所謂本土論述根本垃圾

820 回覆
49 Like 298 Dislike
政府好多工作環節你可以參與
去參加諮詢論壇
你得嘅
根本就係假嘅,啲官只係官腔式表達政府立場,反對嘅人就算多過支持嘅,政府話點就點
啲咨詢論壇根本就係知會你當咨詢
以為去咨詢論壇有用係咪太天真
邊撚個先係受害者?
你參與過未?
定係新聞睇返黎?
起碼佢聽到你意見
咩?屈新移民
https://lihkg.com/thread/625096/page/1
做政府多年,發現識用正確方法,鬧政府、屌政府的香港人非常少
by plancktime 巴打
聽到意見有撚用,做唔做到吖?
我無去過咩?
咁啲意見有無付諸實行吖
醫療資源緊張唔係第一日但政府根本無作為囉
新移民有份加劇問題
唔夠資源仲放啲人落嚟
何以見得?
醫院擴建翻新
醫療相關學位增加
增聘醫療人手
長者醫療券

睇下2018預算案
https://www.budget.gov.hk/2018/chi/budget26.html

二零一八/一九年度,公共醫療開支為七百一十二億元,增長百分之十三點三,佔整體經常開支的百分之十七點五。

二零一八/一九年度的經常資助會提高近六十億元,以增加病牀數目、手術室節數、普通科和專科門診名額和相關人手等

邀請醫管局籌備第二個十年醫院發展計劃,無需等待二零二一年就第一個十年計劃的中期檢討才開始,包括研究現址重建瑪嘉烈醫院和屯門醫院、在京士柏用地(即伊利沙伯醫院現址)興建新醫院,以及擴建北大嶼山醫院,預計可加設三千至四千張病牀,以及增加多項設施和診症名額

政府正與教資會商討於未來三年,進一步增加醫生、牙醫、護士和相關專職醫療人員的資助學額

一次性為所有合資格的長者,提供額外一千元的金額,涉及約七億九千六百萬元
媒體報導好多時為銷量
難免有d唔全面
了解一件事唔好先入為主
試下從多d渠道接收資訊
用喺大白象工程仲多啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞