所謂本土論述根本垃圾

820 回覆
49 Like 298 Dislike
咁點?
唔好意思,挑起矛盾係政府帶頭而唔係本土派
最唔尊重包容嘅係政府
點解唔得?

現有既考試制度
都係為左唔比咁多人做到專業人士
不如你都要求取消所有考試制度?
五毛狗連人權自由都理解唔到就學人講決定權
做咩咁講自己,盲反保護主義狗唔尊重本地文化
依家正正就係妹仔大過主人婆
移民要當地人遷就佢地

生活上唔少今子

去餐廳食飯,有啲餐廳嘅餐牌變成得殘體字,但我又唔識睇喎。都算,落單用廣東話,個阿姐要我講普通話,咁樣係唔係遷就?

行行下街俾你地中國人問路,我用廣東話答點行,佢要求返我講普通話喎

返學,prof為左你一個中國人而對住全班用普通話上堂。係中小學,大量本地生用普通話同新移民學生溝通。

你答我,依家到底係邊個遷就邊個?
弱勢語言面臨滅亡,你當冇到。係嘅,你地中國大曬,普通話優先,地方語言都係邊緣垃圾語言,最好連同南邊文化一同徹底消滅,係咪?
我幾時鬧過新移民? 請列舉.
咁所以你唔可以講因爲香港人唔講普通話,香港人就係盲反中國人囉

原因就係要入鄕隨俗囉

關香港人學普通話咩事。語言的確係互相影響,但你地中國政府刻意消滅地方語言,阻隔語言影響力,強迫安插共同語。我都唔知到底邊個盲反對方啦
佢地肯學咪好囉.

香港有九成幾人以廣東話做第一語言, 依啲嘢就梗係人少就人多.

連交流嘅語言都唔學, 學咩人講融入? 連融入都唔想, 點解要嚟香港生活?
哈哈.

我話你有個post(個post係邊個唔記得啦), 講過你試過偷隔離屋空姐底褲打飛機, 都得架喎.
其實香港客家話、圍頭話、蜑家話、潮汕話去咗邊
你地中國人來到香港,唔學香港當地用字/語言
邊個唔尊重對方先?

你地中國用壓迫政策你都無視,果然係天朝心態
仲係到blame the victim ,好嘢

盲反依個詞,都係留返俾你地中國人適合啲
香港幾時取代咗廣府話成為正宗?
香港圍村文化呢?
你搵番個post出嚟貼俾大家睇先啦. 口講無憑, 你話我強姦隻豬都得架啦.
點解香港係中國一部分, 用國語就好正常?

中國係地球一部分, 點解唔用國際通用嘅英文做語言?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞