所謂本土論述根本垃圾

820 回覆
49 Like 298 Dislike
屌下都唔得
原來批評都唔準

邊夠你玩,政府帶頭取代廣東話,唔叫壓迫
你講嘅,係香港人壓迫返你地中國人啊嘛
係香港人盲反啊嘛

政府壓迫地方語言?唔算唔算
你地中國人去香港可以唔使講廣東話,如果有香港人批評就可以屌返佢盲反,屌佢地壓迫自己

香港人去中國就要入鄉隨俗講普通話

嘩唔夠人講就人身攻擊話人係狗

啊唔算,你地中國人講咩都啱
香港人一出世就係壓迫緊你地中國人
冇人話要取代廣東話?

普教中係咩嚟?
中國就因為普通話全中國都講, 所以就要講普通話.

香港就因為香港係中國地方, 所以就要講普通話, 但係香港到底係用咩語言呢, 依個時候又唔重要了.

龍門任你擺~
按佢邏輯唔算㗎
依家香港人壓迫緊佢地中國人㗎

廣東話好安全,一啲事都冇,仲未被取代㗎
元朗仲有wo
呢個時候,你就唔講左翼啦

明明平等,公平等概念係無分國界
你呢隻右翼狗係到用國家去欺壓弱小人民
食屎啦
香港唔獨特? 有冇聽過<香港關係法>?
唔好問其他人住啦
答左我問題先啦
即係你自己都認左自己係右翼啦
你係話人地刻意教廣東話, 令方言絕種喎.

刻意喎.

即係你話政府推行廣東話係為咗令方言冇人講, 依個係好嚴重嘅指控, 你有冇政府文件去支持你嘅講法?

唔係話某人做咗A, B就係結果, 就可以話一定係某人一開始懷住B嘅念頭嚟做A架.
https://hk.finance.appledaily.com/finance/realtime/article/20180418/58088825

商務及經濟發展局局長邱騰華都係咁講喎.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞