所以直踩睇哂兩套 睇完即刻訓
下個禮拜真係取捨下睇邊套先,唔夠時間
一返到屋企都係忍唔住揀睇Killing Eve先 冇後悔
V Gay到 沉哂船笑到噴飯
Bill死得好白痴 點解會咁
但V行過黎果下真心幾恐怖

c字頭唔好偏心killing eve喎
ww is waiting for u

睇左圖透睇埋右

WW S2E1我覺得ok喎冇你講得咁差姐
當年覺得S1E1好睇係因為個世界觀好有潛力好吸引好神秘
去到S2有咩風浪未見過 新鮮感一定冇S1咁勁
S2E1咁多留白位,要時間組織同等佢慢慢解中間空白期咩事
但覺得未至於去到差
無人話差
都好睇
只係無S1咁神
一直覺得懶深奧係ww嘅詬病
但今集呢個問題比起上季咁多集加埋仲誇張
啲角色嘅對話
頭先趁lunch time重睇handmaid S1 finale準備S2
雖然成日成日吹奏頭3集
屌但其實finale果集都好撚好睇
但覺得未至於去到差
無人話差
都好睇
只係無S1咁神
啲角色嘅對話

你地期望太高 我覺得幾好睇
雖然唔係wow一聲咁好睇
不嬲S1啲對白已經係懶深奧 所以個人覺得同S2冇乜大分別
但覺得未至於去到差
無人話差
都好睇
只係無S1咁神
啲角色嘅對話

你地期望太高 我覺得幾好睇
雖然唔係wow一聲咁好睇
不嬲S1啲對白已經係懶深奧 所以個人覺得同S2冇乜大分別
邊忽深

咪好多時D對白都有寓意
要你估估下咁
我反而覺得講野懶深奧同故事有關
講野懶深奧主要係得robert同佢整既host例如dolores呀爸 同s2既dolores 其他人其實講野都好正常同實際
假設1 dolores係有freewill 佢覺得人會老最終都會死 反而有freewill既host反而克服左啲個問題 覺得自己高人同無freewill既host一等 世界應該屬於佢地 佢講野懶深奧都可以接受。
而robert講野懶深奧 啲啲博士性格現實世界都有唔馳解釋

假設2 dolores係無freewill 佢只係robert用wyatt幫佢寫既新loop s1最後dolores同自己講野其實唔係覺醒freewill 而係由Arnold寫only see the beautiful things既dolores轉變做robert寫既only see the bad things既wyatt 佢講野一貫robert既懶深奧 而其他host攻擊人類都係robert做手腳 啲個係整俾William既game
而真正有freewill既係maeve 佢脫離咗唔知邊個寫嘅'escape'loop 走去搵女

都同意同套劇主題有關 係學術性d所以懶深奧
不過宜家興啲深奧/神化劇
WW, Leftovers, Twin Peaks, Legion 通常呢d劇都好睇
‘The Handmaid’s Tale’ Gets Even Darker — And Better — In Season Two
https://uproxx.com/sepinwall/the-handmaids-tale-season-2-review-hulu/

新review
呢個critic出名+平時幾奄尖都比左100分
好彩見到好多review都有讚S2繼續拍得靚 S1頭3集個導演走左都冇影響
Leftovers真心有深度
對白超有意思
Ww啲對白就扮有深度
睇左一集killing eve
感覺良好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞